Μια Ελληνίδα στη NASA περιγράφει τις αγωνίες, τις βλέψεις και τους στόχους ενός ερευνητή τέτοιου επιπέδου. Το βλέμμα της έχει φύγει από τη Γη και έχει στραφεί στον Γαλαξία.
Συνέντευξη: Σωτήρης Σκουλούδης, Παναγιώτης Βλαχουτσάκος
Τιτάνας, Καλλιστώ, Γανυμήδης, Ευρώπη, Εγκέλαδος. Αυτά είναι μερικά ονόματα, βγαλμένα από την Ελληνική Μυθολογία, που δόθηκαν σε ουράνια σώματα του ηλιακού μας συστήματος και που μπορεί στο μέλλον να αποτελέσουν την πατρίδα των…συνεχιστών του ανθρώπινου είδους! Αυτό ακριβώς είναι τη συγκεκριμένη διαστημική εποχή που διανύουμε το επικρατέστερο σενάριο που έχει στα συρτάρια της η ανθρωπότητα, εάν και εφόσον η μετοίκηση του είδους μας σε άλλους πλανήτες κριθεί απαραίτητη...
Για αυτόν τον λόγο, οι σημαντικότεροι διαστημικοί οργανισμοί, ο αμερικάνικος (NASA) και ο ευρωπαϊκός (ESA) έχουν στρέψει τα τηλεσκόπια τους και κατευθύνουν τα διαστημόπλοια τους προς τα πέρατα του ηλιακού μας συστήματος, εκεί όπου έχουν ενδείξεις για την ύπαρξη και, κυρίως, τη δυνατότητα διατήρησης της ζωής, δηλαδή στους παγωμένους δορυφόρους του Δία και του Κρόνου στο εσωτερικό των οποίων υπάρχουν υγροί ωκεανοί!
Συμμετέχουσα σε αυτή την προσπάθεια διαμόρφωσης του νέου οράματος για την πορεία της ανθρωπότητας, είναι η «δικιά μας», Πλανητική Γεωλόγος και ερευνήτρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και συνεργάτιδα του Jet Propulsion Laboratory (JPL) της NASA, Ανεζίνα Σολωμονίδου. Η 35χρονη καταξιωμένη επιστήμονας, ζει και εργάζεται μεταξύ της Μαδρίτης και του Λος Άντζελες προκειμένου να συμμετέχει τόσο στην ανάλυση των δεδομένων που έχουν προκύψει από τις διαστημικές αποστολές σε Κρόνο και Δία, όσο και να προετοιμάσει το έδαφος για τις νέες ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις.
Μιλώντας στο στούντιο του zougla.gr, μιας και βρέθηκε για ολιγοήμερες διακοπές στην Αθήνα, η Ανεζίνα Σολωμονίδου περιγράφοντας την εργασία της στους «κολοσσούς» του διαστήματος μας εξηγεί πως στο βάθος του μυαλού όλων των επιστημόνων, δεν είναι άλλο από τη διερεύνηση των πιθανοτήτων μετοίκησης των παγωμένων δορυφόρων του Κρόνου και του Δία από την ανθρωπότητα!
«Στους δορυφόρους αυτούς έχουμε ενδείξεις για την πιθανότητα ύπαρξης ζωής, καθώς τηρούνται οι εξής προϋποθέσεις:
1) Υπάρχει νερό.
2) Έχουμε ενδείξεις ύπαρξης συστατικών που υπό συνθήκες μπορούν να αποτελέσουν την τροφή οργανισμών που αναζητάμε.
3) Υπάρχει ενέργεια. και
4) Το περιβάλλον είναι γενικά σταθερό, δηλαδή δεν αλλάζει από τη μία στιγμή στην άλλη όπως συμβαίνει αλλού, έτσι ώστε να μην μπορεί να υποστηρίξει τη ζωή».
Όπως ανακάλυψαν άλλωστε οι επιστήμονες, στα συγκεκριμένα πλανητικά συστήματα παρατηρούνται γεωλογικές διεργασίες παρόμοιες με αυτές της Γης! Για αυτό, ένα μέρος των ερευνών της Ανεζίνας Σολωμονίδου, ως πλανητική γεωλόγος, διεξάγεται και στο... ηφαίστειο της Χαβάης, που μπορεί να μας δώσει απαντήσεις για το τι συμβαίνει στα ηφαίστεια, π.χ., του Τιτάνα, όπως αναφέρεται στο zougla.gr.
«Αν κάποιος μου έδειχνε φωτογραφίες από κάποια σημεία της επιφάνειας του Τιτάνα και δεν μου έλεγε τι βλέπω, θα μπορούσα να υποθέσω ότι πρόκειται για φωτογραφίες της Γη από κάποιο παλιό διαστημικό όργανο», σημειώνει χαρακτηριστικά με ενθουσιασμό.
Ποια ζωή όμως... αναζητάμε; «Μορφή ζωής όχι απαραίτητα έτσι όπως τη γνωρίζουμε και την έχουμε συνηθίσει στη Γη. Πρέπει να διευρύνουμε τη φαντασία μας και να αντιληφθούμε ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιες μορφές ζωής πέρα απο αυτές που βιώνουμε εμείς»...
Δείτε τη συνέντευξη:
https://www.youtube.com/watch?v=64DchW5JtKM