Επιστήμη

Παρατήρηση μερικής έκλειψης Ηλίου από τα Κέντρα Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022 τα Κέντρα Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο και στην Πεντέλη σας καλούν για την παρατήρηση ενός ξεχωριστού φυσικού φαινομένου. Μια μερική έκλειψη Ηλίου, η οποία θα είναι ορατή και από την χώρα μας.

Στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου, στον περιβάλλοντα χώρο του τηλεσκοπίου Δωρίδη, στον λόφο της Πνύκας και σε συνεργασία με την Αστρονομική Ένωση Σπάρτης «Διόσκουροι», θα βρίσκονται τοποθετημένα φορητά τηλεσκόπια για την παρατήρηση της ηλιακής έκλειψης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το τηλεσκόπιο Δωρίδη θα είναι επισκέψιμο για το κοινό, όπου στον εσωτερικό χώρο θα πραγματοποιείται προβολή φωτογραφιών από προηγούμενες ηλιακές εκλείψεις που έχουν παρατηρηθεί από Έλληνες αστροφωτογράφους ανά τον κόσμο.

Στον εξωτερικό χώρο, μαζί με τα φορητά τηλεσκόπια, θα είναι τοποθετημένη και μια εκπαιδευτική διάταξη παρατήρησης της ηλιακής φωτόσφαιρας (ηλιοσκόπιο). Διαθέσιμα θα είναι επίσης και ειδικά ασφαλή γυαλιά για την παρατήρηση του Ηλίου.

Η προσέλευση είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το φαινόμενο ξεκινά στις 12:36. Το μέγιστο της κάλυψης του ηλιακού δίσκου από την σκιά της Σελήνης (κατά 26,23%) θα πραγματοποιηθεί στις 13:43. Το φαινόμενο ολοκληρώνεται στις 14:51.

Για όσους δεν θα καταφέρουν να βρεθούν στο Αστεροσκοπείο στο Θησείο, θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν το φαινόμενο διαδικτυακά, όπως θα το παρουσιάσουν οι αστρονόμοι του Κέντρου Επισκεπτών Πεντέλης, σε συνεργασία με ερευνητές του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η μετάδοση θα γίνει από το κανάλι μας στο YouTube όπου θα ξεκινήσει με μια παρουσίαση των ηλιακών εκλείψεων από ηλιακούς φυσικούς και ερευνητές του ΙΑΑΔΕΤ στις 12:10 και θα συνεχίσει με την μετάδοση της μερικής έκλειψης Ηλίου, όπως θα παρατηρείται μέσα από το φακό του ηλιακού τηλεσκοπίου του Κέντρου Επισκεπτών Πεντέλης.

Μεγάλη προσοχή προς όλους: Δεν παρατηρούμε ποτέ τον Ήλιο κατευθείαν με γυμνό οφθαλμό, ούτε ακόμη και στην περίπτωση μιας έκλειψης διότι η ακτινοβολία του είναι επικίνδυνη για την όρασή μας!

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