Μήνυμα στους πιστούς να προσέχουν και να τηρούν τα μέτρα στους ιερούς ναούς και τις κοινωνικές τους επαφές, έστειλε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας - Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων φιλοξενούμενος στο ράδιο Χρόνος 87.5fm από τον Δήμο Μπακιρτζάκη.
«Η ζωή μας πάντα έτσι ήταν, εύθραυστη», είπε προλογικά, ενώ εξειδίκευσε το συλλογισμό του στον κορωνοϊό προσθέτοντας: «πάντοτε το αύριο είναι στα χέρια του Θεού. Αυτό δεν το είχαμε καταλάβει τόσο πολύ, αλλά ήρθε η πανδημία και μας το απέδειξε, είτε είμαστε καλά είτε είμαστε άρρωστοι».
Μέσα σε ένα κυκεώνα πληροφοριών κι ωμής αμφισβήτησης της επιστήμης από διάφορους κύκλους, ο Μητροπολίτης πήρε ξεκάθαρη θέση: «σίγουρα θα ακούμε τους επιστήμονες, αυτή η πανδημία είναι μία ζοφερή πραγματικότητα. Εμείς οφείλουμε να ακούμε, να κρατούμε τα μέτρα που πρέπει και προσέχουμε».
Περί εμβολιασμού και μακαριστών Μητροπολιτών
Αναφορικά με το επίμαχο ζήτημα εμβολιασμού των ιερέων ανά την Ελλάδα και την κατάσταση στη δικιά μας Μητρόπολη, ο Σεβασμιότατος απάντησε πως δεν ρωτάει κανέναν άνθρωπο για το εάν έχει εμβολιαστεί ή όχι, «γιατί δεν θέλω να κάνω διακρίσεις», και πρόσθεσε: «ο καθένας έχει το αυτεξούσιό του και ξέρει τι πρέπει να κάνει».
Σε αυτό όμως που ζήτησε πλήρη πειθαρχία, είναι στις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου αναφορικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, καθώς όλοι μπορούμε να διασπείρουμε τον ιό: «εκείνο που επισημαίνω -και σύμφωνα με τις εντολές της Ιεράς Συνόδου- είναι το εξής: να λαμβάνονται τα μέτρα, που η Πολιτεία δια της Ιεράς Συνόδου μας κοινοποιεί». Εδώ, αναγνώρισε πως ο κορωνοϊός έκανε την εμφάνισή του και σε εκκλησίες της Μητρόπολης, ωστόσο δεν παρατηρήθηκαν τα μεγάλα προβλήματα που είχαμε σε άλλες περιοχές.
Πάντως, επέκτεινε το συλλογισμό του αναφερόμενος στους μακαριστούς Μητροπολίτες που έφυγαν από τη ζωή λόγω κορωνοϊού. Όπως είπε, στην πρόσφατη Ιερά Σύνοδο «έλειπαν πέντε Μητροπολίτες… δύο εξ αυτών λόγω της πανδημίας νοσήσαντες έφυγαν από τη ζωή, ο μακαριστός Λαγκαδά κι ο μακαριστός Καστορίας. Από προβλήματα υγείας έφυγαν από τη ζωή ο μακαριστός Περιστερίου κι ο μακαριστός Κιλκισίου, ενώ παραιτήθηκε ο Μητροπολίτης Θήρας, ο οποίος είναι υπέργηρος». Όσο για την εκλογή των νέων Μητροπολιτών, τους χαρακτήρισε ανθρώπους «με πλούσιο πνευματικό, κοινωνικό και διοικητικό έργο».
Δράσεις αλλά με προσοχή
Όλες οι κοινωνικές, εκπαιδευτικές, εκκλησιαστικές δραστηριότητες της Μητρόπολης λειτουργούν κανονικά αυτό το διάστημα, όπως οι παιδικοί σταθμοί, το κοινωνικό φροντιστήριο, τα τραπέζια αγάπης, η σχολή βυζαντινής μουσικής, το κατηχητικό. «Προσέχουμε πολύ», διευκρίνισε κι εξήγησε πως τηρούνται συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα για την ασφάλεια όλων.
