Επιστήμη

Ιατρικό θαύμα: Έγινε η πρώτη μεταμόσχευση παλλόμενης καρδιάς στον κόσμο

Η καρδιά που μεταφέρεται από τον δότη στον λήπτη δεν σταμάτησε ποτέ να χτυπά. Μετά την επιτυχημένη μεταμόσχευση στην Πάδοβα της Ιταλίας «ανοίγουν νέοι δρόμοι για την ιατρική»

Στην Πάδοβα της βόρειας Ιταλίας πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεταμόσχευση στον κόσμο, «παλλόμενης καρδιάς».

Η  συγκεκριμένη μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε δύο εβδομάδες πριν ανακοινωθεί τελικά στα μέσα, στις 11 Δεκεμβρίου.

Ο λήπτης είναι ένας 65χρονος άνδρας, ο οποίος πάσχει από καρδιοπάθεια λόγω ισχαιμίας, δηλαδή μία κατάσταση κατά την οποία η καρδιά δεν παίρνει αρκετό οξυγόνο λόγω περιορισμένης ροής αίματος στις αρτηρίες της.

Μέχρι τώρα, κατά τις μεταμοσχεύσεις η καρδιά σταματούσε να χτυπά, αλλά χάρη σε αυτήν τη νέα τεχνική θα εξασφαλίζεται η ταχύτερη ανάρρωση του λήπτη και μια ικανοποιητικότερη καρδιακή λειτουργία, χωρίς κυτταρική ζημιά.

 

Το επίτευγμα της ιατρικής ομάδας

Οι επιστήμονες εξήγησαν πως στην προκειμένη περίπτωση η καρδιά ξανάρχισε να χτυπά, με τη βοήθεια μηχανικής υποστήριξης, αμέσως μόλις πραγματοποιήθηκε η λήψη της από νεκρό δότη και ότι κατά τη διάρκεια της μεταμόσχευσης, δεν σταμάτησε ποτέ να λειτουργεί.

Η μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε σε δημόσιο νοσοκομείο της Πάδοβας, από την ομάδα του καρδιοχειρουργού, καθηγητή Τζίνο Τζερόζα.

Η μετεγχειρητική πορεία του ασθενή εξελίσσεται ομαλά και αναμένεται να πάρει εξιτήριο πριν από τα Χριστούγεννα.

«Κάθε φορά που η καρδιά σταματά να χτυπά, προκαλείται μια ουσιαστική ζημιά. Αυτή η νέα τεχνική μπορεί στο εξής να χρησιμοποιηθεί και από άλλους χειρουργούς σε όλον τον κόσμο», δήλωσε ο καθηγητής Τζερόζα.

Ο Πρόεδρο της Περιφέρειας του Βένετο, Λούκα Ζάια, επαίνεσε το επίτευγμα λέγοντας «ο Τζίνο Γκερόζα και η εξαιρετική του ομάδα άνοιξαν νέους δρόμους στην καρδιοχειρουργική και τη μεταμόσχευση».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