Ενέργεια

Κίνδυνος για μπλακ αουτ λόγω κακοκαιρίας - Αυξημένες ανάγκες ρεύματος με περιορισμένους πόρους

Το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας φαίνεται να μην αντέχει. Το γενικό μπλακ άουτ μοιάζει αδύνατον να αποφευχθεί αν δεν υποχωρήσει σύντομα η κακοκαιρία.

Η κακοκαιρία που πλήττει εδώ και πολλές μέρες όλη την Ελλάδα προκαλεί πολλά προβλήματα, με αποκλεισμούς χωριών και διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές. Και φαίνεται πως τα πράγματα μπορεί να γίνουν χειρότερα!

Το νέο κύμα κακοκαιρίας που πλήττει όλη τη χώρα προκαλεί κινδύνους για το σύστημα ηλεκτροδότησης και το κατά πόσο αυτό μπορεί να αντέξει. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, έχουν μειωθεί δραματικά τα αποθέματα λιγνίτη, ενώ ίσως να μην είναι αρκετά και τα αποθέματα φυσικού αερίου!

Αν η κακοκαιρία συνεχιστεί και το σύστημα δεν μπορέσει να ανταπεξέλθει, δεν αποκλείεται ακόμη και η λήψη έκτακτων μέτρων για να μη φτάσουν στο… μπλακ άουτ.

Ο προβληματισμός για τα όρια του συστήματος προκαλείται τόσο από τα μειωμένα αποθέματα λιγνίτη όσο και από το γεγονός πως κανείς δεν ξέρει αν οι μονάδες φυσικού αερίου θα είναι αρκετές για τις αυξημένες ανάγκες, την ώρα που η Ρεβυθούσα δεν διαθέτει αποθέματα φυσικού αερίου και τα προγραμματισμένα φορτία LNG δεν είναι βέβαιο ότι μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς.

Σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί την κατάσταση, η ΔΕΠΑ ναύλωσε έκτακτο φορτίο LNG. Όμως αυτό αναμένεται να φτάσει στη Ρεβυθούσα στις 24 Ιανουαρίου.

Όλα αυτά ενώ η απόφαση της ΡΑΕ προς συμμόρφωση των ηλεκτροπαραγωγών για τη διατήρηση αποθεμάτων ασφαλείας από τις 16 Ιανουαρίου έρχεται, όπως αναφέρει η Καθημερινή, μάλλον να επιτείνει το πρόβλημα παρά να το λύσει, αφού θα στερήσει από την αγορά περί τις 67 χιλιάδες κυβικά μέτρα αερίου, κάτι που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει το σύστημα σε κατάσταση συναγερμού.

Η ΡΑΕ απειλεί με πρόστιμα τους ηλεκτροπαραγωγούς γιατί δεν διατήρησαν αποθέματα ασφαλείας πέντε ημερών. Τα αποθέματα δεν δηλώθηκαν λόγω αδυναμίας της ΔΕΠΑ να δεσμεύσει ποσότητες φυσικού αερίου για τους πελάτες της, η οποία και ζήτησε από τη ΡΑΕ παράταση της σχετικής προθεσμίας για τις 13 Φεβρουαρίου.

Η ΡΑΕ προειδοποιεί ότι εάν δεν δεσμευθούν αποθέματα ασφαλείας από τις 16 Ιανουαρίου θα ενεργοποιήσει τις προβλεπόμενες κυρώσεις, που προβλέπουν πρόστιμα έως και 10% του τζίρου κάθε μονάδας. Οι ηλεκτροπαραγωγοί εκτιμάται ότι θα σπεύσουν να δεσμεύσουν ποσότητες, οι οποίες όμως λόγω της στενότητας του συστήματος θα επιτείνουν τα προβλήματα επάρκειας.

Κάπως έτσι, η κακοκαιρία και οι πολικές θερμοκρασίες βρήκαν το σύστημα φυσικού αερίου χωρίς εφεδρείες. Για την κάλυψη της υψηλής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας τις προηγούμενες ημέρες χρειάστηκε να δουλέψουν στο φουλ όλες οι διαθέσιμες παραγωγικές μονάδες (λιγνιτικές και φυσικού αερίου), ενώ καθοριστική ήταν η συμβολή των αιολικών που λόγω ανέμων είχαν υψηλή απόδοση.

Η παρατεταμένη κακοκαιρία, όμως, στην περιοχή της Πτολεμαΐδας δυσχεραίνει το έργο της εξόρυξης, όπως και η αδυναμία χρήσης των μηχανημάτων λόγω παγετού, με αποτέλεσμα τα αποθέματα λιγνίτη στις αυλές των λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ να περιορίζονται σημαντικά. Τα σοβαρότερα προβλήματα αντιμετωπίζει ο ΑΗΣ Καρδιάς.

Αν τα προβλήματα τροφοδοσίας σε λιγνίτη συνεχιστούν το σύστημα δεν είναι βέβαιο ότι θα αντεπεξέλθει στο νέο κύμα κακοκαιρίας και ενδεχομένως να χρειαστούν έκτακτα μέτρα, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα μπλακ άουτ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