Στο Μαυροβούνιο, όπου λένε πως μέχρι εικόνα δάκρυσε με όσα συμβαίνουν,
χθες πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη κινητοποίηση, η πιο μαζική πομπή για την υπεράσπιση της Σερβικής Εκκλησίας από το νόμο για τις θρησκευτικές οργανώσεις της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου, στην Ποντγκόριτσα.
Παρόλα αυτά τα ευρωπαϊκά δικαστικά όργανα βάζουν νέα προσκόμματα για την Σερβική Εκκλησία και η μάχη δείχνει να χάνεται...
Την Κυριακή, λοιπόν, στο Μαυροβούνιο , πραγματοποιήθηκαν μαζικές συγκεντρώσεις και προσευχές πιστών για την υπεράσπιση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από τον νόμο για τις θρησκευτικές οργανώσεις, ο οποίος απειλεί την ιδιοκτησία της. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε μπροστά από την Εκκλησία της Αναστάσεως του Χριστού στην Ποντγκόριτσα, όπου οι πιστοί του Μαυροβουνίου από τις γύρω περιοχές περπατούσαν για μια μέρα με σημαίες και σταυρούς. Ολόκληρη η ευρύτερη περιοχή μπροστά από τον μεγαλύτερο ναό της χώρας και γύρω από αυτόν ήταν γεμάτη με ανθρώπους.
"Αυτή είναι η μεγαλύτερη συνάντηση μέχρι στιγμής", δήλωσε ο π.Πρέντραγκ Σχεπανόβιτς στο ακροατήριο.
"Η πομπή στους δρόμους πρέπει να γίνεται ειρηνικά και με αξιοπρέπεια. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για οποιεσδήποτε προκλήσεις, αν περάσουμε από το κέντρο της πόλης", είπε.
Το ΕΣΔΑ απέρριψε την απαγόρευση του νόμου
Ενώ όμως την Κυριακή, σε πολλές πόλεις του Μαυροβουνίου, από τις ακτές της Αδριατικής στο Bar μέχρι τα σύνορα με τη Σερβία στο Bijelo Pole, πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις πιστών για τη στήριξη της Σερβικής Εκκλησίας, με πληροφορίες μέχρι και για 150 χιλιάδες άτομα σε ολόκληρη τη χώρα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ) στο Στρασβούργο απέρριψε την απαγόρευση του νόμου , τουλάχιστον όπως ανέφερε η κυβέρνηση.
Η μητρόπολη του Μαυροβουνίου είχε καταθέσει αγωγή στο συνταγματικό δικαστήριο του Μαυροβουνίου. Ο μητροπολίτης Αμφιλόχιος δήλωσε ότι δεν θα διαπραγματευτεί με τις αρχές του Μαυροβουνίου, ενώ ο αμφιλεγόμενος νόμος για τους θρησκευτικούς συλλόγους παραμένει σε ισχύ.
Πιο αναλυτικά, στα τέλη Ιανουαρίου του 2020, η δικηγορική εταιρία Ράντιτς από το Βελιγράδι έφερε το θέμα επί του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με προσωρινά μέτρα που θα απαγόρευαν στις αρχές του Μαυροβουνίου την επιβολή του νόμου περί θρησκευτικής ελευθερίας και θρησκευτικών ενώσεων έως ότου ένα συνταγματικό δικαστήριο του Μαυροβουνίου αποφασίσει σχετικά με αιτήματα αξιολόγησης της συνταγματικότητάς του.
Ωστόσο, "το δικαστήριο στο Στρασβούργο απέρριψε το αίτημα αυτό, το οποίο κοινοποιήθηκε επίσημα στο γραφείο του αντιπροσώπου του Μαυροβουνίου στο ΕΣΔΑ", ανέφερε η κυβέρνηση.