Κι ενώ οι εκόνες από την πρόσφατη επίθεση στο αυτοκίνητό που τον μετέφερε έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου, ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ιερουσαλήμ προειδοποίησε ότι οι «ριζοσπάστες άποικοι» απειλούν την αρχαία, θρησκευτική «κατάσταση» στην Αγία Πόλη, με την οποία οι Χριστιανοί μπορούν να ζήσουν και να προσκυνουν ειρηνικά παρά τις έντονες πολιτικές διαιρέσεις εκεί.
Ο ΈλληνΟρθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Θεόφιλος Γ ', έγραψε χθες στην εφημερίδα Guardian με αφρομή τα Ορθόδοξα Χριστούγεννα δίνοντας έμφαση μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο περί «εκκλησιαστικών εκτάσεων» που χρηματοδοτήθηκε από ομάδες εποίκων και υπογράφηκε από 40 μέλη της Ισραηλινής Κνεσέτ και πρακτικά περιορίζει τα δικαιώματα των εκκλησιών να διαχειρίζονται ανεξάρτητα τη δική τους γη, ενώ συνιστά και απειλή για την εκκλησία εν γένει στην περιοχή της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ.
Ο Πατριάρχης κατηγορεί τους εποίκους για μια «επιθετική εκστρατεία για την απομάκρυνση μη Εβραίων από την πόλη και από αυτά τα στρατηγικά κέντρα στην καρδιά της χριστιανικής συνοικίας, απειλώντας την ίδια την παρουσία των Χριστιανών στους Αγίους Τόπους».
Και σε μια αναφορά στο πολιτικό πλαίσιο στην Ιερουσαλήμ και στην κίνηση των Ηνωμένων Πολιτειών μονομερώς να την αναγνωρίσουν ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, ο Πατριάρχης είπε: «Πολύ μεγάλη προσοχή έχει δοθεί πρόσφατα στις πολιτικές αποφάσεις που αναγνωρίζουν την Ιερουσαλήμ . Η προσοχή των μέσων μαζικής ενημέρωσης υπογραμμίζει τον φαινομενικά ανυπόστατο πολιτικό αγώνα εδώ. Αλλά, όπως και η απειλή για το πολιτικό status quo, έτσιυπάρχει απειλή και για το θρησκευτικό status quo, μια απειλή που προκάλεσαν ριζοσπαστικοί άποικοι μέσα και γύρω από την Ιερουσαλήμ, την καρδιά του χριστιανισμού. Και μια ομάδα που ήταν πάντα ένας πυλώνας της κοινωνίας στους Αγίους Τόπους - οι Χριστιανοί - φαίνεται να έχει γίνει αόρατη σε αυτή τη στάση ».
Συνέχισε δε λέγοντας: «Οι Χριστιανοί έχουν ζήσει μια ιστορία στην Αγία Γη που εκτείνεται σε περισσότερες από δύο χιλιετίες. Έχουμε επιβιώσει από αμέτρητες εισβολές και έχουμε ευημερήσει με πολλές διαφορετικές μορφές διακυβέρνησης. Γνωρίζουμε ότι η επιβίωσή μας εξαρτάται από την αρχή ότι οι ιεροί χώροι πρέπει να μοιράζονται και να είναι προσιτοί σε όλους. Διότι οι άγιοι τόποι έχουν σημασία στην περιοχή τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους εκπροσώπους όλων των θρησκειών. Η προστασία και η προσβασιμότητα των ιερών χώρων γίνεται κατανοητή μέσω ενός συνόλου κανόνων που ονομάζεται «status quo», το οποίο ακολούθησαν όλες οι θρησκευτικές και κυβερνητικές αρχές της περιοχής κατά τη διάρκεια των αιώνων. Τώρα, διάφορες πλευρές θέλουν να διεκδικήσουν τους Αγίους Τόπους, συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ, ως αποκλειστική κατοχή μόνο ενός λαού. Αυτό αντιμετωπίζει με περιφρόνηση τον μηχανισμό που έχει διατηρήσει την ειρήνη και το πολυθρησκευτικό μας τοπίο για γενιές.
Η Ιερουσαλήμ είναι ένα ιερό δώρο, ιερό έδαφος, για ολόκληρο τον κόσμο. Οι προσπάθειες να κατέχει κάποιος την ιερή πόλη ή να την καθορίσει με όρους αποκλειστικότητας θα προδώσει την πραγματική της φύση».
Ο Πατριάρχης, ο οποίος πρόσφατα περιόδευσε σε διάφορες χώρες συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει κερδίσει την υποστήριξη των διεθνών θρησκευτικών ηγετών, για να διατηρήσει το status quo, συμπεριλαμβανομένου του Πάπα Φραγκίσκου και του Αρχιεπισκόπου Canterbury, Justin Welby.
Τον περασμένο μήνα συναντήθηκε και με τον πρίγκιπα Κάρολο και τους υπουργούς του Ηνωμένου Βασιλείου Alistair Burt και Rory Stewart.
Ο Πατριάρχης συνέχισε την παρέμβασή του λέγοντας: «Οι εν λόγω ιδιόκτησίες βρίσκονται στην καρδιά της χριστιανικής συνοικίας της Ιερουσαλήμ, της έδρας όλων των πατριαρχείων και των κεντρικών γραφείων των εκκλησιών και λιγότερο από 500 μέτρα από την εκκλησία του Παναγίου Τάφου. Το Πατριαρχείο έχει ασκήσει έφεση στο ισραηλινό ανώτατο δικαστήριο, αλλά αν οι προσπάθειές μας αποδειχθούν ανεπιτυχείς, το αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικά επιζήμιο για την ακεραιότητα της Παλιάς Πόλης. Αν οι ομάδες των εποίκων αποκτήσουν τον έλεγχο των ακινήτων, θα μπορούσαν να συνεχίσουν την επιθετική τους εκστρατεία για την απομάκρυνση μη Εβραίων από την πόλη και από αυτά τα ίδια τα στρατηγικά κέντρα στην καρδιά της χριστιανικής συνοικίας, απειλώντας την ίδια την παρουσία των χριστιανών στην Ιερή γη. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για αυτό το λόγο επειδή είναι σωστό και επειδή είναι το βασικό μας ποιμενικό καθήκον».