Πατριαρχεία

Οικουμενικός Πατριάρχης προς Ουκρανούς προσκυνητές: "Θα επισκεφθώ την Ουκρανία"

Στους μακραίωνας και ακατάλυτους δεσμούς του Ουκρανικού λαού με τη Μητέρα του Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, αλλά και στην πρόθεσή του να επισκεφθεί την Ουκρανία, το ερχόμενο καλοκαίρι, εφόσον το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, σε ομιλία του την περασμένη Κυριακή, στον Πατριαρχικό Ναό, απευθυνόμενος σε ομάδα προσκυνητών από το Λβιβ της Ουκρανίας.

"Οι δεσμοί μεταξύ του Κιέβου και της Πόλης, του Tsarhorod [σ.σ. όπως ονομαζόταν η Πόλη στα ουκρανικά], παρέμειναν στενοί για αιώνες, παρά τις πολλές κατά καιρούς προκλήσεις. Ακόμα και αφού παραχώρησε στον Πατριάρχη Μόσχας το δικαίωμα να χειροτονεί τον Μητροπολίτη Κιέβου, που εκλέγονταν από την τοπική κληρικόλαϊκή συνέλευση [του ουκρανικού λαού], το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν ξέχασε την θυγατέρα του [Εκκλησία], και οι Ουκρανοί ηγέτες προσπάθησαν να διατηρήσουν επαφή με την ιστορική Μητέρα Εκκλησία τους.

Δυστυχώς, η εκκλησιαστική κατάσταση στην Ουκρανία, η οποία προκλήθηκε από το πολιτικό σκηνικό στη Σοβιετική Ένωση και την επακόλουθη πτώση της, οδήγησε στο θλιβερό σχίσμα που ταλάνισε την πατρίδα σας. Για δεκαετίες εκατομμύρια Ορθόδοξοι Ουκρανοί έμειναν άδικα έξω από την κοινωνία με τη Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων. Γι' αυτό, όταν η Ουκρανία ήταν πλήρως ώριμη και έτοιμη για μια αυτοδιοικούμενη Εκκλησία, η Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης ενήργησε δίκαια με τη χορήγηση της αυτοκεφαλίας ως τρόπου για να θεραπεύσει αυτό το σχίσμα και να ενώσει όλους τους Ουκρανούς.

Γι 'αυτό είμαστε χαρούμενοι που ένας από τους καρπούς της παραχώρησης του Τόμου και της αυτοδιοίκησεως είναι ο αυξημένος αριθμός προσκυνητών στους ιερούς τόπους, όχι μόνο εδώ στη Βασίλιδα των Πόλεων, στην Τουρκία, αλλά και σε ολόκληρο τον Ορθόδοξο κόσμο.

Ως εκ τούτου, ελπίζουμε ότι καθώς η πανδημία υποχωρεί, όλο και περισσότεροι Ουκρανοί θα επισκέπτονται αυτόν τον ιερό και ιστορικό τόπο και ότι μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τους μακραίωνας δεσμούς μας" ανέφερε ο κ. Βαρθολομαίος.

Καταλήγοντας, δήλωσε ότι προγεύεται της χαράς της επίσκεψής του στην όμορφη και φιλόξενη Ουκρανία, το επόμενο καλοκαίρι, για να συμμετάσχει στους εορτασμούς για την 30ή επέτειο της ανεξαρτησίας της. Αμέσως μετά ευλόγησε τους προσκυνητές και τους προσέφερε μικρά αναμνηστικά και βιβλία για την ιστορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην ουκρανική γλώσσα.

 

Νέες διώξεις : Η Ουκρανία επέστρεψε σε επίπεδα πριν από τρία χρόνια

 

Κι ενώ ο Οικουμενικός Πατριάρχης βαυκαλίζεται για την δήθεν ενότητα που επέφερε στην ουκρανική εκκλησιαστική πραγματικότητα, η κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία ανακοίνωσε νέες πιέσεις από το κράτος.

Οι πιστοί ήλπιζαν να μπει ένα τέλος στις διώξεις με την ανάληψη της εξουσίας εκ μέρους του Volodymyr Zelensky, αλλά αντί αυτού τους εξαπάτησε και οι εχθροί της κανονικής εκκλησίας αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τους νόμους που δημιουργήθηκαν υπό τον Poroshenko που παραβιάζουν τα δικαιώματα του μεγαλύτερου θρησκευτικού οργανισμού της χώρας.

Την ίδια στιγμή οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν τις.... επιτυχίες τους στο «επίπεδο θρησκευτικής ελευθερίας». Αυτό ανακοινώθηκε πρόσφατα από τον επικεφαλής του Τμήματος Θρησκευμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού Andrei Yurash.

"Τα τελευταία πέντε έως έξι χρόνια, ο δείκτης θρησκευτικής ελευθερίας σε κλίμακα δέκα σημείων έχει αυξηθεί από 4,2% σε 3,8 (όσο χαμηλότερος είναι ο δείκτης, τόσο περισσότερη ελευθερία). Και η Ουκρανία βρίσκεται τώρα στο επίπεδο πυο είναι το Βέλγιο. Νομίζω ότι αυτό δείχνει ότι κανείς στον κόσμο και στην Ουκρανία δεν έχει ισχυρισμούς σχετικά με την αρμονία, την ανοχή των κρατικών-θρησκευτικών σχέσεων», δήλωσε ο αξιωματούχος σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο.

