Ενέργεια

Διευθύνων Σύμβουλος Aramco για ενέργεια: Δεν είναι λύση ο περιορισμός στους λογαριασμούς

Ο επικεφαλής του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού της Σαουδικής Αραβίας Aramco δήλωσε την Τρίτη ότι τα σχέδια της Ευρώπης να περιορίσει τους λογαριασμούς ενέργειας για τους καταναλωτές και τη φορολογία των ενεργειακών εταιρειών δεν είναι μακροπρόθεσμες ή χρήσιμες λύσεις για την παγκόσμια ενεργειακή κρίση.

"Το πάγωμα ή ο περιορισμός των λογαριασμών ενέργειας μπορεί να βοηθήσει τους καταναλωτές βραχυπρόθεσμα, αλλά δεν αντιμετωπίζει τις πραγματικές αιτίες και δεν είναι η μακροπρόθεσμη λύση", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Αμίν Νάσερ σε ένα φόρουμ στην Ελβετία.

"Και η φορολόγηση των εταιρειών όταν θέλεις να αυξήσουν την παραγωγή τους είναι ξεκάθαρο ότι δεν βοηθάει".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη έχουν δώσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε φορολογικές περικοπές, δωρεές και επιδοτήσεις για να αντιμετωπίσουν μια ενεργειακή κρίση που αυξάνει τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με τα σχέδια της ΕΕ που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, τα υπερβολικά κέρδη από τις εταιρείες ενέργειας θα αποσβεσθούν και θα αναδιανεμηθούν για να ελαφρυνθεί το βάρος των καταναλωτών. 

Την Τρίτη, ο Νάσερ, ο οποίος ηγείται του μεγαλύτερου εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, είπε ότι η συνεχιζόμενη ανεπαρκής επένδυση στον τομέα των υδρογονανθράκων σε μια εποχή που εναλλακτικές λύσεις αντί των ορυκτών καυσίμων δεν είναι ακόμη άμεσα διαθέσιμες ήταν μεταξύ των βασικών αιτιών του προβλήματος. 

"Η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει σίγουρα εντείνει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, αλλά δεν είναι η βασική αιτία", είπε. "Δυστυχώς, ακόμα κι αν η σύγκρουση σταματούσε σήμερα όπως όλοι επιθυμούμε, η κρίση δεν θα τελειώσει", είπε.

Η Aramco έχει επενδύσει για να αυξήσει την παραγωγική ικανότητα πετρελαίου του βασιλείου στα 13 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) έως το 2027, αλλά ο Nasser προειδοποίησε ότι οι παγκόσμιες επενδύσεις σε υδρογονάνθρακες εξακολουθούν να είναι "πολύ λίγες, έγιναν πολύ αργά, και έχουν πολύ βραχυπρόθεσμο ορίζοντα".

Η υποεπένδυση έρχεται σε μια περίοδο που η πλεονάζουσα δυναμικότητα είναι περιορισμένη και η ζήτηση είναι "αρκετά υγιής" παρά τους ισχυρούς οικονομικούς ανέμους. "Όταν η παγκόσμια οικονομία ανακάμψει, μπορούμε να αναμένουμε περαιτέρω ανάκαμψη της ζήτησης, εξαλείφοντας τη μικρή πλεονάζουσα ικανότητα παραγωγής πετρελαίου εκεί έξω", είπε ο Νάσερ.

"Γι’ αυτό ανησυχώ σοβαρά".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