Του Μάνου Χατζηγιάννη
Έφτασε στο Φανάρι ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών στην κατά πολλούς "D Day" για την Ορθοδοξία μας.
Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο η υποδοχή.
"Πρώτα από όλα θέλουμε την ενότητα της Εκκλησίας" είπε εξ αρχής στο μήνυμά του ο κ. Κύριλλος και μίλησε για ενιαίο σώμα της Μιας Αποστολικής Εκκλησίας . Συμπλήρωσε πως έχει τις πιο λαμπρές αναμνήσεις από την αίθουσα του οικουμενικού θρόνμου,
"Ποτέ δεν κάναμε κάτι που θα ήταν εις βάρος της οικουμενικής Ορθοδοξίας. Έχουμε ευθύνη για ολόκληρη την Ορθοδοξία, για ολοκληρο το σώμα τς Αγίας Εκκλησίας " ανέφερε με νόημα
Παραδέχθηκε ότι κάθε φορά που επισκέπτεται το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, «πολύ σημαντικές στιγμές της κοινής ιστορίας μας αναδύονται στη μνήμη».
«Σε κάθε εποχή η Εκκλησία μας αντιμετωπίζει διαφορετικές προκλήσεις, προβλήματα, και με τη χάρη του Θεού πάντα βρίσκουμε τι να κάνουμ για να ανταποκριθουμε στις προκλήσεις της εποχής μας», σημείωσε ο Ρώσος Πατριάρχης.
Ο κ. Βαρθολομαίος από την πλευρά του καλωσόρισε τον Πατριάρχη Μόσχας και ζήτησε ο Θεός να τους ενδυναμώνει για να "εργαζόμαστε για το καλό της Ορθοδοξίας"
"Πιστεύουμε στη δύναμη του διαλόγου. Ενώ η πολιτική ηγεσία χρησιμοποιεί διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων των χωρών τους, εμείς, θρησκευτικοί ηγέτες, να χρησιμοποιήσουμε το διάλογο ακόμα περισσότερο, γιατί αυτός είναι ο τρόπος, που μας κληροδότησε ο Θεός», - είπε ακόμη ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Υπενθύμισε στον Πατριάρχη Κύριλλο την παρακαταθήκη των κοινών πνευματικών μέντορών τους οι οποίοι «εργάστηκαν για το καλό της Εκκλησίας» για πολλά χρόνια.
Συνεχίζοντας για το θέμα του διαλόγου, στο οποίο αναφέρθηκε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο κ. Κύριλλος τόνισε τη διαφορά στο διάλογο, που κάνουν οι πολιτικοί που υπερασπίζονται τα συμφέροντα των χωρών τους και του διαλόγου των θρησκευτικών ηγετών.
«Εμείς, φυσικά, εκπροσωπούμε τα συμφέροντα των Εκκλησιών μας, αλλά επίσης να σκεπτόμαστε για την ενότητα και την ευημερία της Εκκλησίας στο σύνολό της», τόνισε ο Ρώσος Πατριάρχης.
Κατά την άποψή του, αυτό επιβάλλει στους ηγέτες των Εκκλησιών "μια ορισμένη ευθύνη, δέσμευση, αλλά ταυτόχρονα δίνει δύναμη και έμπνευση".
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε και στην συνεδρίαση της Συνόδου της Ιεραρχίας του Οικουμενικού θρόνου που ξεκινάει αύριο.
"Είμαστε στην ευχάριστη θέση ότι η σημερινή επίσκεψη του Πατριάρχη Κυρίλλου συμπίπτει με τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου. Από το αύριο θα υπάρχει η Σύνοδος των Επισκόπων της Εκκλησίας μας, στην οποία θα συμμετάσχουν όλοι οι δραστήριοι μητροπολίτες του Πατριαρχείου μας" δήλωσεμε νόημα και συμπλήρωσε:
"Την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε για μια τέτοια Σύνοδο Επισκόπων ήταν πριν από τρία χρόνια. Το έργο ήταν πολύ επιτυχές, καρποφόρο και στη συνέχεια αποφασίσαμε να συναντιόμαστε σε μια τέτοια συνάντηση κάθε τρία χρόνια. Αύριο θα έχουμε μια συνέχεια στην αρχή της νέας εκκλησιαστικής χρονιάς, με τη συμμετοχή όλων των επισκόπων"
ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Μετά τη λήξη του πρωτοκόλλου, η συζήτηση συνεχίστηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες. Ο γραμματέας του πατριάρχη Κύριλλου ιερέας Αλέξανδρος Βόλκοφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η συνάντηση διεξήχθη «σε μια ειρηνική και αδελφική διάθεση».
