Επιστήμη

Σπυράκος για σεισμό στην Τουρκία: Τα περισσότερα κτίρια είναι αυθαίρετα

O Κώστας Σπυράκος, διευθυντής εργαστηρίου αντισεισμικής τεχνολογίας Ε.Μ.Π, μιλά στο «Χαμογέλα και Πάλι!» για τον φονικό σεισμό στην Τουρκία.

Πάνω από 28.000 νεκροί σε Τουρκία και Συρία εξαιτίας των απίστευτων κακοτεχνιών των σπιτιών. Ο κ. Σπυράκος αναφέρει πως

«Οι θάνατοι οφείλονται στην κατασκευή των κτηρίων αλλά και στο γεγονός πως έγινε τη νύχτα. Η απώλεια ζωής είναι και το πιο σημαντικό. Ακολουθήσε και ο δεύτερος σεισμός ο οποίος βρήκε τα κτήρια ήδη κατεστραμμένα και φυσικά μετά υπήρξαν και οι μετασεισμοί. Όταν ένα κτήριο, μέσα σε ένα λεπτό, έχει μεγαλύτερη επιτάχυνση από αυτή που έχει σχεδιαστεί, το αποτέλεσμα λήξαν αυτές οι καταρρεύσεις», είπε αρχικά και συνέχισε λέγοντας:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Το δεύτερο στοιχείο είναι πως στην Τουρκία από 1975, τα κτήρια δεν έχουν ελεγχθεί με αντισεισμικό κανονισμό ενώ στην  Ελλάδα έχουμε τον κανονισμό από το 1959. Υπάρχουν όμως, κτήρια στην Τουρκία που έχουν κατασκευαστεί μετά το 1995, τα οποία μελετήθηκαν με σύγχρονο κανονισμό. Το ερώτημα είναι κατασκευάστηκαν με αυτό το κανονισμό;».

Σύμφωνα με τον κ. Σπυράκο, οι πολιτικοί μηχανικοί της Τουρκίας γνωρίζουν τα προβλήματα, καθώς χρησιμοποιούν φθηνά υλικά, κακό εξοπλισμό και έχουν μεγάλες κατασκευές σε μικρή βάση.

«Το 1980, όταν έγινε η μεγαλύτερη ανοικοδόμηση στην Τουρκία, τα περισσότερα κτήρια που κατασκευάστηκαν είναι αυθαίρετα. Δεν έγινε ή δεν εφαρμόστηκε η μελέτη. Επίσης, έχουν κόψει κολώνες και κάποια δεν είχαν τη σωστή θεμελίωση».

Αναφορικά με την καλύτερη αντίδραση που πρέπει να έχει κάποιος σε έναν σεισμό, είναι να μπει κάτω από το τραπέζι ή κάπου που να είσαι ασφαλής. Εάν κάποιος μένει ψηλά καλύτερα να κινηθεί προς την ταράτσα παρά προς τα κάτω.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