Φιάσκο ο διαγωνισμός για τον λιγνίτη. Η προσφορά πέρασε και δεν άγγιξε την αρχική αποτίμηση. Ψίχουλα για την ΔΕΗ.
Της Μαριάννας Τζάννε
Την άμεση επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για το λιγνίτη προανήγγειλε χθες, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, στη σκιά της αποτυχίας της αποεπένδυσης και της απροθυμίας των επενδυτών να αγοράσουν τα λιγνιτικά εργοστάσια. Ενδεικτικό της μεγάλης απόστασης μεταξύ πωλητή και αγοραστών ήταν τα τιμήματα των επενδυτών σε σχέση με την αποτίμηση του ανεξάρτητου συμβούλου της ΔΕΗ.
Η Μυτιληναίος προσέφερε 25 εκατ. ευρώ για τη Μελίτη, η κατασκευή της οποίας κόστισε, 570 εκατομμύρια ευρώ ενώ το τίμημα της προσφοράς που υποβλήθηκε από την κοινοπραξία Seven Energy –ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία τέθηκε εξ αρχής εκτός διαδικασίας ήταν 103 εκατ. ευρώ και για τις δύο ανεξάρτητες εταιρείες του Βόρειου και Νότιου τομέα της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος βουβό παρακολούθησε χθες την κλιμάκωση των αποτυχημένων χειρισμών του, διαρρέοντας ότι θα επιδιώξει να επανέλθει στο διαγωνισμό με βελτιωμένους όρους.
Στόχος είναι να αποφύγει έναν πιθανό εφιάλτη, οι Βρυξέλλες να επιλέξουν διαφοροποίηση του μείγματος των εργοστασίων που θα πουληθούν, επαναφέροντας στο τραπέζι τις υδροηλεκτρικές μονάδες.
Τα πυκνά σύννεφα
Οι σκιές στο διαγωνισμό για το λιγνίτη είχαν αρχίσει να πυκνώνουν τον Δεκέμβριο, όταν φάνηκε ότι μία σειρά από προαπαιτούμενα που είχαν θέσει οι υποψήφιοι επενδυτές, δεν ικανοποιούνταν.
Η επιμονή του υπουργείου ο διαγωνισμός να διεξαχθεί σε ένα θολό περιβάλλον, πριν ικανοποιηθούν οι αιρέσεις των επενδυτών αποδείχτηκε ένα μεγάλο ρίσκο. Οι συνεχείς παρατάσεις δεν έδωσαν λύση, αντιθέτως πυροδότησαν το κλίμα δυσπιστίας, όταν κυλούσαν άπρακτες, χωρίς να βελτιώνουν τους όρους του διαγωνισμού.
Oι αποζημιώσεις από τα λιγνιτικά ΑΔΙ που εκκρεμούν στην Κομισιόν, η προβληματική σύμβαση του ορυχείου της Αχλάδας από το οποίο τροφοδοτείται η μονάδα της Μελίτης και η απόρριψη από την ΔΕΗ ενός μηχανισμού επιμερισμού ζημιών- κερδών που αρχικά είχε αποδεχτεί, είναι τα μεγάλα αγκάθια του διαγωνισμού, τα οποία οδήγησαν στα βράχια την πορεία της αποπένδυσης.
Γνωρίζοντας τις αδυναμίες του λιγνίτη, ο κ. Παναγιωτάκης είχε δηλώσει από τον περασμένο Νοέμβριο θετικός στην συμμετοχή της ΔΕΗ στις ζημιές των λιγνιτικών μονάδων για δύο χρόνια με ποσοστό 50%, όπως έχει προτείνει η κοινοπραξία των Τσέχων με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ωστόσο η συμμετοχή της στις ζημιές ζητούσε να μην υπερβαίνει το 10% του τιμήματος που θα δοθεί για την απόκτηση των μονάδων.
