«Εδώ στην Κωνσταντινούπολη, με δριμύτητα και ελπίδα, συνεχίζουμε να είμαστε σίγουροι ότι ο Χριστός είναι μαζί μας και θα υποστηρίξει την Εκκλησία Του μέχρι το τέλος του χρόνου», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στηn Πατριαρχική χοροστασία κατά την Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό Γενεθλίων της Θεοτόκου Παλαιού Μπάνιου Διπλοκιονίου.
Αρχικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είπε ότι «η εικόνα της Μητέρας του Θεού που κρατά τον Ιησού στο πλευρό της είναι το ζωντανό κέντρο της ορθόδοξης ευλάβειας και της Χριστολογίας της Εκκλησίας». Κατόπιν επισήμανε πως επιδιώκουμε την προστασία της Παναγίας κατά την πιο κρίσιμη και δύσκολη περίοδο της πανδημίας του COVID-19. "Είμαστε σίγουροι ότι ο γιατρός των ψυχών και των σωμάτων μας, ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός, στη μεσολάβηση της Παναγίας της, θα μας δώσει υπομονή και θα φωτίσει τους ειδικούς να αναπτύξουν αυτό το εμβόλιο που θα αντιμετωπίσει τη μάστιγα της πανδημίας " τόνισε.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευλόγησε όλους όσοι παρευρέθηκαν στη λειτουργία «σε αυτό το ιερό μέρος που είναι αγιασμένο με πίστη, προσευχές, δάκρυα, μετάνοια και αγάπη των προγόνων μας», και ευχήθηκε η Παναγία να προστατεύσει και να ευλογήσει τη ζωή και τα έργα μας.
"Δεν σκοπεύουμε να εξαλείψουμε τον εαυτό μας και να αφήσουμε αυτό το μέρος"
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε του Μεγάλου Εσπερινού για τη Εορτή του Σταυρού στην Ενορία του Αγίου Νικολάου στο Τοπ Καπί την Κυριακή. Ακολούθησε δεξίωση στο Κοινοτικό Μέγαρο όπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε για «την επιμονή της ελληνικής κοινότητας να ζει εδώ για πάντα».
«Ούτε λίγα ούτε πολλά,» αλλά πάντα λίγα με πολλά, «σύμφωνα με τις συνθήκες και τις αλλαγές, υπομένουμε, προσευχόμαστε και συνεχίζουμε», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
«Έρχονται λυπημένες μέρες και μερικές φορές είναι φωτεινές μέρες. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είμαστε αισιόδοξοι και συνεχίζουμε να ζούμε τον αγώνα. Ο καθένας, ένας από τη Συλβρία, ένας άλλος τα Ταταύλα, ένας από το Βόσπορο, έχει τη θέση του και όλοι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο που είναι η Μητέρα Εκκλησία και το Ιερό Κέντρο. Είναι το Κέντρο όχι μόνο των λίγων Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη αλλά και των Ορθόδοξων σε όλο τον κόσμο. Το Πατριαρχείο μας είναι η πρώτη Εκκλησία και κάθε Μητρόπολη και Αρχιεπισκοπή υπό τη δικαιοδοσία της έχουν την αναφορά της σε αυτήν, καθώς και άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες που είναι πνευματικές κόρες και πνεύματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ άλλες αδελφές Εκκλησίες βασίζονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο όταν πρέπει να επιλύσουν ένα εσωτερικό πρόβλημα. Όταν πρόκειται να πραγματοποιηθεί ένα Παν-Ορθόδοξο Συμβούλιο, αυτός που θα το συγκαλέσει και θα προεδρεύει ήταν πάντα ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης. "
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επανέλαβε: «Δεν σκοπεύουμε να εξαλείψουμε τον εαυτό μας και να φύγουμε από αυτό το μέρος. Σε αντίθεση με αυτό που πολλοί θέλουν και ελπίζουν, είμαστε βαθιά καθισμένοι εδώ, επειδή οι ρίζες μας βρίσκονται σε βαθιές κλίσεις ».