Οι χθεσινές εικόνες με τους χιλιάδες διαδηλωτές σε ολόκληρη την χώρα να κατεβαίνουν στους δρόμους υπερασπιζόμενοι το δικαίωμά τους να μην εμβολιαστούν έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου. Έχουν όμως αποτελέσει συνάμα και ένα ακόμη “αγκάθι” στις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας. Καθ' ότι αρκετοί εκ των διαδηλωτών βγήκαν μπροστάρηδες με Σταυρούς και χριστιανικά λάβαρα και συνθήματα.
Ότι στους κύκλους της Εκκλησίας υπάρχει σύγχυση για τον εμβολιασμό, παρά την επίσημη θέση από την Ιερά Σύνοδο, είναι ξεκάθαρο. Μητροπολίτες όπως οι Καρπενησίου και Καλαβρύτων έχουν εκφράσει τις ενστάσεις τους, αλλά ο εκπρόσωπος της ΔΙΣ διεμήνυε πως : “Όταν η Ιερά Σύνοδος πάρει κάποιες αποφάσεις, όλοι τις εφαρμόζουν. Αν δεν τις εφαρμόσουν υπάρχουν κάποιες επιπτώσεις”...
Σαν κι αυτές που θα αντιμετωπίσουν οι Μητροπολίτες Κυθήρων και Αιτωλίας; Σήμερα συνεδριάζει για τρίτη και τελευταία μέρα η Ιερά Σύνοδος και η στάση των δύο Ιεραρχών στο θέμα του κορονοϊού, κυρίως με αφορμή την ώρα της Ανάστασης, αλλά και στο ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα, θα αποτελέσει βασικό ζήτημα προς συζήτηση. Πληροφορίες από την Σύνοδο αναφέρουν πως και οι δύο θα κληθούν να απολογηθούν στην επόμενη συνεδρίαση της ΔΙΣ.
Συνάμα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και το ζήτημα της μακράς δοκιμασίας του Μητροπολίτη Περιστερίου, για την οποία το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έγραψε προχθες, και εκεί πιθανόν να σταλεί ο Μητροπολίτης Ιλίου στο νοσοκομείο που νοσηλεύεται ο Ποιμενάρχης του Περιστερίου κ. Κλήμης.
Όσον αφορά πάντως τις διαδηλώσεις με τους Σταυρούς και συνθήματα, είχαμε την πρώτη επίσημη εκκλησιαστική αντίδραση. Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega μίλησε σχετικά ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ και στηλίτευσε αυτήν την στάση.
«Χτες, 2-3 χιλιάδες συμπολίτες μας, πήραν το σταυρό και τη σημαία, τα σύμβολα του έθνους μας, υπερασπιζόμενοι τον εχθρό που πλήττει τη ζωή μας, τον κορονοϊό. Το θάνατο δηλαδή. Χρειάζεται πνευματική αφύπνιση από όλους μας. Μένω έκθαμβος από αυτά τα γεγονότα», σχολίασε ο ίδιος.
