Πατριαρχεία

Φορτίζεται το κλίμα στο ουκρανικό ενόψει της συνάντησης Βαρθολομαίου-Κύριλλου

Με την συνάντηση Βαρθολομαίου-Κύριλλου στο Φανάρι να πλησιάζει το κλίμα φορτίζεται.. Ο Ουκρανός πρόεδρος Ποροσένκο προτείνει να τεθεί τέλος στην ύπαρξη «ρωσικής εκκλησίας» στην Ουκρανία και μπλέκει και το Βατικανό. Η Ρωσική πλευρά απαντάει χαρακτηρίζοντάς τον αλαζόνα και υποστηρίζοντας πως δεν εκφράζει το ουκρανικό ποίμνιο. Και κερασάκι στην τούρτα οι ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη στον Ουκρανό πρόεδρο...

Συγκεκριμένα, λοιπόν , χθες ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πιόρ Πόροσενκο δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να θέσει τέρμα στην ύπαρξη της εκκλησίας που λέει ότι «ευλογεί» τον «υβριδικό πόλεμο» της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας στη χώρα.

"Ας ακούσουμε την Κωνσταντινούπολη, τη Μόσχα και το Βατικανό σήμερα - είμαστε αποφασισμένοι να κόψουμε τον τελικό κόμπο με τον οποίο η αυτοκρατορία προσπαθεί απεγνωσμένα να μας συνδέσει με τον εαυτό της. Είμαστε αποφασισμένοι να τερματίσουμε την αφύσικη και μη κανονική εξάρτηση της πλειοψηφίας της ορθόδοξης κοινότητας μας από τη Ρωσική εκκλησία ", ανέφερε σε στρατιωτική παρέλαση με την ευκαιρία της 27ης επετείου της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας στο Κίεβο.

«Ο χριστιανισμός ήρθε σε μας από την μητέρα εκκλησία της Κωνσταντινούπολης. Ο ουκρανικός Χριστιανισμός έχει πάνω από χίλια χρόνια ιστορίας, τις δικές του θεολογικές, λειτουργικές και εκκλησιαστικές παραδόσεις» συμπλήρωσε.

Τόνισε δε πως το θέμα του τομου αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας δεν είναι μόνο ζήτημα θρησκείας. "Είναι το ίδιο θέμα όπως η ενίσχυση του στρατού, η προστασία της γλώσσας, ο αγώνας για την ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ένα άλλο στρατηγικό ορόσημο για την ιστορική πορεία μας, ένα σημαντικό στοιχείο της ανεξαρτησίας μας, " δήλωσε ο Πόροσενκο.

Το Πατριαρχείο της Μόσχας σήκωσε το γάντι δηλώνοντας πως αντιλαμβάνεται τη δήλωση του προέδρου της Ουκρανίας ως μια απελπισμένη προσπάθεια διατήρησης της εξουσίας.

"Η ενοποιημένη μητροπολιτική και, στη συνέχεια, ανεξάρτητη αυτοκέφαλη Εκκλησία πασών των Ρωσιών έχει ενώσει όλα τα έθνη που διατηρούν την καταγωγή τους από τη βαφτίστικη σειρά του Αγίου Βλαντιμίρ στον ποταμό Δνείπερο για 1.030 χρόνια. Άλλοι και μερικές φορές ενωμένοι και μερικές φορές εκκολαπτόμενοι μια ευρεία ποικιλία πολιτικών σχεδίων, έχουν αλλάξει, τα σύνορα έχουν μετακινηθεί και οι σχέσεις με τους γείτονες είναι τραχεις [...] Αλλά η ενωμένη Εκκλησία έχει παραμείνει, παραμένει και θα παραμείνει ", δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της Συνόδου του Συνδέσμου Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, π.Νικολάι Μπαλάσσοφ

"Και είναι περίεργο να ακούμε έναν αλαζονικό πολιτικό ο οποίος δεν υποστηρίζεται ούτε από το ένα δέκατο του έθνους που προσπαθεί να επινοήσει για την Εκκλησία, μια νέα δομή, ένα νέο ανυπόληπτο «κανόνα », σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να προσκολληθεί στην εξουσία καθώς απομακρύνεται “, τόνισε.

Τα λόγια του προέδρου της Ουκρανίας δεν θα έχουν καμία υποστήριξη από εκείνους στους οποίους απευθύνονται, δήλωσε ο ιερέας.

"Και ένα άλλο πράγμα για το Βατικανό: το ανέφερε μόνο εξαιτίας μιας ξέφρενης ολίσθησης της γλώσσας; Ή ίσως [οι ουκρανικές αρχές] θέλουν να υποδείξουν σε κάποιον άλλο ότι έχουν μια εναλλακτική λύση σε περίπτωση που υπάρχει μια καθυστέρηση ; " είπε ο ιερέας.

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν μεταξύ Κιέβου και Μόσχας το Φανάρι έδωσε στίγμα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου:

Ἐπί τῇ σήμερον, 24ην Αὐγούστου, ἀγομένῃ 27ῃ ἐπετείῳ τῆς ἀνεξαρτησίας τῆς Οὐκρανίας, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαῖος, ἐπεκοινώνησε τηλεφωνικῶς πρός τόν Πρόεδρον τῆς Χώρας Ἐξοχώτατον κ. Πέτρον Ποροσένκο καί διεβίβασεν αὐτῷ καί ὁλοκλήρῳ τῷ Οὐκρανικῷ λαῷ τάς εὐχάς καί τήν εὐλογίαν τῆς Μητρός Ἐκκλησίας, γεννησάσης αὐτούς ἐν Χριστῷ καί συνεχιζούσης καί σήμερον τό στοργικόν ἐνδιαφέρον αὐτῆς διά τήν ἐμμονήν ἐν τῇ πίστει, τήν ἑνότητα καί τήν εὐημερίαν τοῦ λαοῦ καί τήν πνευματικήν ἀνακαίνισιν τῆς πατρίδος αὐτοῦ Οὐκρανίας.

Σημειωτέον, ὅτι ὁ Πρόεδρος Ποροσένκο εἶχε προσκαλέσει τήν Α. Θ. Παναγιότητα νά παραστῇ αὐτοπροσώπως εἰς τούς σημερινούς ἑορτασμούς ἐν Κιέβῳ, ἀλλά τό βεβαρυμένον πρόγραμμα τοῦ Πατριάρχου δέν ἐπέτρεψε τήν ἀνταπόκρισίν Του εἰς τήν πρόσκλησιν ταύτην.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