Μεταξύ άλλων κρίσιμο είναι το συμπέρασμα ότι ο μετασεισμός 6 Ρίχτερ, της Πέμπτης 4 Μαρτίου «πιθανόν έγινε σε ένα δευτερεύον ρήγμα… μέσα στον χώρο της κύριας μετασεισμικής ακολουθίας…».
Σε ότι αφορά την εξέλιξη της ακολουθίας «δείχνει να υπάρχει μια σταδιακή, φυσιολογική μείωση στο μέγεθος και στη συχνότητα των μετασεισμών, με πιθανότητα γένεσης δυνατών μετασεισμών. Κατά συνέπεια είναι απαραίτητο οι κάτοικοι να μην χρησιμοποιούν κατοικίες που έχουν κριθεί ακατάλληλες και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων».
Πώς τα ζώα «προειδοποιούσαν» για το χτύπημα;
Πολλές είναι οι μαρτυρίες από κατοίκους των σεισμόπληκτων χωριών κυρίως στους Δήμους Ελασσόνας και Τυρνάβου, που καταγράφονται από το larissanet.gr όλη αυτήν την εβδομάδα, και αφορούν στην συμπεριφορά που είχαν τα ζώα οικόσιτα και μη, πριν τους σεισμούς.
Σύμφωνα με αυτές τα σκυλιά ούρλιαζαν διαρκώς, τα πρόβατα ήταν ανήσυχα ενώ οι αγελάδες προσπαθούσαν να βγούνε έξω από τους στάβλους. Το ίδιο και τα πουλιά από τα δέντρα δίπλα από τις παραποτάμιες περιοχές έφευγαν τρομαγμένα, σαν από κάτι να δεχόταν επίθεση.
Είναι χαρακτηριστικό πως πρόσφατα ερευνητές του Ινστιτούτου Συμπεριφοράς των Ζώων Μαξ Πλανκ και του Πανεπιστημίου της Κωνσταντίας, μελέτησαν τον τρόπο που έξι αγελάδες, πέντε πρόβατα και δύο σκυλιά μπορούσαν να ανιχνεύσουν τα σεισμικά κύματα, πριν ο σεισμός γίνει αισθητός στους ανθρώπους.
Οι επιστήμονες προσάρτησαν αισθητήρες στα ζώα σε ένα αγρόκτημα -σε μία σεισμογενή περιοχή της Βόρειας Ιταλίας- και κατέγραψαν τις κινήσεις τους στη διάρκεια αρκετών μηνών, οπότε σημειώθηκαν περίπου 18.000 σεισμοί διαφόρων μεγεθών, εκ των οποίων οι 12 είχαν ισχύ άνω των 4 Ρίχτερ.
Το πείραμα έδειξε ότι τα ζώα, όντως, ήταν ασυνήθιστα ανήσυχα ακόμη και 20 ώρες πριν από έναν σεισμό. Όσο πιο κοντά βρίσκονταν τα ζώα στο επίκεντρο του σεισμού, τόσο νωρίτερα άρχιζε η ασυνήθιστη συμπεριφορά τους.