Ακόμη, συνεχίζεται η καταβολή του επιδόματος τριτέκνων, που δίνεται σε όλες τις τρίτεκνες οικογένειες των τεσσάρων Μητροπόλεων της Θράκης. Περίπου 160 είναι οι δικαιούχες οικογένειες στη Μητρόπολη Μαρωνείας-Κομοτηνής, ενώ εδώ ο Σεβασμιότατος ευχαρίστησε την οικογένεια Μαρτίνου, η οποία καλύπτει το ετήσιο κόστος του 1εκ ευρώ για την κάλυψη του επιδόματος σε όλη τη Θράκη.
Έργα και στόχοι
Ως προς τα έργα της Μητρόπολης που εξελίσσονται συγχρόνως σε πολλά σημεία, ο Μητροπολίτης επιβεβαίωσε πως «όλα προχωρούν, βέβαια με αργούς ρυθμούς, ενώ έχουμε και καλές εξελίξεις σε αυτά που φαίνονταν ότι δεν προχωρούν».
Εξήγησε πως για τις καθυστερήσεις που έχουν προκύψει δεν ευθύνεται η Μητρόπολη. Τα μεν έργα του Μητροπολιτικού Ναού και του Εκκλησιαστικού Μουσείου έχει αναλάβει το Υπουργείο Πολιτισμού, το δε Επισκοπείο (στο οποίο εντοπίστηκαν στατικά προβλήματα που επιλύονται) η ΠΕ Ροδόπης. «Δεν είναι στα χέρια μας», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πάντως πως παρακολουθεί από κοντά την πρόοδο των εργασιών. Για τα παλιά γραφεία της Μητρόπολης και νυν έδρα της σχολής βυζαντινής μουσικής (δίπλα στην Τσανάκλειο), υπολείπονται κάποια γραφειοκρατικά βήματα, ώστε να πάρει μπρος η ανακαίνισή τους.
Συγχρόνως, σε διάφορους ιερούς ναούς της περιοχής έχουν προχωρήσει παρεμβάσεις. Αυτές τις ημέρες, για παράδειγμα, ολοκληρώνεται η ανακαίνιση του ναού Ταξιαρχών στη Νέα Αδριανή, όπου τοποθετήθηκε το νέο τέμπλο. Ο ανακαινισμένος ναός θα εγκαινιαστεί προσεχώς. Ακόμη, ξεκίνησε η βελτίωση του δρόμου προς τη Μονή Αγίου Μαξίμου στο Παπίκιο Όρος από την ΠΕ Ροδόπης, έργο το οποίο χαρακτήρισε «σημαντικό», για να μπορούν οι πιστοί να επισκέπτονται το μοναστήρι και το όρος. «Να γίνει γνωστό πρώτα στους Ροδοπίτες και μετά στους υπόλοιπους», ζήτησε.
Ως προς τα σχέδια της Μητρόπολης, μεγαλόπνοο θεωρείται αυτό της λειτουργίας μίας μονάδας χρονίως πασχόντων, στην οποία θα φιλοξενούνται κι άνθρωποι με Αλτσχάιμερ, στον χώρο που βρίσκεται σήμερα η Μονή Αγίου Χριστοφόρου Κομοτηνής. Εδώ, προχωρούν οι προμελέτες, προκειμένου το έργο βήμα-βήμα να προχωρήσει.
Πάντως, με δεδομένα όσα καταγράφηκαν παραπάνω, ο Μητροπολίτης ξεκαθάρισε πως πρώτα απ’ όλα έρχεται «το ποιμαντικό και το πνευματικό έργο της Μητρόπολης». Γι’ αυτό, μέσα στο 2021 χειροτονήθηκαν δύο νέοι κληρικοί και θα χειροτονηθούν άλλοι δύο.