Tις δυνάμεις τους ενώνουν δύο πάμπλουτοι επιχειρηματίες, προκειμένου να βρουν το «ελιξήριο της νεότητας».
Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και ιδρυτής της Amazon, Tζεφ Μπέζος, και ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, Γιούρι Μίλνερ, δίνουν πνοή σε μία νέα εταιρεία βιοτεχνολογίας, την «Altos Labs», με στόχο να γυρίσουν… πίσω το βιολογικό ρολόι.
Στο πλευρό των Μπέζος και Μίλνερ βρίσκεται ο Ισπανός βιολόγος, δρ Χουάν Κάρλος Μπελμπόντε, ο οποίος έχει αναπτύξει την τεχνική του Ιάπωνα νομπελίστα, γιατρού Σίνια Γιαμανάκα, σε διάφορα πειράματα.
Ο Γιαμανάκα κέρδισε το Νόμπελ Ιατρικής το 2012 για την έρευνά του πάνω στα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα (iPS cells, όπως τα βάπτισε), αναπτύσσοντας τη μέθοδο μετατροπής διαφοροποιημένων κυττάρων ενηλίκων σε πολυδύναμα βλαστοκύτταρα.
Η έρευνά του ανακάλυψε ότι, προσθέτοντας τέσσερις συγκεκριμένες πρωτείνες στα κύτταρα, αυτά μπορούν να επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση, με τις ιδιότητες των εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων, που αποτελούν δομικά στοιχεία της νέας ζωής.
Το 2016, ο Ισπανός καθηγητής Μπελμπόντε είχε την ιδέα να εφαρμόσει την τεχνική των εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων του Ιάπωνα γιατρού σε τρωκτικά, τα οποία παρουσίασαν σημάδια αντιστροφής της ηλικίας.
Μετά το πείραμα, χαρακτήρισε την τεχνική επαναπρογραμματισμού ως ένα πιθανό «ελιξίριο ζωής», όπως γράφει η επιθεώρηση «MIT Technology Review».
Η εταιρεία «Altos Labs»
Η εταιρεία βιοτεχνολογίας «Altos Labs», με έδρα τις ΗΠΑ και την Βρετανία, διαθέτει ήδη στον κουμπαρά της ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, αυτό των 270 εκατομμυρίων δολαρίων, για να εκμεταλλευτεί στον έπακρο τις δυνατότητες της τεχνολογίας.
Στόχος της εταιρείας είναι να αναζωογονήσει κύτταρα των πειραματόζωων και να κατακτήσει την αθανασία!
Ο συνεργάτης του Τζεφ Μπέζος, Γιούρι Μίλνερ, που έκανε μία περιουσία στο Facebook και τη διαδικτυακή εταιρεία «Mail.ru», στρέφεται στη βιοτεχνολογία, για να φέρει μαζί με τον συνεργάτη του την επανάσταση στην αντιγήρανση.
Μέσω της εταιρείας «Altos Labs», Μίλνερ και Μπέζος θα χρησιμοποιήσουν τη βιοτεχνολογία για να κάνουν εργαστηριακό «λίφτινγκ» στα κύτταρα, με στόχο την παράταση της ανθρώπινης ζωής.
Στο εγχείρημα των Μπέζος και Μίλνερ, που «θέλουν να νικήσουν το θάνατο», συμμετέχει και ο καθηγητής Στιβ Χόρβαθ, ο οποίος ανέπτυξε δείκτες που μπορούν να μετρήσουν με ακρίβεια τη γήρανση σε ανθρώπους και ζώα.
Κάθε έρευνα που αφορά στην αντιγήρανση χρειάζεται ένα τέτοιο «βιολογικό ρολόι».