Η σημερινή ημέρα, Τρίτη της Διακαινησίμου, είναι αφιερωμένη στην Υπεραγία Θεοτόκο. Επίσης, σήμερα, η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Ιανουαρίου, της Αγίας Μάρτυρος Αλεξάνδρας της Βασιλίσσης και του Οσίου Αναστασίου του Σιναΐτου και, εκ μεταθέσεως από τις 9 Απριλίου, τιμά τη μνήμη των νεοφανών μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης.
Ο Ιερομάρτυρας Ραφαήλ, καταγόταν από την Ιθάκη και έζησε στις αρχές του 15ου αιώνα. Αρχικά ονομαζόταν Γεώργιος και στα παιδικά του χρόνια έλαβε πλούσια μόρφωση. Στη συνέχεια, ακολούθησε το μοναχικό βίο με το όνομα Ραφαήλ. Χειροτονήθηκε ιερέας και έλαβε το οφφίκιο του αρχιμανδρίτη. Μετά την άλωση της Βασιλεύουσας από τους Τούρκους το 1453, εγκατέλειψε τον τόπο της ασκήσεώς του στη Μακεδονία και, μαζί με το συμμοναστή του Νικόλαο, εγκαταστάθηκαν στη Μονή της Θεοτόκου, στο νησί της Λέσβου.
Κατά την επιδρομή των Τούρκων, το έτος 1463, συνελήφθησαν και υπέστησαν φρικτό θάνατο, μαζί με τη μικρή Ειρήνη, από το χωριό Θερμή. Ο τόπος του μαρτυρίου και οι βίοι των τριών Αγίων αποκαλύφθηκαν, το έτος 1959, μετά από θαυμαστές θεοσημείες του Αγίου Ραφαήλ σε πιστούς της περιοχής.
Το μοναστήρι τους στη Λέσβο αποτελεί πόλο έλξης και πηγή ιαμάτων για τους πιστούς, που προστρέχουν στη χάρη τους, από όλα τα σημεία της γης.
Σήμερα γίνεται μεγάλη πανήγυρις, εκτός από τη Λέσβο και στην Κύπρο, στον Παχύαμμο της Τηλλυρίας, όπου και ο ναός του Αγίου Ραφαήλ, καθώς και στην Ι. Μονή Αγίας Μαρίνης και Αγίου Ραφαήλ, στη Ξυλοτύμβου. Επίσης, σήμερα πανηγυρίζουν οι πλείστες μονές και εκκλησίες, που είναι αφιερωμένες στην Υπεραγία Θεοτόκο.
Ιδιαίτερα αυτές τις αναστάσιμες ημέρες της αγάπης και της συγχώρεσης που εκπηγάζουν από το Ζωοδόχο Τάφο του Αναστημένου Χριστού μας, ας μη γινόμαστε κριτές, αλλά ευσυμπάθητοι αδελφοί, ως ομοιοπαθείς απέναντι στους συνανθρώπους μας.