Γράφαμε νωρίτερα για τα ουσιώδη μηνύματα Βαρθολομαίου στο ταξίδι του στις ΗΠΑ.
Το πρόγραμμά του συνεχίστηκε και ο ίδιος ο κ. Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος και τα μέλη της Επίσημης Αντιπροσωπείας έγιναν δεκτοί στο Πανεπιστήμιο Georgetown από τον Πρόεδρος Dr. John J. De Gioia και τον Καρδινάλιο Wilton Gregory και ξεναγήθηκαν στο Copley Crypt από τον Άρχοντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μιχαήλ Ψαρό. Παρευρέθηκαν επίσης σε δείπνο με Ελληνοαμερικανούς και φιλέλληνες στο Dahlgren Quad στο Campus.
Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει πλήθος συναντήσεων, γεύματα, συμπόσια και άλλες εκδηλώσεις στις οποίες προσφέρονται πλήθος προσφωνήσεων και χαιρετισμών, που δημοσιεύονται στον ιστότοπο της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής.
Αν και ο Πατριάρχης νοσηλευόταν Κυριακή-Δευτέρα και δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει τη Λειτουργία και το συμπόσιο στον Ελληνικό Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας στην Ουάσινγκτον, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος μπόρεσε να καλωσορίσει τον “αντ΄αυτού”, τον Μητροπολίτη Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, ο οποίος συνοδεύει τον Οικουμενικό Πατριάρχη.
Βασιζόμενος στα λόγια που χρησιμοποιούνται για την υποδοχή του Ενσαρκωμένου Θεού στην Ιερουσαλήμ την Κυριακή των Βαΐων, ο Αρχιεπίσκοπος αναφώνησε: «Μακάριος ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Ηγούμενος και Αρχιεορτάζων μας, που έρχεται στο όνομα του Κυρίου».
Και μετά μεταπήδησε από την Κυριακή των Βαϊων στα.... Χριστούγεννα χαρακτηρίζοντας τον κ. Βαρθολομαίο «το αστέρι της Ανατολής, που ήρθε για να μας δώσει για άλλη μια φορά το φως του αειθαλούς και μαρτυρικού Φαναρίου», που είναι η «δόξα της Ορθόδοξης Εκκλησίας και του ευσεβούς Γένους μας».
Και παρόλο που το Πατριαρχείο Μόσχας δεν είναι μέρος της Συνέλευσης των Κανονικών Επισκόπων από τότε που η Κωνσταντινούπολη εισέβαλε στην Ουκρανία, «παρόλα αυτά εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι είναι παρόντες μαζί μας στο πνεύμα», είπε ο Αρχιεπίσκοπος!!
Ο Ελπιδοφόρος ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία των «Γερουσιαστών για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό» -ανθρώπων που υπηρετούν την Εκκλησία και τον Ελληνισμό στην Αμερική.
Στο γεύμα με Ιεράρχες από διάφορες δικαιοδοσίες μετά τη Θεία Λειτουργία, ο Γέρων Εμμανουήλ ευχαρίστησε ιδιαίτερα την τοπική Φιλόπτωχο Εταιρεία για την «ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανακύκλωση και τη φροντίδα της Δημιουργίας» και τόνισε πόσο «απόλαυσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης να ταξιδεύει από το Φανάρι με το όμορφο ηλιακό τζετ των Fly Boys, με τους συγκυβερνήτες μας π. Steven και π. Παναγιώτη!»
Σε δικές του παρατηρήσεις ο Ελπιδοφόρος τόνισε την άποψη του ελληνικού κόσμου για την Κωνσταντινούπολη: «Η παρουσία μας εδώ σήμερα επιβεβαιώνει την καθολική κοινωνία που συνδέει όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς σε όλο τον κόσμο γιατί έχουμε έναν «Οικουμενικό» Πατριάρχη. Και ο Παναγιώτατος υπηρέτησε όλη την Ορθοδοξία σε αυτή τη διακονία του ελέους για τριάντα χρόνια».
Η προσωπική παρουσία του Πατριάρχη «θυμίζει όλες τις Οικουμενικές Συνόδους που έγιναν στη σφαίρα της Κωνσταντινούπολης», πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος.
Και στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Georgetown, ο ίδιος ο Πατριάρχης τόνισε την οικολογική ατζέντα στην οποία εργάζεται εδώ και 30 χρόνια, δηλώνοντας ότι «όλη η ζωή της Εκκλησίας είναι ένα κάλεσμα για οικολογική συνείδηση».
Ρωσική εξήγηση
Στο μεταξύ το γεγονός ότι ο Πατριάρχης αποκάλεσε τον ηγέτη των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν "πρόεδρό μας" σχολίασε ο Anton Ignatenko, πρόεδρος του Ινστιτούτου Θρησκείας και Πολιτικής, λέγοντας πως είναι “φυσικό, επειδή οι περισσότεροι πιστοί του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες”,
Σύμφωνα με την ρωσική εκτίμηση η πλειοψηφία των πιστών του Οικουμενικού Πατριαρχείου ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες: περισσότερες από 500 ενορίες και 20 μοναστήρια βρίσκονται σε αυτή τη χώρα.
“Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αποκάλεσε τον Μπάιντεν πρόεδρό του κι αυτό είναι απολύτως φυσικό: η πλειοψηφία των πιστών του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως είναι Ορθόδοξοι Έλληνες που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό αντανακλά επίσης την προσωπική τους σχέση: μετά την εκλογή του Μπάιντεν στην προεδρία, ο Βαρθολομαίος συνεχάρη. Και τον ευχαρίστησε με απαντητική επιστολή προς τον πατριάρχη και πρόσθεσε: «Να είσαι υγιής. Χρειαζόμαστε την ηγεσία σας»”, είπε ο Ignatenko.
Παράλληλα, σημείωσε ότι ο ηγέτης της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι και πρόεδρος του Βαρθολομαίου, διότι η κατοικία του Πατριάρχη βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη.
«Ο Βαρθολομαίος ξεκίνησε την πρώτη μέρα της επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες με πρωινό στον Τούρκο Πρέσβη στις Ηνωμένες Πολιτείες, Χασάν Μουράτ Μερκάν, και στη συνέχεια, σε συνομιλίες με τον Μπάιντεν και τον Μπλίνκεν, και δεν τόνισε τα δεινά του ποιμνίου του στην Τουρκία. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος βρίσκεται σε μια τέτοια διπλή κατάσταση - μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, των οποίων οι σχέσεις είναι πλέον πολύ περίπλοκες», σημειώνει ο ειδικός.
"Ωστόσο, αυτό μπορεί να δώσει στον Βαρθολομαίο μια βολική ευκαιρία για μεσολάβηση στη διευθέτηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών", πρόσθεσε ο Ιγκνατένκο.