«Πιστεύω ότι δεν είχαν κανένα λόγο να επιτεθούν. Αν σκότωνα τους γονείς ή τα αδέλφια τους, δεν θα ενεργούσαν με αυτόν τον τρόπο. Η απάντησή τους ήταν γεμάτη δηλητήριο. Δεν έκανα τίποτα κακό για να δικαιολογήσει την εχθρότητα τους. Ωστόσο, τους συγχωρώ, δεν έχω τίποτα εναντίον τους », δήλωσε με περίσσια προκλητικότητα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος για τους τέσσερις Μητροπολίτες που αντέδρασαν για το ουκρανικό ζήτημα, στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου δήλωσε ότι το ζήτημα της αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας και η μνημόνευση του Επιφάνιου δεν θα τεθεί σε ψηφοφορία στην επικείμενη συνάντηση της Ιεράς Συνόδου στις 23 Νοεμβρίου 2020, καθώς ο ίδιος προτίθεται να τους εξηγήσει τους λόγους πίσω από το απόφαση. Τόνισε ότι αν κάποιος εξετάσει προσεκτικά την επιστολή που έστειλε στον Οικουμενικό Πατριάρχη, τότε η Ορθοδοξία δεν θα έχει κανένα πρόβλημα και η Εκκλησία της Κύπρου μπορεί να γίνει παράδειγμα για μίμηση σε άλλες ονομασίες. Δήλωσε ακόμη ότι αφού είχε επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη, έμαθε την αλήθεια για το θέμα.
Όσον αφορά την αντίδραση των τεσσάρων Μητροπολιτών, δήλωσε ότι δεν πίστευε ότι θα έκαναν δηλώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά ότι θα απευθύνονταν σε αυτόν, καθώς ήξεραν ότι η πόρτα του ήταν ανοιχτή, θα δικαιολογούσε την αντίδρασή τους και θα ζητούσε συγνώμη για την ταλαιπωρία που προκαλείται και συμπλήρωσε πως θα τους παρέχει όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες. «Ωστόσο, τους συγχωρώ, δεν έχω τίποτα εναντίον τους. Είμαι στα χέρια τους. Δεν έχω τίποτα να φοβηθώ. Έχω εργαστεί σκληρά στην Εκκλησία, έδωσα τα πάντα, κανείς δεν μπορεί να με κατηγορήσει ότι ήρθα εδώ για τον εαυτό μου. Δεν έχασα κάτι που θα βρω στην Αρχιεπισκοπή. Πέρασα πολύ καλύτερα στην Πάφο. Ήρθα εδώ για να δουλέψω και να κάνω μεταρρυθμίσεις και πάλι υμνώ τον Θεό που με θεώρησε άξιο να κάνω αυτές τις μεταρρυθμίσεις », πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.
Στο μεταξύ ο Επιφάνιος της Ουκρανίας με αφορμή τα ονομαστήρια του Αρχιεπισκόπου Κύπρου
σε ευχετήριο μήνυμά του τον αποκάλεσε «πρότυπο ανθεκτικότητας». Τόνισε ότι θεωρεί τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο «αγαπημένο αδελφό εν Κυρίω και συλλειτουργό» . Σύμφωνα με τον Επιφάνιο, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είναι "ένα πραγματικό μοντέλο πίστης και ανθεκτικότητας, όπως ο Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος"!!!!!!
Οικ. Πατριάρχης: «Μέλημά μου η ενότητα της Εκκλησίας»
Τέλος σε συνέντευξη του στον “Εθνικό Κήρυκα” ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην ενότητα της Εκκλησίας απαντώντας σε ερώτημα “Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία της ψυχής Σας σήμερα για την ανά την οικουμένη Ορθόδοξη Εκκλησία;”
“Ασφαλώς η ενότητά της, για την οποία το Οικουμενικό Πατριαρχείο έκανε πολλά διά μέσου των αιώνων, εγώ δε από τους πρώτους μήνες της Πατριαρχείας μου απέδωσα μεγάλη σημασία εις αυτήν, γι ̓ αυτό και συνεκάλεσα τον Μάρτιο του 1992 σε Ιερά Σύναξι τους αδελφούς Ορθοδόξους Προκαθημένους στο Φανάρι, υπό μορφήν ενός ατύπου και αγνώστου μέχρι τότε ενημερωτικού και συμβουλευτικού σώματος. Εκτοτε έγιναν πολλές παρόμοιες Συνάξεις Προκαθημένων, με τελευταία εκείνη του Ιανουαρίου 2016 στη Γενεύη. Το αποκορύφωμα των προσπαθειών μας για την πανορθόδοξη ενότητα και συνεργασία ήταν η προώθησις της προετοιμασίας και η σύγκλησις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης, η οποία έκανε τομές και προέβαλε μία Ορθοδοξία που δίδει ευθαρσώς την καλήν μαρτυρίαν εν τω κόσμω, ατενίζει το μέλλον και δεν αναπολεί παθητικά και νοσταλγικά το παρελθόν. Εκείνους που δεν συμμετείχαν στη Σύνοδο αυτή, ενώ συμμετείχαν στην προετοιμασία της, θα τους κρίνη η ιστορία. Είμαι πάντως βέβαιος, ότι δεν πρόκειται να επαινεθούν διά την πράξι τους αυτή. Πρέπει οι Ορθόδοξοι να κάνουμε μία αυτοκριτική και να επανεξετάσουμε την εκκλησιολογία μας, εάν δεν θέλουμε να γίνουμε μία ομοσπονδία εκκλησιών προτεσταντικού τύπου. Εφ ̓ όσον στην εις Επίσκοπο χειροτονία μας ορκιζόμεθα να τηρούμε τις αποφάσεις των Οικουμενικών Συνόδων, πρέπει να παραδεχθούμε ότι στη μία αδιαίρετη Οικουμενική Ορθοδοξία υπάρχει ένας «Πρώτος», όχι μόνο τιμής ένεκα, αλλά ένας «Πρώτος» με ειδικές ευθύνες και κανονικές αρμοδιότητες που έταξαν αι Οικουμενικαί Σύνοδοι. Αυτό αποτελεί εγγύησι της διατηρήσεως διαχρονικώς της ενότητος και της κοινής μαρτυρίας της Ορθοδοξίας στον σημερινό κόσμο” ανέφερε ο κ.Βαρθολομαίος.
Υπενθυμίζεται πως σε συνέντευξη΄του ο Μητροπολίτης της κανονικής Εκκλησίας της Ουκρανίας Ονούφριος είχε πει προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη πως είναι πρώτος επί τιμή όχι στην εξουσία.