Αναφερόμενος στο ότι ο ίδιος, ως πρόεδρος του γηροκομείου Πειραιά, είχε στείλει επιστολή από το Φεβρουάριο στο υπουργείο Υγείας, ζητώντας τον εμβολιασμό των εργαζομένων, ο Μητροπολίτης Σεραφείμ είπε ότι «Έχω την τιμή να προεδρεύω στο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα γηροκομείο Πειραιώς, που συνδιοικείται με τον δήμαρχο Πειραιώς, και τελούμε υπό την άμεση εποπτεία της αποκεντρωμένης αυτοδιοίκησης. Είμαστε ουσιαστικά μία δομή του κράτους. Αναργύρως και εγώ και ο δήμαρχος προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας. Το ίδρυμα αυτό από το 1890 προσπαθεί να δώσει αγάπη και στοργή στην 3η και 4η ηλικία. Αυτή τη στιγμή διακονούμε 200 υπερηλίκους, εκ των οποίων οι 100 κατάκοιτοι. Επομένως είναι ένας χώρος μεγάλης ευαισθησίας και ευθύνης. Οι εργαζόμενοι έρχονται εκεί όχι για να ικανοποιήσουν το βιοποριστικό τους έργο, αλλά για να προσφέρουν κοινωνική εργασία. Συνεπώς το μείζον θέμα δεν είναι τα εργασιακά δικαιώματα ούτε το συμφέρον της όποια συντεχνίας αλλά η προστασία των υπερηλίκων. Εμείς, με το παράδειγμά μας, έχουμε κατορθώσει να έχουμε ένα ποσοστό 98% των εργαζομένων που έχουν εμβολιαστεί και 100% στους τρόφιμους. Απευθυνόμενος στους συνεργάτες μας των δομών, θέλω να τους πω ότι προσέρχονται στις δομές όχι μόνο για να ικανοποιήσουν τον βιοπορισμό τους, αλλά για να προσφέρουν κοινωνικό έργο σε ανθρώπους ανήμπορους. Τίθεται το ερώτημα. Αναστολή εργασίας άνευ αποδοχών. Έως πότε; Και αυτοί που θα προσληφθούν για να αναπληρώσουν το κενό τι θα είναι, πειραματόζωα; Είναι σοβαρά θέματα αυτά. Πρέπει να βρούμε ένα μέτρο σε αυτά. Το μείζον θέμα είναι η ζωή των ανθρώπων και η κοινωνική προσφορά».
Σχετικά με το πώς η εκκλησία θα βοηθήσει στο να πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν, ο Μητροπολίτης Πειραιώς είπε ότι «Η εκκλησία δεν επιβάλλεται. Προβάλει το λόγο της. Η εκκλησία δεν είναι αυταρχισμός. Προβάλει και τη μεταφυσική ευθύνη των πράξεων. Κάθε πράξη δεν μένει εδώ. Δεν ξεχνιέται τίποτα. Αυτά που κάνουμε θα μας κρίνουν στην αιωνιότητα. Είμαστε ελεύθεροι αλλά και υπεύθυνοι. Έχουμε εμβολιαστεί 5 εκατ. Έλληνες. Παρουσιάστηκαν 4-5 καταστάσεις δύσκολες ως συνέπειες του εμβολιασμού. Από την άλλη πλευρά έχουμε 12.500 νεκρούς. Σε αυτή τη ζυγαριά που βαραίνει το ζύγι; Τι λέει η λογική και η καρδιά μας; Συνηθίζουμε όλοι να είμαστε ειδικοί σε όλα. Ειδήμονες χωρίς να έχουμε γνώση. Πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή να ακούμε τους επαΐοντες».
Αναφερόμενος σε όσους δεν έχουν πειστεί να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους, ο ίδιος είπε ότι «Δεν έχουν πειστεί από τους ειδικούς. Δεν έχουν πειστεί και από το θάνατο που βλέπουν γύρω τους; Ο ιός αυτός προσβάλει το αναπνευστικό και το κυκλοφορικό. Χρειάζεται να ακούσουμε τα πορίσματα της επιστήμης. Πρέπει όλοι οι αδελφοί που διακονούν την εκκλησία του Θεού να τονίσουν την ευθύνη που έχουμε απέναντι στο δημιουργό μας, τους αδερφούς μας και τον εαυτό μας».
«Η εκκλησία προβάλει σε όλους τους ανθρώπους τη μεγάλη ευθύνη που έχουμε αυτή τη στιγμή να συνασπιστούμε απέναντι σε ένα κοινό εχθρό, που λέγεται πανδημία, που λέγεται θάνατος. Αυτό είναι το χρέος όλων μας. Και παρακαλώ όλους αυτό το μήνυμα της εκκλησίας να το ακούσουμε. Να μη δαιμονοποιούμε τα πράγματα», κατέληξε ο Μητροπολίτης Σεραφείμ.
Μητροπολίτης Δωδώνης: «Ο Θεός να μας απαλλάξει από τους παλαβούς»
«Τραγικές εικόνες, απαράδεκτο για μια πανδημία που υπάρχει να έχουν άνθρωποι τέτοια αντίληψη».
