Επιστήμη
Ενημερώθηκε στις:

Τηγανητές πατάτες: Το πανάρχαιο DNA που μας έμαθε να αγαπάμε τους υδατάνθρακες

Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν αναπτύξει την ικανότητα να αρχίζουν να χωνεύουν αυτές τις τροφές στο στόμα πολύ πριν αρχίσουν να καλλιεργούν και ίσως ακόμη και πολύ πριν από την εμφάνιση του σύγχρονου ανθρώπου, δηλαδή εμάς. Η έρευνα διαπίστωσε ότι το γονίδιο για το σάλιο που αφομοιώνει το άμυλο μπορεί να έχει διπλασιαστεί για πρώτη φορά πριν από περισσότερα από 800.000 χρόνια, θέτοντας το σκηνικό για τη γενετική αλλαγή που διαμορφώνει τη διατροφή μας σήμερα, σύμφωνα με το Naftemporiki.gr

Ο διπλασιασμός είναι ένας τύπος μετάλλαξης που περιλαμβάνει την παραγωγή ενός ή περισσότερων αντιγράφων ενός γονιδίου. Οι ειδικοί γνωρίζουν εδώ και αρκετό καιρό ότι οι άνθρωποι φέρουν πολλαπλά αντίγραφα ενός γονιδίου που επιτρέπει στο άμυλο σε σύνθετους υδατάνθρακες -που περιλαμβάνουν επίσης τρόφιμα όπως πατάτες, ρύζι και ορισμένα φρούτα και λαχανικά- να αρχίσει να διασπάται στο στόμα.

Αυτό παρέχει το πρώτο βήμα στην πέψη αυτών των τροφών και όσο περισσότερα αντίγραφα αυτών των γονιδίων έχουν οι άνθρωποι τόσο καλύτερα είναι εξοπλισμένοι για να διασπάσουν τους υδατάνθρακες. Ωστόσο, ήταν δύσκολο για τους ερευνητές να προσδιορίσουν πώς και πότε επεκτάθηκε ο αριθμός αυτών των γονιδίων.

Η νέα μελέτη με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο  και το Εργαστήριο Τζάκσον στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι ο διπλασιασμός του γονιδίου – γνωστός ως γονίδιο αμυλάσης του σάλιου (AMY1) – μπορεί όχι μόνο να βοήθησε στη διαμόρφωση της ανθρώπινης προσαρμογής στο άμυλο τρόφιμα, αλλά μπορεί να έλαβαν χώρα πριν από περισσότερα από 800 χιλιάδες χρόνια, πολύ πριν από τη γέννηση της γεωργίας που χρονολογείται πριν από μόλις επτά χιλιάδες έτη.

Το ένζυμο

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αμυλάση είναι ένα ένζυμο που όχι μόνο διασπά το άμυλο σε γλυκόζη, αλλά δίνει και τη γεύση του στο ψωμί. «Η ιδέα είναι ότι όσο περισσότερα γονίδια αμυλάσης έχετε, τόσο περισσότερη αμυλάση μπορείτε να παράγετε και τόσο περισσότερο άμυλο μπορείτε να αφομοιώσετε αποτελεσματικά» λέει ο Ομέρ Γκόκσουμεν, καθηγητής στο τμήμα βιολογικών επιστημών του Κολεγίου Τεχνών και Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο.

Αναλύοντας το γονιδίωμα 68 αρχαίων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου ενός δείγματος DNA 45.000 ετών από τη Σιβηρία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες πριν από τη γεωργία είχαν ήδη διπλά αντίγραφα του γονιδίου. Αυτό υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι περπατούσαν ήδη στην Ευρασία με μια μεγάλη ποικιλία από αυτά τα γονίδια πολύ πριν αρχίσουν να εξημερώνουν φυτά και να τρώνε υπερβολικές ποσότητες αμύλου. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι διπλασιασμοί του γονιδίου AMY1 εμφανίστηκαν και σε Νεάντερταλ και στους στο μυστηριώδες ανθρώπινο είδος Ντενίσοβαν που ανακαλύφθηκε ότι υπήρχε πριν 20 χρόνια.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ρώσος σύμβουλος: ΗΠΑ και Γαλλία διχοτομούν τον Λίβανο για το σχέδιο Μεγάλο Ισραήλ ετοιμάζοντας ακρωτηριασμό και στην Τουρκία

Αλλάζουν τα σύνορα στην Μέση Ανατολή και αυτό το γνωρίζουν οι Τούρκοι-Θα δράσουν σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο για...