Η επικέντρωση στα μεγάλα πρότζεκτ στο Ισραήλ και η πορεία προς το χρηματιστήριο άλλαξαν τον επενδυτικό προσανατολισμό της Energean Oil &Gas, η οποία δεν συμμετείχε τελικά στον διαγωνισμό για τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο.
Όπως αποκάλυψε χθες το newmoney.gr η Repsol, με την οποία η ελληνική εταιρεία που εκμεταλλεύεται τον Πρίνο διαθέτει στρατηγική συνεργασία στα Ιωάννινα ενώ στην Αιτωλοκαρνανία θα μεταβιβάσει το επόμενο διάστημα το 60% των παραχωρήσεων για έρευνες στους Ισπανούς, προσήλθε στο διαγωνισμό σε κοινό σχήμα με τα ΕΛΠΕ. Έτσι στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων κατατέθηκαν χθες, τελευταία μέρα του διεθνούς διαγωνισμού μόνο δύο προσφορές για τα τρία θαλάσσια οικόπεδα δυτικά και βορειοδυτικά της Κρήτης και στο Ιόνιο. Των Exxonmobil,Total με τα ΕΛΠΕ για την Κρήτη και της Repsol με τα ΕΛΠΕ για το Ιόνιο. Στο διαγωνισμό δεν προσήλθε ούτε η Ιταλική ΕΝΙ, παρά το γεγονός ότι είχε αγοράσει τα σεισμικά δεδομένα, απόφαση που δεν αποκλείεται να συνδέεται με τις τελευταίες εξελίξεις και το μπλόκο στο γεωτρύπανο της εταιρείας στην Κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η οπισθοχώρηση της Energean από τους διαγωνισμούς υδρογονανθράκων επί ελληνικού εδάφους, αποφασίστηκε όταν επιβεβαιώθηκε η πορεία της προς το χρηματιστήριο. Η εταιρεία έκρινε ότι είναι σκόπιμο να περιορίσει την έκθεση στο ρίσκο σε μια περιοχή με αβέβαιο μέλλον, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές και με πολύ μεγάλες επενδύσεις σε γεωτρήσεις που υπολογίζονται λόγο του βάθους από 100 έως 150 εκ. ευρώ. Η απροθυμία της Energean Oil &Gas να συμμετάσχει στις έρευνες για τα νέα οικόπεδα άνοιξε το δρόμο στην Repsol για συνεργασία με ένα ισχυρό τοπικό εταίρο όπως είναι τα ΕΛΠΕ.
Για την ελληνική εταιρεία απόλυτη προτεραιότητα, αποτελεί αυτή την περίοδο η ανάπτυξη των δύο κοιτασμάτων Καρίς και Τάνιν στο Ισραήλ, έργα για τα οποία θα διατεθούν συνολικά 1,6 διs. ευρώ. Χθες, η Εnergean λίγες ώρες πριν τις επίσημες ανακοινώσεις από την ΕΔΕΥ ανακοίνωσε συμφωνία Χρηματοδότησης ύψους 1,275 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη του θαλάσσιου κοιτάσματος φυσικού αερίου Καρίς στο Ισραήλ με τέσσερις διεθνείς τραπεζικούς ομίλους (Morgan Stanley, Natixis, Bank Hapoalim και Societe Generale).
newmoney.gr