Με αυτά τα λόγια σχολίασε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ο Μητροπολίτης Δωδώνης, Χρυσόστομος, τις χθεσινές συγκεντρώσεις από αρνητές των εμβολίων για την πανδημία, που κρατούσαν σταυρούς, εκκλησιαστικές εικόνες και ελληνικές σημαίες.
«Τι θα έλεγαν αν δεν είχε βρεθεί εμβόλιο για την πολιομυελίτιδα; Αν δεν κάναμε τα εμβόλια όταν ήμασταν παιδιά, καταλαβαίνω ότι θα ήταν κάτι ξένο. Όλες οι αρρώστιες, πανούκλα, φυματίωση, αντιμετωπίστηκαν με εμβόλια και με φάρμακα», τόνισε ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος και πρόσθεσε πως «αυτοί οι άνθρωποι είναι περίεργοι στην συμπεριφορά τους και αποτελούν εξαίρεση μέσα στην κοινωνία. Είναι δικαίωμα τους να μην σέβονται τον εαυτό τους αλλά δεν σέβονται και τους άλλους».
Σε σχέση με τους διαδηλωτές που εμφανίστηκαν να φορούν ράσα ο κ. Χρυσόστομος εξέφρασε τις επιφυλάξεις του, αν είχαν σχέση με την επίσημη εκκλησία. «Είναι μερικοί αυτοσχέδιοι που δεν έχουν σχέση με την επίσημη εκκλησία. Η επίσημη εκκλησία εκφράζεται από τις συνοδικές αποφάσεις και τους μητροπολίτες. Πάνε με τον εχθρό της Ελλάδας, είναι παλαβό αυτό που κάνουν. Σε μια Αττική με 3 εκατ., αυτοί οι παλαβοί είναι δικαιολογημένος αριθμός. Ο Θεός να βάλει το χέρι του να μας απαλλάξει από τους παλαβούς».
Ο Μητροπολίτης Δωδώνης εκφράζεται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού, χωρίς να εξαιρεί τους κληρικούς. «Είμαι 45 χρόνια δεσπότης, 60 χρόνια κληρικός, 4 χρόνια κλητήρας στα γραφεία της Μητροπόλεως. Φώναξα έναν διάκο μαζί με τον διάδοχό μου, τον ρώτησα και μου είπε ότι δεν έκανε εμβόλιο. Του είπα, μέχρι να σκεφτείς να κάνεις εμβόλιο, να πας στο σπίτι σου, δεν έχεις δικαίωμα να έρχεσαι με τον κόσμο. Εάν υποχρεωθούν οι παππάδες να εμβολιαστούν θα είναι παράδειγμα για τους υπόλοιπους όσοι δεν εμβολιάζονται. Οι πιστοί επηρεάζονται από κάποιους παππάδες ή κάποιους παλαβούς. Θα έπρεπε οι μητροπολίτες να τους βάζουν σε αργία. Πρέπει να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για κάθε ένα που δεν είναι στο σπίτι του και για κάθε εργαζόμενο που είναι στο δημόσιο».
Την ίδια ώρα, αναφορικά με το αν πρέπει να μπαίνουν όλοι οι πιστοί, εμβολιασμένοι και μη, στους ναούς, εφόσον πρόκειται για εσωτερικούς χώρους, ο Μητροπολίτης Δωδώνης σημειώνει πως η Εκκλησία προσπαθεί να μην δημιουργεί διχασμό μέσα στο ποίμνιο, πρέπει να κάνει εξισορροπιστικές αποφάσεις, δεν μπορεί να το τραβήξει. Αυτός που θα μπορούσε να το τραβήξει είναι το κράτος και θα έπρεπε να το κάνει, όποιος μισθοδοτείται από το κράτος αν δεν εμβολιάζεται, δεν θα έχει μισθό. Σε όλους όσους μισθοδοτούνται από το κράτος θα πρέπει να είναι υποχρεωτικό».