Μπορεί η πυρηνική ενέργεια να αποτελέσει τον...πολύτιμο λίθο για κάτι πολύ πρωτοποριακό;
Η πυρηνική ενέργεια είναι χωρίς άνθρακα, γεγονός που την καθιστά ελκυστική και πρακτική εναλλακτική λύση για τα ορυκτά καύσιμα, καθώς δεν συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Ένας τυπικός πυρηνικός σταθμός δημιουργεί περίπου 2.300 τόνους αποβλήτων ετησίως.
Τι μπορεί να γίνει;
Πριν από μερικά χρόνια ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν μια λύση. Ο γεωχημικός Tom Scott και οι συνάδελφοί του εφηύραν μια μέθοδο για την ενθυλάκωση των πυρηνικών αποβλήτων μέσα σε διαμάντια, τα οποία ως μπαταρία μπορούν να παράσχουν καθαρή ενέργεια που διαρκεί σε μερικές περιπτώσεις, χιλιάδες χρόνια.
Ο Scott είπε ότι δεν ανησυχίες για την ασφάλεια. Η ακτινοβολία κλειδώνεται ασφαλώς βαθιά μέσα στον πολύτιμο λίθο. Παράλληλα, παράγει ένα μικρό, σταθερό ρεύμα ηλεκτρικής ενέργειας. Το νικέλιο-63, ένα ασταθές ισότοπο, χρησιμοποιήθηκε σε αυτό το πρώτο πείραμα. Δημιούργησε μια μπαταρία με χρόνο ημιζωής ενός αιώνα.
Υπάρχουν και άλλες ουσίες που θα διαρκέσουν πάνω από δέκα φορές περισσότερο, συμβάλλοντας παράλληλα στη μείωση των αποθεμάτων πυρηνικών αποβλήτων.
Οι διαμαντένιες μπαταρίες δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τους σύγχρονους παραγωγούς ρεύματος ακόμα. Ένα άλλο εμπόδιο είναι το κόστος, καθώς μιλάμε για..διαμάντια.
Μόλις ξεπεραστούν τα εμπόδια, οι πιθανές εφαρμογές θα περιλαμβάνουν την τροφοδοσία διαστημικών σκαφών, δορυφόρων, σε αεροσκάφη υψηλής ταχύτητας, αλλά και ιατρικών συσκευών όπως βηματοδότες. Με λίγα λόγια σε οτιδήποτε πραγματικά είναι δύσκολο ή αδύνατο να φορτιστεί ή να πραγματοποιηθεί αλλαγή στις μπαταρίες.
Οι εφαρμογές αφθονούν. Τόσο πολύ, που ο Δρ Scott και οι συνεργάτες του ζητούν από το κοινό κι άλλες πιθανές χρήσεις.