Πνευματικά ωφέλιμα

Από πριγκίπισσα του θρόνου στο τρελοκομείο γιατί έγινε Ορθόδοξη - Η αγία Αγγλίδα που με κίνδυνο της ζωής της τάιζε τα παιδάκια στην Κατοχή

Πριγκίπισσα βασιλικών  θεσμών δηλώνει Ορθόδοξη και την κλείνουν στο Ψυχιατρείο.

Οι παλαιότεροι Αθηναίοι  θυμούνται ακόμη την ανθρωπιά και το μεγαλείο της κατά ΧΡΙΣΤΟΝ σαλής πριγκίπισσας στα δύσκολα χρόνια της ναζιστικής κατοχής;

Τέτοια παραδείγματα τα χρειαζόμαστε επειγόντως στις μέρες μας.

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Άντε να πιστέψουμε με τι θαυμαστούς τρόπους ενεργεί η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ του ΑΓΙΟΥ ΤΡΙΑΔΙΚΟΥ ΘΕΟΥ ;

Από το κάστρο του Oυίνδσορ στο κέντρο των Αθηνών να ετοιμάζει συσσίτια για τα λιμοκτονούντα παιδάκια της γερμανικής κατοχής.

Το ξέρατε; Εμείς το γνωρίζαμε προσωπικά από την αείμνηστη  κουμπάρα μας κ. Χρυσή Μαραγκοπούλου που τότε σαν νέα μαζί με άλλες κοπέλες Αθηναίες  την βοηθούσαν στο μαγείρεμα και την διανομή του φαγητού.

Το τι είδαν τα μάτια τους δεν περιγράφεται.

« Η πριγκίπισσα Αλίκη γεννήθηκε στο κάστρο του Oυίνδσορ και ήταν το πρώτο παιδί του πρίγκιπα Λουδοβίκου του Μπάττενμπερκ (1854 – 1921), αξιωματικού του αγγλικού πολεμικού Ναυτικού και μετέπειτα ναυάχου του στόλου και της πριγκίπισσας Βικτώριας της Έσσης(-Ντάρμστατ) και παρά τω Ρήνω (1863 – 1950), εγγονής της Βικτωρίας βασίλισσας της Βρετανίας. Η -από τη μητέρα- γιαγιά της ήταν η Αλίκη πριγκίπισσα της Βρετανίας.

Μεγάλωσε μεταξύ Χαϊλίγκενμπερκ και Ντάρμστατ Γερμανίας, Αγγλίας και Μάλτας, όπου ήταν και η βάση του αγγλικού ναυτικού στόλου στη Μεσόγειο θάλασσα.»

Ο συνδετικός της κρίκος με την Ορθοδοξία ήταν μια Αγία της Ρωσικής εκκλησίας που ήταν θεία της.

Η  πριγκίπισσα Ελισάβετ της Έσσης-Ντάρμστατ, μετέπειτα μεγάλη δούκισσα Ελισάβετ Φεοντόροβνα της Ρωσίας ,η ΑΓΙΑ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ η νεομάρτυς.

« Στις 17 Ιουλίου, τη νύχτα πού δολοφονήθηκαν τα μέλη της τσαρικής οικογένειας Ρομανώφ, βρήκε μαρτυρικό θάνατο στο Αλαπαέβσκ και η Ελισάβετ μαζί με τη μοναχή Βαρβάρα Γιαγκόβλεβα. Τα λείψανά τους μεταφέρθηκαν το 1920 στο μοναστηρι της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής στην Ιερουσαλήμ. Το 1992 οι μοναχές Ελισάβετ και Βαρβάρα ανακηρύχθηκαν αγίες από τη Ρωσική Εκκλησία» Πηγή: Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Αντωνόπουλος, Ρώσοι Νεομάρτυρες και Ομολογητές, 1917- 1922, Μέρος Γ΄: «Νέφος Μαρτύρων». Εκδόσεις Ακρίτας, Έκδοση δεύτερη, Δεκέμβριος 2001, ISBN 960-328-136-0.

Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ενώνει λαούς- γένη – φυλές και τάξεις ανθρώπων υπό τον ίδιο ΟΥΡΑΝΟ.

Ας πάμε αδελφοί στην πριγκίπισσα Αλίκη να δούμε τι σχέση είχε με την Ελλάδα και την νεότερη ματωμένη Ιστορία της.

« Το 1902, στη στέψη του νέου βασιλιά της Βρετανίας στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ γνωρίστηκε με τον γιο του Έλληνα Βασιλιά Γεωργίου Α’, Ανδρέα. Οι δύο νέοι ερωτεύτηκαν και έναν χρόνο αργότερα παντρεύτηκαν στο Ντάρμσταντ. Μετά το γάμο τους ήρθαν στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στα βασιλικά ανάκτορα. Όταν ξέσπασαν οι βαλκανικοί πόλεμοι, η πριγκίπισσα Αλίκη υπηρέτησε ως εθελόντρια νοσοκόμα του Ερυθρού Σταυρού και ίδρυσε νοσοκομεία».

ΖΕΙ το δράμα της Μικρασιατικής καταστροφής , τις ευθύνες που επέρριψαν στον σύζυγό της που γλύτωσε στο τσακ από το εκτελεστικό απόσπασμα.

« Μετά την ήττα στη Μικρά Ασία και τη Δίκη των ‘Εξι ο πρίγκιπας Ανδρέας κάθησε στο εδώλιο, καθώς θεωρήθηκε και αυτός υπεύθυνος για την καταστροφή. Ο πρίγκιπας κατηγορήθηκε για ανυπακοή και οδηγήθηκε σε ξεχωριστή δίκη. Η τύχη του πρίγκιπα Ανδρέα έμοιαζε προδιαγεγραμμένη, αλλά την τελευταία στιγμή παρενέβησαν οι Βρετανοί και ο πλωτάρχης Τάλμποτ τον έσωσε από την εκτέλεση.  Τελικά σώθηκε, αλλά εξορίστηκε από την Ελλάδα και εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του στο Παρίσι.

Τότε, η Αλίκη ήρθε κοντά στην ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

ΚΑΙ αρχίζει το προσωπικό δράμα ή  η κατά ΧΡΙΣΤΟΝ σαλότητα της πριγκίπισσας.

Άντε να αποδεχτούν οι κοσμικοί κύκλοι της Ευρώπης μια τέτοια μεταστροφή;

Φυσικό ήταν να την αποτρελάνουν την γυναίκα και να ισχυρίζονται ότι ήθελαν…

Στις 20 Οκτωβρίου του 1928 η Αλίκη έγινε δεκτή στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η απόφασή της ήταν καθαρά προσωπική και επηρεασμένη απο τη ζωή της θείας της μοναχής Ελισάβετ (Έλλας). Της σημερινής ΑΓΙΑΣ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ της ρωσίδος νεομάρτυρος.

« Οι θέλοντες  ευσεβώς ζειν διωχθήσονται»

Λένε λοιπόν οι πηγές…

« Ξαφνικά άρχισε να παρατηρείται μια ψυχική κούραση. Σημασία έχει ότι η Αλίκη άρχισε να συμπεριφέρεται παράξενα εκθέτοντας την οικογένειά της με τις διάφορες περίεργες θρησκευτικές απόψεις. Ισχυριζόταν μάλιστα ότι λάμβανε μηνύματα από τον Θεό και ότι είχε θεραπευτικές ιδιότητες.

Ο Ανδρέας απευθύνθηκε στη πεθερά του Βικτωρία προκειμένου να βρεθεί κάποια λύση. Τελικά αποτάθηκαν στον γυναικολόγο της δρ. Λούρο, ο οποίος συμφώνησε να εισαχθεί στο ίδρυμα του δόκτωρα Σίμμελ, τον οποίο είχε προτείνει η γνωστή ψυχαναλύτρια πριγκίπισσα Μαρία Βοναπάρτη, σύζυγος του πρίγκιπα Γεωργίου της Ελλάδας.

