Έπειτα από έναν αιώνα έρευνας, αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Χάιφα, το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας και το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας ανακάλυψαν πρόσφατα ότι μυστηριώδη σχήματα στην έρημο που έμοιαζαν με "χαρταετούς" προορίζονταν στην πραγματικότητα να λειτουργήσουν ως μεγαλοπαγίδες για την απομόνωση μεγάλων κοπαδιών ζώων πριν αυτά βρουν τη μοίρα τους.
Διάσπαρτες σε όλες τις ερήμους της Μέσης Ανατολής, μεγάλες κατασκευές που μοιάζουν με χαρταετούς αν τις δεις από ψηλά και που άφησαν πίσω τους οι άνθρωποι της νεολιθικής εποχής (10.000 π.Χ. έως 4.500-2.000 π.Χ., ανάλογα με την τοποθεσία) έχουν οδηγήσει τους αρχαιολόγους να αναρωτιούνται για τους δομικούς σκοπούς τους εδώ και σχεδόν έναν αιώνα.
Τελικά, οι ειδικοί μπόρεσαν να σπάσουν αυτές τις εκτεταμένες, στρατηγικά σχεδιασμένες κατασκευές για να καταλάβουν ποιος ακριβώς ήταν ο σκοπός τους.
Έχοντας πολλά σχήματα, με τουλάχιστον δύο μακριούς βραχίονες, χαμηλούς τοίχους και καταλήγοντας σε ένα put, ορισμένες από αυτές τις δομές μοιάζουν με V. Άλλες μοιάζουν πιο κυκλικές, και μια ποικιλία άλλων σχημάτων σε όλη την περιοχή.
Αυτές οι λεπτές δομές χτίστηκαν για να λειτουργούν ως μεγαλοπαγίδες που επέτρεπαν σε ομάδες ανθρώπων να παγιδεύουν και να σκοτώνουν κοπάδια στο σύνολό τους, αντί για ένα προς ένα. Σε μια σειρά νέων αρχαιολογικών μελετών και ακαδημαϊκών εργασιών, οι ηγέτες του κλάδου εργάστηκαν ακούραστα για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα και να βρουν επιτέλους μια απάντηση σε αυτό το παγκόσμιο αρχαιολογικό φαινόμενο που βασίζεται στην έρημο.
Υπάρχουν τουλάχιστον 6.500 από αυτά τα αρχαιολογικά θαύματα σε όλο τον κόσμο, με τη Νεγκέβ να φιλοξενεί κάποια από αυτά, καθώς και τη Σαουδική Αραβία και ακόμη και την Αυστραλία. Οι αρχαιότεροι "χαρταετοί" καταγράφονται στην Ιορδανία και χρονολογούνται πριν από περίπου 10.000 χρόνια, ενώ άλλοι εμφανίστηκαν σε όλο τον κόσμο μόλις πριν από 6.000 χρόνια.
Το γεγονός ότι οι κατασκευές αυτές δημιουργήθηκαν κατά την προϊστορική εποχή, δεν σημαίνει ότι η χρήση τους σταμάτησε εκεί. Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει 12 προϊστορικούς χαρταετούς μόνο στο Ισραήλ, σύμφωνα με τους καθ. Dani Nadel και Guy Bar-Oz του Πανεπιστημίου της Χάιφα. Οι ειδικοί μοιράστηκαν ότι η χρονολόγηση για αυτούς τους χαρταετούς είναι ασαφής, αλλά η τελευταία γνωστή χρήση μεγαλοπαγίδων αυτής της φύσης ήταν μόλις τον 20ό αιώνα.
Γιατί υπάρχουν αυτοί οι χαρταετοί;
Αυτοί οι γιγάντιοι τειχισμένοι χαρταετοί δεν προορίζονταν να βοηθήσουν στη σφαγή των ζώων που έχουν εξημερωθεί ανά τους αιώνες - χοίρων, αγελάδων, κατσικιών κ.ο.κ., αλλά προορίζονταν να βοηθήσουν τους κυνηγούς να παγιδεύσουν και να σκοτώσουν ράτσες ζώων που δεν ήταν σε θέση να εξημερωθούν.
Αντιλόπες, ελάφια, γαζέλες και άλλα είδη θα βρίσκονταν να πέφτουν σωρηδόν στο θάνατο ως μέρος ενός σχεδίου που θα έκανε τα άγρια ζώα, τα οποία διαφορετικά ήταν δύσκολο να εξημερωθούν, πιο ευάλωτα στις προσπάθειες του μεγαλοκυνηγιού.