Πριν από τη συνάντηση ο Πατριάρχης Κύριλλος πήγε στον καθεδρικό ναό του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης και προσκύνησε τις εικόνες.
Σχεδόν 20 Ουκρανοί που υποστηρίζουν τη δημιουργία μιας «ενοποιημένης τοπικής εκκλησίας» στην Ουκρανία συγκεντρώθηκαν κοντά στην κατοικία του Πατριάρχου Βαρθολομαίου σήμερα το πρωί ντυμένοι με παραδοσιακά ουκρανικά κεντημένα πουκάμισα και αρνήθηκαν να μιλήσουν με δημοσιογράφους στα ρωσικά. Ένας αστυνομικός κλοιός περίπου 50 μέτρα από την είσοδο της κατοικίας, τους εμπόδισε να πλησιάσουν
ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:
"Τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων δεν έφεραν τίποτα που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια «έκρηξη στο μυαλό», η συζήτηση ήταν πολύ σωστή", είπε ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας αμέσως μετά το πέρας της δίωρης συνάντησης με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.
"Συζητήσαμε όλα τα θέματα που μας απασχολούν. Αλλά και πάλι θέλω να πω ότι ήταν μια αδελφική συζήτηση και χωρίς τη συνεργασία μου με την Αγιότητά του δεν θα ήθελα να σας πω λεπτομέρειες. Αν και δεν υπήρχε τίποτα μυστικό εκεί. Και τίποτα που θα είχε προκαλέσει κάποια έκρηξη στο μυαλό ... δεν ήταν τίποτα. Η συζήτηση ήταν πολύ σωστή ", δήλωσε ο Ρώσος πατριάρχης, απαντώντας στο ερώτημα κατά πόσο συζητήθηκε το θέμα της" ουκρανικής αυτοκέφαλίας "κατά τη συνάντηση.
Ο Πατριάρχης Κύριλλος δήλωσε ακόμη ότι δεν είχε δει την Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης για δύο χρόνια αφού η προηγούμενη συνάντηση πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2016 στην Ελβετία.
"Πολλά έχουν συμβεί στη ζωή των εκκλησιών μας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, και η κατάσταση στον κόσμο έχει αλλάξει πάρα πολύ. Γι 'αυτό συζητήσαμε με εμπιστευτικό τρόπο - με την καλή έννοια της λέξης, όχι ότι είναι "μυστήρια ", αλλά με την έννοια ότι ήταν μια συζήτηση μεταξύ των δύο αδελφών ", είπε ο πατριάρχης.
Πρόσθεσε ότι εν συντομία "η σύνοψη της συνάντησης είναι: μια καλή συνάντηση, μια πολύ καλή ατμόσφαιρα, συζητήσαμε όλα εκείνα τα προβλήματα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη".
"Ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για να βελτιώσουμε τον κόσμο", σημείωσε ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ταυτόχρονα, διευκρίνισε ότι ήταν "μια συζήτηση μεταξύ των δύο αρχηγών των εκκλησιών που συνειδητοποιούν την ευθύνη για την κατάσταση της οικουμενικής Ορθοδοξίας και για την κατάσταση των ψυχών των ανθρώπων".
Πάντως ή πρώτη ανταπόκριση της υπηρεσίας Τύπου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, έγραψε ότι η συνάντηση μεταξύ του Πατριάρχη Κυρίλλου και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του τελευταίου στην Κωνσταντινούπολη. Οι διαπραγματεύσεις διήρκεσαν σχεδόν δυόμισι ώρες. Στο τέλος της συνάντησης, ο πατριάρχης Κυρίλλος έφυγε από το Πατριαρχείο και είπε: "Η συνάντηση τελείωσε. Είναι εντάξει."
ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Το ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου
Τήν πρωΐαν τῆς Παρασκευῆς, 31ης Αὐγούστου, ἀφίχθη, κατόπιν ἐπιθυμίας αὐτοῦ, εἰς τήν Πόλιν ἡ Α. Μακαριότης ὁ Πατριάρχης Μόσχας κ.κ. Κύριλλος, συνοδευόμενος ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Βολοκολάμσκ κ. Ἱλαρίωνος, τοῦ Αἰδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Νικολάου Μπαλασώφ καί τοῦ Αἰδεσιμολ. Πρεσβυτέρου κ. Ἀνατολίου Τσουριακώφ, Διερμηνέως, πρός διαβούλευσιν μετά τῆς Α.Θ.Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου ἐπί ζητημάτων διορθοδόξου ἐνδιαφέροντος.
Τόν Μακαριώτατον ὑπεδέχθησαν ἐν τῷ ἀεροδρομίῳ ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Σασίμων κ. Γεννάδιος καί ὁ Πανοσιολ. Μ. Ἀρχιμανδρίτης κ. Βησσαρίων, Ἀρχειοφύλαξ τῶν Πατριαρχείων.
Ὁ ὑψηλός ἐπισκέπτης προσῆλθεν εἰς τά Πατριαρχεῖα, ὑπαντηθείς ἐν τῇ εἰσόδῳ αὐτῶν ὑπό τῶν Σεβ. Μητροπολιτῶν Γαλλίας κ. Ἐμμανουήλ καί Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου καί τῶν μελῶν τῆς Πατριαρχικῆς Αὐλῆς ἡγουμένου τοῦ Πανοσιολ. Μ. Πρωτοσυγκέλλου κ. Ἀνδρέου, καί, ἀφοῦ προσεκύνησεν ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ, ἐγένετο δεκτός ὑπό τοῦ Παναγιωτάτου ἐν τῇ Αἰθούσῃ τοῦ Θρόνου, παρουσίᾳ τῶν Σεβ. μελῶν τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου καί λοιπῶν ἐνδημούντων ἁγίων Ἀρχιερέων, προσελθόντων πρός συμμετοχήν εἰς τήν Σύναξιν τῆς Ἱεραρχίας τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου ἐπί τῇ ἑορτῇ τῆς Ἰνδίκτου.
Ὁ Παναγιώτατος καλωσώρισε δι’ ἐνθέρμων προσρήσεων τόν ὑψηλόν ἐπισκέπτην εἰς τάς αὐλάς τῆς Μητρός Ἐκκλησίας, μνησθείς τῶν προαπελθόντων Γερόντων αὐτῶν ἀειμνήστων Μητροπολιτῶν Γέροντος Χαλκηδόνος Μελίτωνος καί Λέννιγκραντ Νικοδήμου, ὡς καί πάντων τῶν διακονησάντων τάς διμερεῖς μεταξύ τῶν δύο Ἐκκλησιῶν ἀλλά καί εὐρύτερον τάς διορθοδόξους σχέσεις, καί τονίσας τήν σημασίαν τοῦ διαλόγου ὡς θεοστάλτου μέσου πρός ὑπέρβασιν τῶν παρουσιαζομένων δυσχερειῶν, ὁ δέ Μακαριώτατος, ἀπαντητικῶς, ἐξέφρασε τήν συγκίνησίν του καί τάς ζωηράς ἀναμνήσεις του ἐκ τῶν κατά διαφόρους περιστάσεις πραγματοποιηθεισῶν ἐπισκέψεών του εἰς τήν Βασιλίδα τῶν Πόλεων καί ἐκ τῆς συνεργασίας του μετά τῆς Α. Θ. Παναγιότητος.
Ἐπηκολούθησε μακρά κατ’ ἰδίαν συζήτησις ἐν τῷ Πατριαρχικῷ Γραφείῳ μεταξύ τῶν δύο Προκαθημένων, τῇ συμμετοχῇ τῶν Σεβ. Μητροπολιτῶν Γαλλίας κ. Ἐμμανουήλ καί Βολοκολάμσκ κ. Ἱλαρίωνος, Προέδρου τοῦ Τμήματος Ἐξωτερικῶν Ἐκκλησιαστικῶν Σχέσεων τοῦ Πατριαρχείου Μόσχας.
Ἡ Α. Μακαριότης, μετά τήν ὁλοκλήρωσιν τῶν ἐπί δύο καί ἡμίσειαν ὥρας διαρκεσασῶν συνομιλιῶν, ἀνεχώρησεν αὐθημερόν, ἐπιστρέψας εἰς τά ἴδια.
Δείτε την ανάλυση σε προηγούμενο άρθρο
https://www.facebook.com/ecumenicalpatriarchate/videos/227648404574493/