Πατριαρχεία

“Θηλιά στο λαιμό” του Πατριάρχη Ιεροσολύμων ενόψει της Αρχής της Ινδίκτου

Κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν σύμφωνα με Ρώσους εκκλησιαστικούς αναλυτές η πρόσφατη φράση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για “εχθρούς και αγνώμονα τέκνα

Οι Ρώσοι θεωρούν πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαρακτήρισε δημόσια τους πιστούς της Ρωσικής Εκκλησίας «αχάριστα τέκνα» επειδή δεν θέλουν να υπακούσουν ή να τιμήσουν την νέα «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας» (OCU) που δημιουργήθηκε από τον ίδιο μαζί με τον πρώην Πρόεδρο της Ουκρανίας Ποροσένκο.

Και σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές τώρα ο κ. Βαρθολομαίος ετοιμάζει νέα..τρικ με αφορμή της εορτή για την Αρχή της Ινδίκτου την 1η Σεπτεμβρίου με θρησκευτικά και πολιτικά παιχνίδια που εμπλέκουν μεταξύ άλλων και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Οι Ρώσοι αναλυτές υποστηρίζουν πως ο Βαρθολομαίος επιχειρεί να αλλάξει την συζήτηση και να βγάλει από πάνω του το βάρος της μη αντίδρασής του για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, κάτι το οποίο δημιούργησε την χείριστη εντύπωση σε ολόκληρο τον Ορθόδοξο κόσμο.

Για πρώτη φορά, λοιπόν, όρισε δημόσια τους εχθρούς του Οικουμενικού Πατριαρχείου οι οποίοι παραδόξως, είναι, κατά τη γνώμη του, «μέσα στην μητέρα Εκκλησία».

Τώρα λοιπόν επιχειρεί να επαναφέρει ...δια της τεθλασμένης το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα το οποίο βέβαια με την πανδημία αλλά και την Αγιά Σοφιά είχε κυριολεκτικά εξαφανιστεί από την επικαιρότητα. Εδώ και πολύ καιρό ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε υποσχεθεί ότι "σύντομα" και οι 14 τοπικές εκκλησίες του κόσμου θα αναγνωρίσουν την νέα ουκρανική εκκλησιαστική δομή.

Αυτό δεν συνέβη. Για εννέα μήνες, η ιδέα είτε καταδικάστηκε ανοιχτά από κάποιους ή άλλοι παρέκαμψαν εντελώς το θέμα. Και φτάσαμε στους εκπροσώπους της «ελληνικής οικογένειας», Αθήνα και Αλεξάνδρεια, που αναγνώρισαν-αν και με ερωτηματικά και ενστάσεις από Ιεράρχες- την νέα εκκλησία του Κιέβου.

Σύμφωνα με τους Ρώσους αναλυτές, λοιπόν, τώρα το Οικουμενικό Πατριαρχείο ετοιμάζεται να στοχοποιήσει την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ιερουσαλήμ ως τον νούμερο ένα στόχο.

Υπενθυμίζεται πως προ επταμήνου ο Οικουμενικός Πατριάρχης έστειλε αυστηρή επιστολή στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο με αφορμή την πρωτοβουλία του δευτέρου για πανορθόδοξη συζήτηση στο Αμμάν.

Και τώρα ο Πατριάρχης Θεόφιλος έχει προσκληθεί στην Κωνσταντινούπολη για μια Λειτουργία με αφορμή το Νέο Έτος της Εκκλησίας την 1η Σεπτεμβρίου. Οι επικεφαλής και οι εκπρόσωποι όλων των «ελληνικών» εκκλησιών πρόκειται να παρευρεθούν στη γιορτή. Προφανώς, μαζί θα είναι και τα μέλη της νέας ουκρανικής εκκλησίας.

"Αυτή η μέθοδος είναι η φθηνή για τους Φαναριώτες: τελικά, δεν υπέφεραν μόνο οικονομικά από την πανδημία. Διαφορετικά, θα δελεάσουν τον Θεόφιλο και στη συνέχεια θα διατυμπανίσουν ότι συλλειτούργησε με τους σχισματικούς. Θα πρέπει να εξηγήσει τη δράση του. Όπως μπορούμε να δούμε από το παράδειγμα της Εκκλησίας της Ελλάδας, αργότερα το συλλέιτουργο μετατράπηκε σε αναγνώριση της OCU από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμου ", λέει μια ενημερωμένη πηγή στους εκκλησιαστικούς κύκλους της Ουκρανίας.

Με τη σειρά του, ένα πρόσωπο κοντά στην ηγεσία της Εκκλησίας της Ιερουσαλήμ, σε μια συνομιλία με το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti, τονίζει: Ο Πατριάρχης Θεόφιλος βρίσκεται τώρα "σε μια δύσκολη κατάσταση όσο ποτέ άλλοτε." Πιέζεται όχι μόνο από εκπροσώπους του Φαναρίου, αλλά και από μέλη της ελληνικής διασποράς. Μερικοί είναι μεγάλοι δωρητές.

"Παρ 'όλα αυτά, είναι απίθανο ο Θεόφιλος να πάει στην Κωνσταντινούπολη. Τώρα στον ελληνικό κόσμο, αυτός κερδίζει δύναμη, όχι ο Βαρθολομαίος. Δεν νομίζω ότι θα παίξει στα χέρια ενός αντιπάλου", σημειώνει η πηγή.

“Νομίζω ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα κάνει τα πάντα για μια κοινή Λειτουργία με τον Θεόφιλο. Αλλά μπορούμε να ελπίζουμε ότι άνθρωποι από τον κύκλο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ιερουσαλήμ θα δώσουν προσοχή σε αυτήν τη στιγμή και στο τι αυτή εξυπηρετεί ", - εφιστά την προσοχή ο πολιτικός επιστήμονας και λόγιος Arkady Mahler. Ταυτόχρονα, σημειώνει ότι η Κωνσταντινούπολη έχει πολλούς τρόπους να αναγκάσει την Ιερουσαλήμ να «αναγνωρίσει ανεπίσημα» τους Ουκρανούς σχισματικούς. «Πρώτα απ 'όλα, αυτή είναι η συνεχής συμμετοχή σε κοινά συνέδρια, στρογγυλές τραπέζες, και ταυτόχρονα σε διάφορους συνασπισμούς στα παρασκήνια. Ένα πιο σοβαρό επίπεδο είναι η συμμετοχή σε λειτουργίες.», τονίζει ο Mahler.

Ωστόσο, πολύ ισχυρότερη, είπε, θα αισθανθεί την πίεση από έξω: από την ελληνική διασπορά και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Αμερικανοί επικοινωνούσαν μέχρι πρόσφατα πολύ περισσότερο με την Εκκλησία των Ιεροσολύμων από ότι πριν, προσπαθώντας να την επηρεάσουν. Αλλά προς το παρόν, οι κληρικοί της κρατούν σθεναρή στάση με αξιοπρέπεια και δεν επιτρέπουν την προσέλκυση σε μια μεγάλη εκκλησιαστική και πολιτική περιπέτεια που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...