Συνεχίζεται η διαμάχη στους κόλπους της ορθόδοξης εκκλησίας, μετά την απόφαση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου να εκκινήσει τις διεργασίες για τη δημιουργία αυτοκέφαλης Ουκρανικής Εκκλησίας.
Την ανησυχία των τοπικών ορθόδοξων εκκλησιών έπειτα από τις πρόσφατες δράσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης στην Ουκρανία, μετέφερε ο αναπληρωτής επικεφαλής του τμήματος Διεθνών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (UEC DECR), σύμφωνα με το Sputnik.
«Ξέρω ότι σ' όλες τις τοπικές εκκλησίες επικρατεί ανησυχία για τις τελευταίες εξελίξεις, και θα ήθελα να πω ότι στην πραγματικότητα, αυτή η κατάσταση δεν ωφελεί κανέναν» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ντανίλεβιτς.
Κατά την άποψή του, οι ενέργειες του Πατριάρχη Βαρθολομαίου για την ίδρυση αυτοκέφαλης εκκλησίας στην Ουκρανία, μπορούν να οδηγήσουν μόνο σε διάσπαση των σχέσεων ανάμεσα στις εκκλησίες.
«Θα θρέψει το σχίσμα και όλοι θα χάσουν απ' αυτή την εξέλιξη» έσπευσε να επαναλάβει.
Ο εκπρόσωπος εξήγησε επίσης, ότι καμία τοπική εκκλησία δεν έχει αναγνωρίσει τις ουκρανικές εκκλησιαστικές οργανώσεις, οι οποίες εμπλέκονται στην υπόθεση. «Επειδή κανένας δεν θέλει να εμπλακεί σ' αυτή τη σύγκρουση, δεν υπάρχει καμία πραγματική αναγνώριση» επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Την Παρασκευή, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος όρισε δύο επισκοπικούς αντιπρόσωπους στο Κιέβο, στο πλαίσιο των διεργασιών για τη διαμόρφωση μιας αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία.
Αυτή η απόφαση έγειρε την έντονη αντίδραση του Πατριαρχείου της Μόσχας, το οποίο έκανε λόγο για «εισβολή στην επικράτεια μιας άλλης τοπικής εκκλησίας».
Παράλληλα, σε ένα δημοσίευμα με τίτλο «Η νύχτα του Βαρθολομαίου- Η Ουκρανία στα πρόθυμα θρησκευτικού πολέμου» προχώρησε ρωσική εφημερίδα, δείχνοντας τη δυσαρέσκεια της Ρωσικής Εκκλησίας στις κινήσεις που αφορούν το Ουκρανικό ζήτημα.
Ο τίτλος του κειμένου είναι από δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας ‘Ιζβέστια» που έχει υπότιτλο «Πως ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως προκαλεί αιματοχυσία στο Κίεβο».
Αναφέρει σχετικά:
Όσο πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία τόσο μεγαλώνει η πιθανότητα μιας έντονης θρησκευτικής αντιπαράθεσης.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, έστειλε δύο από τους εξάρχες του (εκπροσώπους του) στο Κίεβο και ανακοίνωσε τη χορήγηση του Αυτοκέφαλου.
Όλα αυτά προκάλεσαν την οργή στη μεγαλύτερη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, γράφει το δημοσίευμα που προσθέτει ότι υπάρχουν πηγές που μιλούν για πιθανές θρησκευτικές συγκρούσεις.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου- συνεχίζει το δημοσίευμα- υπήρξαν αρκετά γεγονότα που έφεραν πιο κοντά μια πιθανή σύγκρουση στην Ουκρανία.
Στο Συμβούλιο Επισκόπων της Εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη αποφασίσθηκε ότι δεν ήταν υποχρεωμένη να συντονισθεί με άλλες εκκλησίες για την απονομή του Αυτοκέφαλου της Εκκλησίας στην Ουκρανία.
Ο Βαρθολομαίος δήλωσε ότι αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να ξεπεράσει τις διαφωνίες «επειδή η Ρωσία ως υπεύθυνη για την παρούσα οδυνηρή κατάσταση στην Ουκρανία δεν είναι σε θέση να λύσει το πρόβλημα».
Ο διορισμός των εξάρχων μπερδεύει περαιτέρω την ήδη δύσκολη κατάσταση στην Ορθοδοξία της Ουκρανίας.
Τώρα στη χώρα υπάρχουν αρκετές μεγάλες ενώσεις.
Η μόνη κανονική οργάνωση είναι η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία διαθέτει 12 χιλιάδες ενορίες και 10 χιλιάδες κληρικούς. Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία βρίσκεται σε επικοινωνία με το Πατριαρχείο της Μόσχας, αν και δεν υπάγεται διοικητικά, οικονομικά, πολιτικά.
Αλλά και ένας συμβολικός δεσμός με τη Ρωσία προκαλεί εχθρότητα στους Ουκρανούς πολιτικούς.
Ο κύριος αντίπαλος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι το αυτοανακηρυχθέν Πατριαρχείο Κιέβου, που δημιουργήθηκε το 1992, το οποίο έχει 5 χιλιάδες ενορίες και 3,5 χιλιάδες κληρικούς. Το Πατριαρχείο Κιέβου δεν αναγνωρίζεται από τον Ορθόδοξο Κόσμο, αλλά στο Κίεβο πιστεύουν ότι στη βάση του πρέπει να δημιουργηθεί μια τοπική εκκλησία.
Το δημοσίευμα, επικαλούμενο ειδικούς στα εκκλησιαστικά θέματα, σημειώνει ότι σε περίπτωση που η τοπική εκκλησία στην οποία θα μετεξελιχθεί το Πατριαρχείο Κιέβου λάβει το αυτοκέφαλο από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως θα γίνει αιτία συγκρούσεων στη χώρα μεταξύ της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και αυτής που υποστηρίζεται από το σημερινό πολιτικό κατεστημένο της Ουκρανίας.
Ξέχωρα από τις θρησκευτικές ή πολιτικές διαφορές των δύο εκκλησιών, υπάρχουν και τα οικονομικά συμφέροντα όπως, ναοί, μοναστήρια, ακίνητη περιουσία κλπ., σημειώνει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.