Το σχέδιο αυτό όπως επικαλέστηκε αργότερα η ΔΕΗ, απορρίφθηκε από την ΕΕ, παρά το γεγονός ότι η πλευρά των επενδυτών ισχυρίζεται ότι υπήρχε σχετική συζήτηση στην Κομισιόν, από την οποία είχαν εισπράξει θετικά μηνύματα για να προχωρήσει.
Η Αχίλλειος πτέρνα του λιγνίτη
Οι ιδιώτες έδειξαν εξ αρχής, επιφυλακτικοί με τον λιγνίτη εξαιτίας της εκτόξευσης των δικαιωμάτων ρύπων και ο τρόπος με τον οποίο επέλεξαν να εμφανιστούν στην β΄φάση του διαγωνισμού, το απέδειξε.
Με την πλήρη απουσία των Κινέζων και του ομίλου Κοπελούζου που ήταν από τα φαβορί του διαγωνισμού. Με το παρόν της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και των Τσέχων, το οποίο όμως έστελνε το μήνυμα του ναυαγίου, καθορίζοντας νέους όρους στο διαγωνισμό που ήδη είχαν απορριφθεί αλλά και με την περιορισμένη συμμετοχή της Μυτιληναίος, η οποία αν και δήλωνε αρνητική όλους τους προηγούμενους μήνες για το λιγνίτη, επιχείρησε να αγοράσει την μονάδα της Μελίτη σε ένα τίμημα πολύ κάτω από τον πήχη που είχε θέσει η αποτίμηση του συμβούλου της ΔΕΗ.
Όταν η εταιρεία πριν ακριβώς ένα χρόνο, είχε προτείνει επένδυση 110 εκατομμυρίων ευρώ για να αναβαθμίσει μια γηρασμένη μονάδα, τη μονάδα του Αμύνταιου, παίρνοντας ως αντάλλαγμα μια μακροχρόνια σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, όπως αναφέρεται στο newmoney.gr.
Οι επενδυτές θεωρούν ότι από την αρχή έπρεπε να δοθεί περισσότερος χρόνος στη διαδικασία εκτιμώντας ότι η πρόταση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Μανόλη Παναγιωτάκη να μετατεθεί ο διαγωνισμός για τον Μάρτιο ήταν η πλέον ενδεδειγμένη. Μέχρι τότε όπως αναφέρουν, πιθανότατα να υπήρχαν ΑΔΙ στο τραπέζι, εξέλιξη που θα διαφοροποιούσε σοβαρά τα δεδομένα του διαγωνισμού.
Από την πλευρά της η ΔΕΗ, όπως ανέφερε και την Δευτέρα κατά την κοπή της πίτας ο κ. Παναγιωτάκης θεωρεί ότι εξάντλησε όλα τα περιθώρια για να πετύχει ο διαγωνισμός και να καταστούν όπως έχει πει πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες, κερδοφόρα τα εργοστάσια λιγνίτη σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη.
Η εθελουσία - εξπρές που υλοποίησε βγάζοντας εκτός της επιχείρησης 400 εργαζόμενους, πιστώνεται στα θετικά σινιάλια που έστειλε προς τους επενδυτές ο κ. Παναγιωτάκης, παρά το γεγονός ότι σήμερα στελέχη των μονάδων εκτιμούν ότι με το προσωπικό που έχει μείνει η Μεγαλόπολη και η Μελίτη δεν μπορούν να λειτουργήσουν.
Η κυβέρνηση καλείται τώρα να λάβει κρίσιμες αποφάσεις σε συνεργασία με την Κομισιόν για τους χειρισμούς της επόμενης μέρας, έχοντας όμως ένα ισχυρό σύμμαχο: τις επικείμενες ευρωεκλογές και βουλευτικές εκλογές, εξελίξεις ικανές να απορροφήσουν τους κραδασμούς από τον μεγάλο εκτροχιασμό του διαγωνισμού.