'Ωρα μηδέν για την ανακήρυξη της ΑΟΖ. Οι δηλώσεις Δένδια δείχνουν πως πλέον όλα είναι έτοιμα, με την Ελλάδα να κάνει το μεγάλο βήμα.
ΜΗΝΥΜΑ ΔΕΝΔΙΑ
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους Νίκο Χριστοδουλίδη και Σάμεχ Σούκρι, τέθηκαν τα ενεργειακά αλλά και όλα τα ευρύτερα θέματα πολιτικής της περιοχής, ενόψει μάλιστα της Συνόδου που θα γίνει στο Κάιρο στις 8 Οκτωβρίου, με παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη και του Προέδρου της Αιγύπτου, Αλ Σίσι.
Σύμφωνα με τον κ. Δένδια «συνεχίσαμε με τη διμερή με την Αίγυπτο: πάρα πολλά κοινά θέματα, πάρα πολλά πράγματα να συζητήσουμε, μία χώρα ιστορικά φίλη της Ελλάδας στην οποία προσβλέπουμε, μέσα στα πλαίσια του νέου δόγματος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, του ανοίγματός μας σε όλο τον κόσμο μετά την κρίση».
Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως «κανονίσαμε να ξεκινήσουμε πάλι τις επαφές για να μπορέσουμε να καθορίσουμε τις οικονομικές ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.
Κάτι το οποίο θα έχει εξαιρετική σημασία, και θα αποτελέσει παράδειγμα, για τις άλλες χώρες, καλής γειτονίας και καλής επίλυσης προβλημάτων ή θεμάτων».
ΚΟΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ
Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Ελλάδας καταδίκασαν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο με ιδιαίτερη έμφαση στις κλιμακούμενες και προκλητικές γεωτρήσεις της Τουρκίας, τις σεισμικές έρευνες και την στρατιωτική παρουσία στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες. Αυτό περιλαμβάνει κοινή δήλωση μετά την συνάντηση Χριστοδουλίδη, Σούκρι και Δένδια που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Οι τρεις Υπουργοί αναφέρουν επίσης ότι οι ενέργειες αυτές της Τουρκίας υποσκάπτουν τις προσπάθειες υπό τα Ηνωμένα Έθνη για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για επίλυση του κυπριακού και αποσταθεροποιούν ευρύτερα την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
«Οι Υπουργοί καλούν την Τουρκία να συμβάλει εποικοδομητικά και με συγκεκριμένους όρους στη συνέχιση των δομημένων και προσηλωμένων στο αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων για μια περιεκτική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος βασισμένης στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Μια τέτοια λύση θα πρέει να είναι συμβατή με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ και να διασφαλίζει πλήρως την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Συμφώνησαν επίσης την πραγματοποίηση τριμερούς συνόδου στο Κάιρο στις 8 Οκτωβρίου εκφράζοντας την ικανοποίηση τους για την πορεία της συνεργασίας τους και χαιρέτισαν την ίδρυση του Ενεργειακού Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου ως καταλύτη στενότερης συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη της περιοχής.
ME AMEΡΙΚΑΝΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ Η ΑΟΖ
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, αναμένεται να επισκεφτεί την Ελλάδα την επόμενη βδομάδα, στο πλαίσιο ταξιδιού στην Ευρώπη.
Μια καθόλου τυχαία εποίσκεψη, καθώς δείχνει πως οι ΗΠΑ δίνουν το πράσινο φως για ΑΟΖ.
Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου, ο Πομπέο θα επισκεφτεί Ιταλία, Βατικανό, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία και Ελλάδα.
Στην Ελλάδα, ο Πομπέο θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Νίκο Δένδια, καθώς και τον Πάνο Παναγιωτόπουλο. Σύμφωνα με δημοσιογράφο της ΕΡΤ, η επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί 4-6 Οκτωβρίου.
Η ατζέντα των συζητήσεων
Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί η πολύπλευρη αμυντική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.
Έμφαση θα δοθεί στην ανανέωση της σύμβασης για χρήση της Βάσης της Σούδας, τη συνεχιζόμενη χρήση της Λάρισας για αποστολές αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, και τη χρήση του Λιμένα Αλεξανδρούπολης.
Στη συνέχεια, θα αρχίσουν οι επαφές για τον δεύτερο γύρο του ελληνοαμερικανικού Στρατηγικού Διαλόγου, ο οποίος άρχισε τον περσινό Δεκέμβριο.
Στο πλαίσιο του διαλόγου θα συζητηθούν περιφερειακά θέματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται η συμπεριφορά της Τουρκίας, η διμερής συνεργασία για επενδύσεις, στο εμπόριο, στην ενέργεια και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.