Του Άγγελου Ρούσσου
Το ακούσαμε, το ξανακούσαμε, μας το υποσχέθηκαν, αλλά μάταια... Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης που όλο...ανοίγει, ακόμη παραμένει κλειστή.
Η πίεση στην τουρκική κυβέρνηση μπορεί να είναι ο λόγος παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις, ανέφερε η εφημερίδα Cumhuriyet, όπως δήλωσε ο Μιχαήλ Βασιλειάδης, αρχισυντάκτης της ημερησίας εφημερίδας Απογευματινή.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, τον Απρίλιο δήλωσε ότι ανέμενε την επαναλειτουργία της θεολογικής σχολής το αργότερο τον Σεπτέμβριο.
Κατά τα άλλα ο Βαρθολομαίος έκανε προ μηνών την δήλωση αβάντα στον Ερντογάν για τις θρησκευτικές μειονότητες.
"Πόσες δεκαετίες έχουν περάσει. Είπαν ότι θα ανοίξει σε 24 ώρες, αλλά πόσες 24 ώρες έχουν περάσει ", δήλωσε ο Βασίλειαδης, προσθέτοντας ότι ο Βαρθολομαίος έκανε την ανακοίνωση αφού του δόθηκε διαβεβαίωση για τάνοιγμα της Χάλκης.
Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης είναι ένα σύμβολο των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην Τουρκία και η κατάστασή της αναφέρεται σε διάφορες εκθέσεις σχετικά με το θέμα, ιδιαίτερα στις ετήσιες εκθέσεις για την Τουρκία που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η θεολογική σχολή ιδρύθηκε το 1844 και λειτουργούσε μέχρι το 1971, όταν οι τουρκικές αρχές αποφάσισαν να την κλείσουν. Η απόφαση να κλείσει κατέστησε πολύ δύσκολο το Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη να επιβιώσει, καθώς η Σχολή ήταν η μόνη του εγκατάσταση στην Τουρκία για να εκπαιδεύσει κληρικούς.
"Ανακαινίζουν το σανατόριο στο λόφο στη Σχολή για να το μετατρέψουν σε Ισλαμικό Πολιτιστικό Κέντρο ή σε θρησκευτική εγκατάσταση. Εύχομαι να ανοίξει και η θεολογική σχολή. Θα είναι καλό και ενδιαφέρον για την Τουρκία να έχει δύο διαφορετικές θρησκείες και πολιτισμούς εκεί ", δήλωσε ο Βασίλειαδης.
"Αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Νομίζω ότι οι πιέσεις που ασκούνται στην κυβέρνηση εμποδίζουν ", δήλωσε. "Δεν σκέφτομαι ως Έλληνας, αλλά ως Τούρκος πολίτης. Γιατί δεν ανοίγουν μια Σχολή που είναι τιμή για την Τουρκία και δεν προκαλεί κακό; Ζήτησα την επανέναρξη καθ 'όλη τη ζωή μου. "
Στην πραγματικότητα, η διατήρηση της κλειστή σχολής έχει αρνητικές συνέπειες για την Τουρκία, καθώς το Πατριαρχείο δεν έχει καμία πιθανότητα να εκπαιδεύσει τους κληρικούς του σε άλλα μέρη, σύμφωνα με τον Βασιλειάδη.
"Έρχονται εδώ αφού προέρχονται υπό διαφορετικές εθνοτικές επιρροές. Εάν, αντίθετα, οι σπουδαστές εκπαιδεύονταν στην Τουρκία, δεν θα είχαν άποψη από την πληροφόρηση για την Τουρκία βασισμένοι σε ακούσματα, αλλά θα είχαν γνώμη για τη χώρα ζώντας μέσα σ 'αυτήν και μέσα από τις δικές τους εμπειρίες ", ανέφερε.
https://www.youtube.com/watch?v=PJ00eBdBJpI