Διαστρικά ταξίδια, επαφές με άλλους λαούς στον Γαλαξία μας... Πρόκειται για επιστημονική φαντασία, ή για μία -έστω και μακρινή- πραγματικότητα; Σύμφωνα με τη NASA και τον μεγαλύτερο εν ζωή επιστήμονα στον πλανήτη, Στίβεν Χώκινγκ όχι μόνο δεν αποτελούν επιστημονική φαντασία, αλλά σύντομα, η ανθρωπότητα θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει -όχι ένα βήμα- αλλά ένα άλμα, πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που έκανε ο Νηλ Άρμστρονγκ πατώντας στο φεγγάρι, πριν από αρκετές δεκαετίες.
Η NASA σε συνεργασία με τον Στίβεν Χώκινγκ, σχεδιάζουν την κατασκευή ενός διαστημοπλοίου, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να ταξιδεύει με το 1/5 της ταχύτητας του φωτός. Αυτό σημαίνει ότι το «StarChip», όπως θα είναι το όνομά του, θα μπορεί να ταξιδέψει στο πιο κοντινό άστρο, στον Άλφα του Κενταύρου, σε μόλις 20 χρόνια, κάνοντας πραγματικότητα ένα σενάριο, που μόνο στο... Star Wars και στο Star Trek και σε άλλες παρόμοιες κινηματογραφικές παραγωγές είχαμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε.
Ο Στίβεν Χώκινγκ παρουσίασε το πλάνο του τον περασμένο Απρίλιο και την ανάπτυξή του ανέλαβε μία ομάδα επιστημόνων από την Κορέα. Το μεγάλο θέμα που προέκυψε, είναι το αν θα αντέξει το σκάφος ένα ταξίδι 20 χρόνων. Στο σημείο αυτό ενεπλάκη στο project η NASA. Η Διαστημική Υπηρεσία πρότεινε διάφορες λύσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η φθορά από την ακτινοβολία του διαστήματος. Όπως φαίνεται βρέθηκε λύση, η οποία θα παρουσιαστεί σε συνέντευξη Τύπου το αμέσως επόμενο διάστημα.
Αρχικά, θα παραμεριστούν όσες περιοχές είναι καταγεγραμμένες ως «υψηλής ακτινοβολίας». Στη διάρκεια των 20 χρόνων του ταξιδιού, ωστόσο, αποκλείεται να μην υπάρξει «επαφή» με αυτές τις «θανατηφόρες» ακτινοβολίες.
Η δεύτερη πρόταση αφορά την ενίσχυση του σκάφους με «ασπίδες» κατά της ακτινοβολίας, η οποία καταστρέφει τα ηλεκτρονικά συστήματα. Σε αυτήν την περίπτωση, όμως, το διαστημόπλοιο θα βαρύνει και θα αυξηθεί πολύ σε όγκο.
Η τρίτη πρόταση της NASA αφορούσε την κατασκευή του σκάφους από ειδική σιλικόνη, η οποία θα... αυτοδιορθώνεται!
Η τεχνολογία επιτρέπει πλέον διαστρικά ταξίδια. Το όνειρο της μετάβασης σε άλλο ηλιακό σύστημα μέσα στα όρια μίας ανθρώπινης γενιάς, όπως φαίνεται, δεν αποτελεί ουτοπία. Το μέλλον... γίνεται παρόν και ο άνθρωπος είναι έτοιμος να πραγματοποιήσει το επόμενο βήμα, όχι μόνο για τον πολιτισμό του, αλλά -κυρίως- για την επιβίωσή του ως είδος.
https://youtu.be/xRFXV4Z6x8s