Πατριαρχεία

Πρώτη αντίδραση των Σέρβων για την "αγκαλιά" της Βουλγαρικής Εκκλησίας στους σχισματικούς των Σκοπίων: Συμμορφωθείτε με την κανονική τάξη - Που εμπλέκεται η πολιτική

Την πρώτη επίσημη αντίδραση από την σερβική πλευρά για την "αγκαλιά" που προσέφερε το Βουλγαρικό Πατριαρχείο στους σχισματικούς των Σκοπίων με αποκορύφωμα την αποστολή Βούλγαρου Επισκόπου σε λειτουργία της "μακεδονικής Εκκλησίας" αποκαλύπτουν σερβικά ΜΜΕ...

Ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος φέρεται να έχει εκφράσει την απορία του για την απόφαση της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σχετικά με την υπόθεση της κανονικότητας και την αυτοκεφαλία της σχισματικής "Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας" (MOC) . Η απόφαση έχει προκαλέσει ανησυχία στους κόλπους της σερβικής ιεραρχίας, σύμφωνα με τη βουλγαρική ιστοσελίδα 24 ώρες, που επικαλείται την εφημερίδα της Σερβίας Politika.

Αφού εξέτασε προσεκτικά την χρονολογική σειρά των γεγονότων στις σχέσεις μεταξύ των BOC και MOC, και την πρόσφατη απόφαση της βουλγαρικής Ιεράς Συνόδου, η σερβική Σύνοδος εξέφρασε ανησυχία για την απόφαση αυτή.

Σύμφωνα με τη σερβική εφημερίδα, η Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (SOC) που πραγματοποιησε τακτική σύνοδο στις 27 Νοεμβρίου συζήτησε το θέμα, δηλώνοντας ότι «εξεπλάγην από την απόφαση του βουλγαρικού Πατριαρχείου» και ότι εκφράζει την "ελπίδα η Σύνοδος στη Σόφια να συμμορφωθεί με την κανονική τάξη, δηλαδή ότι η Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Ιωάννη (Vraniskovski) είναι η κανονική Εκκλησία στη Μακεδονία νόμιμα, και αυτό αναγνωρίζεται ακόμη και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων. "

Η Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας υπό τον μέχρι πρόσφατα φυλακισμένο από τους Σκοπιανούς Αρχιεπίσκοπο Ιωάννη διαχωρίζεται από τους σχισματικούς από το 2002, έχοντας ζητήσει την επανένωση με την Εκκλησία της Σερβίας. Ο Σεβασμιώτατος υπήρξε φυλακισμένος για πολλά χρόνια με χαλκευμένες κατηγορίες για «υποκίνηση εθνικής, φυλετικής και θρησκευτικής έχθρας, σχίσμα και μισαλλοδοξία.» Κατά καιρούς είχε τοποθετηθεί στην απομόνωση, και δεν είχε τη δυνατότητα παρά μόνο για λίγους επισκέπτες από τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία. Απελευθερώθηκε από τη φυλακή στις 2 Φεβρουαρίου του 2015 παρά το γεγονός ότι και νέες διαδικασίες εναντίον του κινήθηκαν αμέσως μετά.

Επικαλούμενη ανώνυμη πηγή, από την Αρχιεπισκοπή Οχρίδας η εφημερίδα τονίζει την έγκριση της πράξης αυτονομίας εκ μέρους του Πατριαρχείου Σερβίας με υπογραφή του μακαριστού Πατριάρχη Παύλου της Σερβίας, και η οποία επιβεβαιώθηκε με απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Σύμφωνα με μια συμφωνία του 2002 στη νότια σερβική πόλη Νις, οι επίσκοποι της MOC συμφώνησαν να επανέλθουν σε κανονική ενότητα με την Σερβική Εκκλησία, αλλά μετά την επιστροφή τους στην πΓΔΜ οι αποφάσεις τους άλλαξαν.

Μιλώντας για τις τελευταίες εξελίξεις ο ιστορικός Αλέξανδρος Ράκοβιτς του Ινστιτούτου Σύγχρονης Ιστορίας υποστηρίζει ότι η σερβική πολιτική επηρέασε το θέμα. «Ο σχηματισμός της κυβέρνησης Ζόραν Ζάεφ στα Σκόπια έχει οδηγήσει σε μια αναβίωση του βουλγαροφιλικού ρεύματος σε όλες τις δομές της μακεδονικής κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της πΓΔΜ,» εξήγησε.

Ο Ράνκοβιτς προσθέτει ότι η πορεία της βουλγαρικής Εκκλησίας είναι σε αντίθεση με τους κανόνους, ανώριμη και ανίκανη για θεραπεία του διαχωρισμού με την "μακεδονική εκκλησία", δεδομένου ότι δεν έχει δικαίωμα να την εκπροσωπεί και δεδομένου ότι στην πραγματικότητα είναι σχισματική από το Σερβικό Πατριαρχείο. Ετσι,η εμπλοκή της BOC θεωρείται από κάποιους ως μια ανάμειξη στις υποθέσεις της SOC .

Το άρθρο της σερβικής εφημερίδας Πολιτικά σημειώνει τέλος ότι η Βουλγαρία θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Ιανουαρίου και ως εκ τούτου τα Σκόπια ελπίζουν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