Η διάγνωση του Σίμμελ ήταν ότι η Αλίκη έπασχε από παρανοϊκή σχιζοφρένεια, αφού πίστευε ότι ήταν παντρεμένη με τον Χριστό[6].»

Που να καταλάβουν οι τότε ψυχαναλυτές τι σημαίνει ΝΥΜΦΗ ΧΡΙΣΤΟΥ;

ΚΑΙ ξεκινάει το μαρτύριο της κατά Χριστόν σαλής πριγκίπισσας.

« Στις 2 Μαΐου του 1930 μεταφέρθηκε εκεί, αφού είχε πρώτα επισκεφθεί τους συγγενείς της στο σανατόριο του δρ. Λούντβιχ Μπίνσβανγκερ της κλινικής Μπελβύ στο Κροϊτσλίνγκεν της Ελβετίας.

Η μεταφορά της πραγματοποιήθηκε χωρίς την θέλησή της. Από αυτό το σημείο και μετά η σχέση της με τον Ανδρέα έπαψε να υπάρχει, αφού μέχρι τον θάνατο του δεύτερου συναντήθηκαν περί τις δύο-τρεις φορές.

Στο σανατόριο η κατάστασή της δεν ήταν σταθερή. Υπήρχαν ημέρες όπου πάθαινε κρίσεις και άλλες που απλώς καθόταν ήσυχη.

Πάντα όμως υποστήριζε τις θρησκευτικές της απόψεις. Το 1932 προσπάθησε να αποδράσει χωρίς επιτυχία.

Στις 23 Σεπτεμβρίου του 1932 μεταφέρθηκε στο σανατόριο Μάρτινσμπρουν στο Μεράνο της Ιταλίας. Μέχρι το 1936 διέμεινε στην Ιταλία, όχι όμως και στο σανατόριο, ζώντας μια ήρεμη ζωή χωρίς να έχει ξεπεράσει απόλυτα το πρόβλημά της.

Το Νοέμβριο του 1936 μετακόμισε στο Μπράιμπαχ της Κολωνίας, όπου ζούσε με την οικογένεια Μάκβιτζ. Ήδη από το 1932 και μετά άρχισε να δείχνει σημάδια βελτίωσης, γι' αυτό και οι κόρες της άρχισαν να την προσκαλούν να κάνουν διακοπές μαζί.

Στις 8 Απριλίου του 1938 απεβίωσε ο αδελφός της Γεώργιος (Τζώρτζι). Μετά εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, όπου παρέμεινε μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, έχοντας ήδη αρχίσει να σκέπτεται την επιστροφή της στην Ελλάδα.».

Η κατά ΧΡΙΣΤΟΝ σαλή πριγκίπισσα εγκαθίσταται στην κατοχική Ελλάδα ενώ άλλοι επίσημοι έφευγαν.

Ήρθε στην Ελλάδα για να ταίσει τα Ελληνόπουλα της Κατοχής.

Φυσικά  μόνο μια κατά ΧΡΙΣΤΟΝ σαλή θα αποτολμούσε αυτό.

Η επιστροφή στην Ελλάδα .

« Το καλοκαίρι του 1938, η Αλίκη επέστρεψε στην Ελλάδα και μετακόμισε σε διαμέρισμα απέναντι από το μουσείο Μπενάκη. Μετά τη γερμανική κατοχή στην Αθήνα, οι Έλληνες βασιλείς εγκατέλειψαν τη χώρα, αλλά η Αλίκη αρνήθηκε να φύγει και μετακόμισε στην οδό Ακαδημίας.»

« Διοργάνωνε και διένειμε συσσίτια με προμήθειες που τις έστελνε ο αδερφός της, Λόρδος  Μάουντμπάτεν, και διαχειριζόταν τα ορφανοτροφεία της χώρας. Μάλιστα, το 1943 δεν δίστασε να κρύψει στο σπίτι της την οικογένεια Κοέν, οικογένεια Ελλήνων εβραίων που δεν πρόλαβε να δραπετεύσει από τη χώρα. Η Αλίκη φιλοξένησε τη γυναίκα και τους τέσσερις γιους της στο σπίτι της μέχρι την απελευθέρωση. Η ιστορία έγινε γνωστή τη δεκαετία του ’90 όταν ο Μικχαέλ Κοέν αποκάλυψε πώς ο ίδιος ότι είχε σωθεί από την πριγκίπισσα Αλίκη.».

