Τεράστιας έκτασης ενεργειακά ‘’παιχνίδια‘’ διαδραματίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο με την πολύ πιθανή είσοδο των Κινέζων στο ρωσικό κολοσσό Rosneft , βάζοντας το Πεκίνο για τα καλά στην αιγυπτιακή ΑΟΖ και στην Μεσόγειο γενικά .
Ο κινεζικός πολεμικός στόλος σύμφωνα με φήμες έχει σκοπό να δημιουργήσει ‘’μεσογειακή δύναμη‘‘ με στόχο να υποστηρίξει αυτά ακριβώς τα σχέδια σε αυτήν την περιοχή του κόσμου που ελκύει το παγκόσμιο ενδιαφέρον διαχρονικά από την αρχαιότητα έως σήμερα.
https://youtu.be/CX5CzNJP_Qg?t=2
Σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά μεριδίου της πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft φέρονται ότι είναι οι δύο εταιρείες , σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.
Οι συνομιλίες είναι σε αρχικό στάδιο με τα σχέδια όμως Ρωσίας και Κίνας να ευρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη για την περιοχή της Α.Μεσογείου.
Υπενθυμίζουμε ότι η Rosneft είναι η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας και το ρωσικό κράτος διατηρεί το 50% των μετοχών της.
Από το υπόλοιπο, το 19,75% ανήκει στη βρετανική BP, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο ανακοινώθηκε η πώληση του 19,5% στην κοινοπραξία της Glencore και της Qatar Investment Authority, έναντι 11,8 δισ. δολαρίων.
Ως γνωστόν, η Μόσχα μέσω του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Rosneft θα ξεκινήσει την έρευνα και αξιοποίηση του μεγαλύτερου κοιτάσματος στο κόσμο του αιγυπτιακού Zohr.
Οι εκτιμήσεις ειδικών και της ιταλικής εταιρείας ENI πριν από δυο χρόνια, το χαρακτηρίζουν το «μεγαλύτερο στον κόσμο».
Η Αίγυπτος θα καταστεί κόμβος ενεργειακός της ευρύτερης περιοχής, αν και οι ανάγκες για εσωτερική κατανάλωση είναι τεράστιες λόγω των 80 εκατομμυρίων κατοίκων.
Το «παιχνίδι» αφορά την η πώληση του 30% του αιγυπτιακού κοιτάσματος στη ρωσική Rosneft, με απόφαση του προέδρου της Αιγύπτου Αλ- Σίσι.
Το κοίτασμα του Zohr θεωρείται ότι είναι το πιο πυκνό πεδίο φυσικού αερίου που βρέθηκε ποτέ στη Μεσόγειο, καθώς εκτιμάται ότι διαθέτει 850 δισεκατομμύρια εκατοστά φυσικού αερίου.
Η Αίγυπτος φέρνοντας τους Ρώσους στην περιοχή θα αντιμετωπίσει σύντομα πολλές και σοβαρές «αναταράξεις» και θα απαιτηθεί πιθανότατα η παρουσία και του ρωσικού ναυτικού Μεσογείου αλλά και αερομεταφερόμενες δυνάμεις.
Αυτό το τεράστιο ενεργειακό κοίτασμα έχει «ανάγκη» στρατιωτικής δύναμης και αυτό το γνωρίζει καλά η Μόσχα αλλά και ο νυν πρόεδρος της Αιγύπτου.
Με τους Κινέζους να εισέρχονται στο παιχνίδι , τα κινεζικά πολεμικά πλοία θα αυξήσουν κατακόρυφα τις επισκέψεις τους στον Πειραιά και την Αλεξάνδρεια , δείγμα της παρουσίας του Πεκίνου σε μια περιοχή που υπάρχουν τα μεγαλύτερα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στον κόσμο.
Η Ελλάδα έχει την τύχη και την ατυχία μαζί να διαθέτει τεράστια κοιτάσματα και έχει καταστεί ‘’μήλο της έριδος‘’ ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση. Απόρροια αυτής της διαμάχης είναι η σημερινή κατάσταση ‘’χρεοκοπίας‘’ ώστε η χώρα μας να γίνει εύκολα χειραγωγήσημη από ‘’εχθρούς ‘ και ‘’φιλους‘’΄.