Οι πιστοί είχαν μεγάλες ελπίδες για τον Πρόεδρο Ζελένσκι, αλλά το περασμένο φθινόπωρο, ο Ουκρανός ηγέτης παρενέβη απροσδόκητα στην ατζέντα της εκκλησίας. Στη δεύτερη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, κάλεσε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να επισκεφθεί το Κίεβο. Και κατέστησε σαφές ότι είναι στο πλευρό του Φαναρίου στο ζήτημα της εκκλησίας.

Αυτό έδωσε το πράσινο φως στους εξτρεμιστές της νέας εκκλησιαστικής δομής για ένα νέο κύμα κατάσχεσης εκκλησιών. Τόνιζαν με κάθε δυνατό τρόπο ότι η δύναμη ήταν πάλι δική τους. Όλη η Ουκρανία παρακολουθεί τη σύγκρουση στο χωριό Galinovka, στην περιοχή Volyn. Στις 6 Φεβρουαρίου, εκπρόσωποι της OCU, μαζί με την αστυνομία, έκοψαν τις κλειδαριές της τοπικής εκκλησίας, η οποία ανήκει στην κανονική εκκλησία της Ουκρανίας. Αυτό εξηγείται από "μια αλλαγή στον χάρτη της κοινότητας" και ισχυρίζονται πως οι ενορίτες ψήφισαν υπέρ της μετάβασης στην νέα δομή.

Το επίσημο Κίεβο, παρά τα αιτήματα των πιστών για επίλυση της σύγκρουσης, είναι σιωπηλό. Και ο νόμος για τη μετονομασία του UOC, που ξεχάστηκε από πολλούς, «βγήκε από το συρτάρι».

Αυτό έχει μεγάλη σημασία γιατί οι σχισματικοί καταλάβουν βίαια κι άλλες εκκλησίες, τότε οι πιστοί της κανονικής εκκλησίας δεν θα μπορούν να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους στο δικαστήριο. Ως εκ τούτου, πολλές εκκλησίες που φέρεται ότι πέρασαν σε σχισματική δομή έκλεισαν στην πραγματικότητα λόγω νομικών διαφορών.

"Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι, πως όταν ο Poroshenko ήρθε στην εξουσία, ήταν επίσης στην αρχή ουδέτερος για το ζήτημα της εκκλησίας. Και προς το τέλος της θητείας του παρενέβη ενεργά σε αυτό", θυμάται ο ουκρανός πολιτικός επιστήμονας Rostislav Ishchenko.

Αλλά αυτό δεν τον έσωσε. Σε τελική ανάλυση, η κανονική Εκκλησία, προσθέτει ο Ιστσένκο, ήταν και παραμένει «η πιο σεβαστή οργάνωση της χώρας». Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου, οι περισσότεροι από τους Ουκρανούς εμπιστεύονται αυτήν και τον στρατό.

 

Εμπειρογνώμονας: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να υποστηρίξει την επίθεση εναντίον του UOC στην Ουκρανία

 

Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για τη θρησκευτική αποδόμηση των παραδοσιακών κοινωνιών, οπότε η επίθεση στο UOC θα συνεχιστεί στη χώρα μας, πιστεύει από την πλευρά του ο Ruslan Bortnik.

Η διοίκηση Joe Biden μπορεί να υποστηρίξει μια επίθεση στο UOC στην Ουκρανία, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδιαφέρονται γενικά για τη θρησκευτική αποδόμηση των παραδοσιακών κοινωνιών, δήλωσε ο Ruslan Bortnik, Διευθυντής του Ουκρανικού Ινστιτούτου Ανάλυσης και Διαχείρισης Πολιτικής, στο "Strana" σχετικά με το ενδεχόμενο οι αρχές να επιτεθούν στην κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον Μπόρντνικ, η παρέμβαση της διοίκησης του Βλαντιμίρ Ζελένσκι στο ζήτημα της εκκλησίας μπορεί τελικά να καταστρέψει την ήδη μειωμένη δημοφιλία του, αλλά, προφανώς, ο ίδιος ο Ζελένσκι αναμένει ότι η ικανότητά του να παραμείνει στην εξουσία θα εξαρτηθεί περισσότερο από την εξωτερική υποστήριξη και τη συναίνεση των ολιγάρχων παρά από τις απόψεις της ουκρανικής κοινωνίας.

Μητροπολίτης Λεμεσού

Τέλος, στον υπόλοιπο Ορθόδοξο κόσμο ο διχασμός με αφορμή το ουκρανικό συνεχίζεται .Για παράδειγμα στην Κύπρο όπου ο Αρχιεπίσκοπος λειτούργησε αυθαίρετα, ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ιεράρχης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου, έκανε νέα δήλωση προς υποστήριξη των πιστών της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Ο Μητροπολίτης Αθανάσιος είπε σε διάφορες συνεντεύξεις ότι παρακολουθούσε με πόνο τα γεγονότα που συνέβησαν στην εκκλησιαστική ζωή στην Ουκρανία μετά την παροχή Τόμου στο OCU. Εκφράζει επανειλημμένα τα λόγια υποστήριξής του προς τους Ορθόδοξους Ουκρανούς και παρότρυνε να παραμείνουν πιστοί στην κανονική Εκκλησία και στον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Ονούφριο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...