Πατριαρχεία

Nέα ρωσική σφοδρή επίθεση σε Φανάρι και ΗΠΑ

Μετά τις χθεσινές βόμβες Πούτιν ο οποίος χαρακτήρισε "Τουρκικό" το Οικουμενικό Πατριαρχείο, σήμερα είχαμε συνέχεια επιθέσεων από την ρωσική πλευρά.

Ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος υποστήριξε ότι το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως είναι εν μέρει υπεύθυνο για τη σημερινή δίωξη των οπαδών της κανονικής Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Στην έκθεσή του, που παρουσιάστηκε σε μια συνεδρίαση της Επισκοπής Μόσχας, σήμερα Παρασκευή, ο Πατριάρχης Κύριλλος συνόψισε τα αποτελέσματα του 2018, με επίκεντρο την κατάσταση στην εκκλησιαστική ζωή της Ουκρανίας, όπου, όπως είπε, η πίεση είναι αυξημένη για τον κλήρο και τους πιστούς της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, «που δεν θέλουν να συμμετέχουν σε αντι-κανονικές πρωτοβουλίες των πολιτικών σκευωριών και των σχισματικών».

«Αξιωματούχοι της ουκρανικής πολιτείας έχουν αρχίσει να λένε όλο και πιο συχνά στο κοινό ότι οι οπαδοί της κανονικής Εκκλησίας είναι αλλοδαποί, οι οποίοι δεν έχουν καμία θέση στη χώρα τους. Αλλά είναι τα εκατομμύρια των πολιτών της Ουκρανίας! Η Σύνοδος της Κωνσταντινουπόλεως και ο πατριάρχης της έχουν ουσιαστικά τοποθετηθεί στην πλευρά των διωκτών «, είπε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Ο προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είπε ακόμη ότι «πονάει βαθιά» μιλώντας για την κατάσταση αυτή, επειδή αφορά τις αρχές της Εκκλησίας περί ενότητας.

Ο Ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος τόνισε επίσης ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είχε άλλη επιλογή από το να διακόψει τις σχέσεις με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, αφού κήρυξε την Ουκρανία κανονικό έδαφος του και τέθηκε σε κοινωνία με αντικανονικές εκκλησιαστικές δομές εκεί.

'Η Κοινωνία αντικατοπτρίζει την ενότητα μιας κοινότητας που συγκεντρώνει γύρω από το θρόνο και το δισκοπότηρο. Αλλά αν δεν υπάρχει ενότητα πώς είναι δυνατόν να κοινωνούμε μαζί;" είπε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Το Πατριαρχείο Μόσχας επίσης σχολίασε την απόφαση της Verkhovnaya Rada (ουκρανικό κοινοβούλιο) να μετονομάσει την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (UOC) και την συνέκρινε με τα περιβραχιόνια των Εβραίων υπό τον Χίτλερ υποστηρίζοντας πως η κίνηση αυτή υποδαυλίζει το μίσος και θα οδηγήσει σε θρησκευτική αντιπαράθεση.

"Ο νόμος στοχεύει προφανώς στην υποκίνηση θρησκευτικής αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της χώρας και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αστάθεια στην ουκρανική κοινωνία. Μοιάζει με την εποχή του Τρίτου Ράιχ, όταν οι Εβραίοι αναγκάστηκαν να φορούν ειδικά διακριτικά ανά πάσα στιγμή και οι άνθρωποι αισθάνονταν εχθρότητα εναντίον τους και αυτό ήταν αρκετό να τους καταστήσει ευκολότερα διακριτούς για το ναζιστικό μίσος", ανέφερε ο Γραμματέας του Συνοδικού Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων πρωθιερέας Ίγκορ Yakimchuk

Σχολίαζε το νομοσχέδιο που ψήφισε η ουκρανική Βουλή, λέγοντας πως έρχεται σε αντίθεση με τα διεθνή πρότυπα για τη θρησκευτική ελευθερία και εισάγει διακρίσεις έναντι του UOC, του μεγαλύτερου θρησκευτικού οργανισμού στην Ουκρανία.

Κρεμλίνο

Στο μεταξύ ο Ρώσος προεδρικός γραμματέας τύπου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε το τηλεφώνημα του γραμματέα του Στειτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ στον «επικεφαλής των σχισματικών» της ουκρανικής εκκλησίας είναι άνευ προηγουμένου παρέμβαση στις υποθέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

«Τέτοιες πολιτικές και διπλωματικές παρεμβάσεις στο καθεστώς των Εκκλησιαστικών Σχέσεων δεν τις έχει ποτέ κανείς δει ή ακούσει πιο πριν», δήλωσε ο Πεσκόφ.

"Οι Αμερικανοί δεν έχουν άλλη επιλογή. Η Ουάσιγκτον θα πρέπει να υποστηρίξει τον Ποροσένκο και κάνει τα στραβά μάτια στην πραγματική κατάσταση. Αυτό κάνει η Ουάσιγκτον σήμερα. Και δεν έχουμε καμία απολύτως αμφιβολία ότι αυτή η στάση θα συνεχιστεί περαιτέρω", είπε.

«Το πιο επικίνδυνο στοιχείο αυτής της κατάστασης είναι ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος Ποροσένκο θα επιδιώξει να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση, προκειμένου να το χρησιμοποιήσει για να προωθήσει τα εκλογικά του συμφέροντα», είπε.

Προς επιβεβαίωση των αμερικανοουκρανικών δεσμών και η είδηση πως σήμερα ο επικεφαλής της νέας ουκρανικής εκκλησίας συναντήθηκε με την Αμερικανίδα πρέσβη στο Κίεβο Μαρία Γιοβάνοβιτς.

"Ο μητροπολίτης ευχαρίστησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις προσπάθειές του να προστατεύσουν τη θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο και για την υποστήριξή τους στο δικαίωμα των Ορθοδόξων πιστών στην Ουκρανία να έχουν ανεξάρτητη εκκλησία με τη δική τους επιλογή", ανέφερε σχετική είδηση

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