Με απόφαση του Αιγύπτιου Προέδρου Abdel Fattah al-Sisi, που δείχνει την αμέριστη αγάπη και σεβασμό τόσο του ίδιου όσο και της χώρας προς το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας και τον Προκαθήμενο του, Πατριάρχη Θεόδωρο, το Πατριαρχείο αποκτά το δικό του χώρο να χτίσει μια εκκλησία και να κηρύξει την Ορθοδοξία, στη Νέα Διοικητική Πρωτεύουσα της Αιγύπτου, τη νεότερη πρωτεύουσα του κόσμου.
Σφραγίζοντας αυτό το σπουδαίο γεγονός που συμβολίζει το δώρο της Αιγύπτου στο ΕλληνΟρθόδοξο Πατριαρχείο, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος επισκέφθηκε την Πέμπτη 26 Αυγούστου, το σημείο της νέας διοικητικής πρωτεύουσας της Αιγύπτου, όπου τον υποδέχτηκαν θερμά Αιγύπτιοι αξιωματούχοι και οι στρατιωτικές αρχές. Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής ξεναγήθηκε σε όλες τις περιοχές της Νέας Διοικητικής Πρωτεύουσας και ενημερώθηκε για την πρόοδο των έργων, τονίζοντας πόσο μεγάλη πρόοδος σημειώνεται μέρα με τη μέρα, υπό τη σοφή ηγεσία του Προέδρου Al Sisi.
Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, χάρισε στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας μια μεγάλη έκταση που αντιστοιχεί σε 6.000 τετραγωνικά μέτρα στη Νέα, υπό κατασκευή, διοικητική πρωτεύουσα της Αιγύπτου, που θα ανεγερθεί και θα στεγαστεί, η νέα διοίκηση του Πατριαρχείου στο Κάιρο, το οποίο θα είναι το κέντρο της Ορθοδοξίας στην Αίγυπτο και σε όλη την Αφρική.
Για αυτή τη μεγάλη απόφαση της Αιγύπτου και του Προέδρου του Αλ Σίσι, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Αιγύπτιο ηγέτη για αυτή τη δωρεά και τον ευχαρίστησε για την στάση, τη βοήθεια και τη στήριξη του έργου του Πατριαρχείου. Τόνισε επίσης ότι το νέο κέντρο του Πατριαρχείου στο Κάιρο θα είναι ένας πολυπολιτισμικός χώρος που θα αγκαλιάσει όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων και εθνικοτήτων, προς όφελος της ανθρωπότητας και της ειρήνης στον κόσμο.
«Θέλουμε να ενώσουμε τους λαούς, ειδικά σήμερα που ο φανατισμός και ο διχασμός απειλούν την πορεία του κόσμου», δήλωσε ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.
«Αυτό το νέο κέντρο Ορθοδοξίας στη Νέα Διοικητική Πρωτεύουσα θα είναι επίσης ο φάρος για το ιεραποστολικό έργο του πατριαρχείου στην πολύπαθη ήπειρό μας», πρόσθεσε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας.
Η νέα πρωτεύουσα αναμένεται να στεγάσει 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους στην περιοχή μεταξύ του ποταμού Νείλου και της διώρυγας του Σουέζ, ανατολικά του Καΐρου.
Ονομάζεται προσωρινά η Νέα Διοικητική Πρωτεύουσα και θα είναι η μεγαλύτερη, πολυτελέστερη, μοντέρνα και νεότερη πρωτεύουσα στον κόσμο.