« Το Νοέμβριο του 1938 η πριγκίπισσα Αλίκη επέστρεψε για πρώτη φορά μετά την φυγή της από την Ελλάδα το 1922. Σύντομα διάλεξε να εγκατασταθεί στην οδό Κουμπάρη 8, απέναντι από το Μουσείο Μπενάκη. Με το ξεκίνημα του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου η Αλίκη, παρ’ ότι όλα τα μέλη της οικογένειας της εγκατέλειψαν την Ελλάδα, αποφάσισε να ενισχύσει τους Έλληνες στις δύσκολες στιγμές, παραμένοντας στην Αθήνα. Η Αλίκη άρχισε να διοργανώνει συσσίτια και να συμμετέχει εθελοντικά στην διανομή τους. Ενδεικτικό της προσφοράς της ήταν ότι η Αλίκη, αν και προμηθευόταν τρόφιμα, είχε χάσει 26 κιλά.

Την περίοδο μάλιστα της Κατοχής η Αλίκη είχε αναλάβει την διαχείριση πολλών ορφανοτροφείων και συσσιτίων, προσφέροντας σημαντικό κοινωνικό έργο.».

Μετά την απελευθέρωση

« Μετά την απελευθέρωση, η Αλίκη ζούσε στην οδό Πατριάρχου Ιωακείμ στο Κολωνάκι και  ντυνόταν ως μοναχή. Μετακόμισε για λίγους μήνες στην Τήνο, όπου προσπάθησε να ιδρύσει μοναστήρι και έκανε ταξίδια σε όλο τον κόσμο για να συγκεντρώσει χρήματα για φιλανθρωπικά ιδρύματα.»

Οι παλαιότεροι Αθηναίοι την έβλεπαν να εκκλησιάζεται ανελλιπώς στις εκκλησίες του κέντρου και να συμμετέχει στις ιερές αγρυπνίες.

«Μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, ο γιος της Φίλιππος  σημερινός Βασιλιάς της Αγγλίας , της ζήτησε να μετακομίσει στο Μπάκιγχαμ.

Η Αλίκη έφυγε από την Ελλάδα και πέθανε τρία χρόνια αργότερα, σε ηλικία 84 ετών.

Η επιθυμία της ήταν να ταφεί δίπλα στην θεία της πριγκίπισσα Ελισάβετ της Έσσης-Ντάρμστατ, μετέπειτα μεγάλη δούκισσα Ελισάβετ Φεοντόροβνα της Ρωσίας και ΑΓΙΑ της Ρωσικής Εκκλησίας.

Όμως λόγω τυπικών και διπλωματικών προβλημάτων δεν κατέστη δυνατή η ταφή της. Τελικά τον Αύγουστο του 1988, η σορός της μεταφέρθηκε στην Ιερουσαλήμ και ενταφιάστηκε στον κήπο της Γεσθημανής υπό την παρουσία συγγενών της και του Ορθόδοξου Πατριάρχη της Ιερουσαλήμ.» .

« Στις 11 Απριλίου 1993, απονεμήθηκε στην πριγκίπισσα Αλίκη ο τίτλος του «Δικαίου των Εθνών» για το γεγονός ότι κινδύνευσε προκειμένου να σώσει τη ζωή Εβραίου. Το βραβείο παρέλαβαν τα δύο εναπομείναντα στη ζωή παιδιά της, ο δούκας Φίλιππος του Εδιμβούργου και η πριγκίπισσα Σοφία»

Οι άνθρωποι μετά θάνατον βραβεύουν την κατά ΧΡΙΣΤΟ σαλή πριγκίπισσα αλλά τους έχει προλάβει  ο Δωρεοδότης ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΣ.

ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ ο ΚΥΡΙΟΣ

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...