Όταν εξελέγη στον αρχιεπισκοπικό θώκο της Αμερικής ο Ελπιδοφόρος, η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ πανηγύριζε λέγοντας πως «είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που επιλέγεται ένας Τούρκος πολίτης ως Αρχιεπίσκοπος των Ηνωμένων Πολιτειών» και σημείωνε επίσης ότι το γεγονός αυτό «έχει μεγάλη σημασία για την Τουρκία».
Μετά τα χθεσινά γεγονότα ο...Τούρκος πολίτης Αρχιεπίσκοπος Αμερικής μαζί με την Σύνοδο, αντέδρασε από τους πρώτους καταδικάζοντας την απόφαση. (Διαβάστε εδώ)
Από ελληνικής πλευράς, στον χθεσινό εσπερινό ο κ Βαρθολομαίος μπορούσε να πει κάτι καθώς είχε βγεi η απόφαση αλλά δεν είπε. Μέχρι τώρα καμία αντίδραση. Σιγή έχει επιλέξει και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, που από ότι φαίνεται έχει επιλέξει την γνωστή μέθοδο, να αφήσει αρκετούς Μητροπολίτες να τοποθετηθούν και στο τέλος να μιλήσει ο ίδιος.
Εδώ ακόμη και μουσουλμάνοι έχουν αντιδράσει όπως γράφαμε και χθες.
Επίσης ένας ιστορικός, γενικός διευθυντής του αναλυτικού κέντρου Katekhon, ο Mikhail Yakushev εκτιμάει πως ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ενέκρινε την απόφαση του Κρατικού Συμβουλίου να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, δεν θα είναι σε θέση να αυξήσει τη δημοτικότητά του στη χώρα και επιπλέον, θα λάβει «αντίστοιχη απάντηση» για τις ενέργειές του από διάφορα κράτη.
"Η πολιτική βούληση του Ερντογάν "χτύπησε" όλα τα μέλη του κόμματός του, παρέχοντάς του υποστήριξη για αυτήν την απόφαση. Η πολιτική εκτείνεται και πάλι στο επίκεντρο όλων, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης αξιοπιστίας στους θρησκευτικούς ισλαμικούς κύκλους", δήλωσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προσπάθειες εκπροσώπων των χριστιανικών κρατών να καταδικάσουν τον Τούρκο ηγέτη δεν οδήγησαν σε τίποτα, διότι όλη η πορεία των γεγονότων μαρτυρούσε ότι «αυτή είναι μια πολιτική πράξη, καθαρά εγχώρια πολιτική».
"Δεν νομίζω ότι αυτό το βήμα μπορεί να σώσει τον Ερντογάν, γιατί ακόμα η μισή χώρα, αν όχι περισσότερο, δεν τον υποστηρίζει ... Και αφού το πήγε έτσι, αφήστε τον να περιμένει την κατάλληλη απάντηση - όχι μόνο σε εγχώριο επίπεδο, αλλά και εκ μέρους εκείνων των κρατών με τα οποία συνεργάστηκε σε διάφορους τομείς. Πρώτα απ 'όλα, με τη Ρωσία, η οποία τον βοήθησε τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά, έδειξε μόνο την καλή της θέληση"παραδέχτηκε. ειδικός.
Κατά τη γνώμη του, ο Ερντογάν αποδείχθηκε «όμηρος των εσωτερικών πολιτικών συνθηκών που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα του».
Απαντώντας στο ερώτημα αν μπορεί κανείς να περιμένει κάποιο είδος απάντησης από τον Ορθόδοξο κόσμο σε αυτές τις ενέργειες, ο Γιακούσεφ σημείωσε ότι τώρα "δεν χρειάζεται να μιλάμε για έναν ενιαίο Ορθόδοξο κόσμο", καθώς "καταστράφηκε από τις προσπάθειες του του Βαρθολομαίου και με εντολή της Ουάσιγκτον. "
Σύμφωνα με τον ειδικό, τώρα με αυτήν την έννοια, "η Ρωσία πρέπει να δείξει ότι είναι ο πραγματικός ηγέτης του Ορθόδοξου κόσμου και όχι η Κωνσταντινούπολη".
Σύμφωνα με τον Γιακουσεφ, ακόμη και στην περίπτωση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας στο τζαμί, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος "είναι ίσως ακόμη και ο άμεσος ένοχος μιας τέτοιας κίνησης, επειδή, αφού διάχωρισε στον Ορθόδοξο κόσμο και έδωσε ένα είδος ελυκής επιταγής στον Ερντογάν για να πάει σε ένα τέτοιο βήμα. "