Εκκλησία της Ελλάδος
Ενημερώθηκε στις:

Μητροπολίτης Κισάμου: Ας δώσουμε υπόσχεση πως δεν θα λησμονήσουμε

Η εορτή του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρα Μελχισεδέκ, Επισκόπου Κισάμου και Σελίνου, εορτάστηκε τόσο εις τον ιστορικό και μοναδικό στην Κρήτη κυκλοτερή Ι. Ναό Μιχαήλ Αρχαγγέλου (Ροτόντα Επισκοπής Κισάμου, 6ος αιω.), όπου υπήρξε η έδρα του μαρτυρικού Ιεράρχη, όσο και εις τον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Σπλάντζιας της Ι.Μ.Κυδωνίας και Αποκορώνου, όπου ευρίσκεται και ο ιστορικός πλάτανος που οι κατακτητές τον απαγχόνισαν, μετά του διακόνου του αγίου ιερομάρτυρα Καλλινίκου του Βεροιέως.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος τέλεσε τον Εσπερινό εις την έδρα του μάρτυρα Ιεράρχη, τον Ι. Ναό Μιχαήλ Αρχαγγέλου, Ροτόντα Επισκοπής Κισάμου. Προσκεκλημένος του Σεβ. Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού συλλειτούργησαν εις τον Ι. Ναό Αγ. Νικολάου Σπλάντζιας. Της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας ακολούθησε, εις την πλατεία 1821 όπου ευρίσκεται έμπροσθεν του Ι. Ναού και, υπό την σκιά του ιστορικού πλατάνου όπου απαγχονίστηκε ο άγιος Μελχισεδέκ μετά του ιεροδιακόνου του Καλλινίκου του Βεροιέως, η ανάγνωση της ευχής των κολλύβων των Αγίων. Στον αυτό τόπο και έμπροσθεν μνημείου που έχει αποτυπωθεί το ιστορικό αυτό γεγονός, ακολούθησε επετειακή εκδήλωση, «τιμής και μνήμης» ενόψει των 200 ετών από την εθνική παλιγγενεσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Ι. Μητρόπολις Κυδωνίας και Αποκορώνου, ο Δήμος Χανίων και οι Καταστηματάρχες της περιοχής. Κεντρικός ομιλητής ο Επίσκοπος μας κ. Αμφιλόχιος. Ο Ποιμενάρχης κ. Δαμασκηνός καλωσόρισε και ευχαρίστησε τον προσκεκλημένο συνεπίσκοπο του κ. Αμφιλόχιο, σημειώνοντας την ιστορικότητα και σπουδαιότητα της επετείου. «200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία και 80 χρόνια από την Μάχη της Κρήτης συμπληρώνονται φέτος. Ιστορικά γεγονότα που φανερώνουν το χρέος και την ευθύνη όπως παραμείνουμε σταθεροί στα πιστεύω και τα ιδανικά που γέννησαν και έθρεψαν το δένδρο της ελευθερίας», ανέφερε ο οικείος Επίσκοπος.

Ακολούθως ο προσκεκλημένος Ιεράρχης κ. Αμφιλόχιος αφού ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό «δια την ευγενή και φιλάδελφο αγαπητική πρόσκληση της κοινής συμμετοχής εις το Ποτήριο της Ζωής και της παραχωρήσεως του ιερού άμβωνα που ανήκει εις τον Ποιμενάρχη», ως επίσης και τον Δήμαρχο Χανίων κ. Παναγιώτη Σημαντηράκη δια την πρόσκληση, αναφέρθηκε εις τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου, επικεντρώνοντας την ομιλία του στην προσφορά της Εκκλησίας, τους Νεομάρτυρες, με αναφορά εις τον εθνοϊερομάρτυρα Μελχισεδέκ, Επίσκοπο Κισάμου και τον ιεροδιάκονο Καλλίνικο, σημειώνοντας: «Ο απανταχού της γης Ελληνισμός, ιδιαίτερα εμείς οι Νεοέλληνες, καλούμεθα όχι απλά να εορτάσουμε την ιστορική αυτή επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας ως ένα γεγονός παρελθοντικό, ξεθάβοντας το από το χρονοντούλαπο της ιστορίας, αλλά να αναβαπτιστούμε στο πνεύμα και τις αξίες, τα πιστεύω και τα ιδανικά, τα νάματα εκείνα που γέννησαν, άνδρωσαν, έθρεψαν, θέριεψαν και πότισαν την Επανάσταση του 1821. … Επανάσταση όπου η Εκκλησία πρώτη έσυρε τον χορό της εθελούσιας μαρτυρικής προσφοράς και θυσίας, με προεξάρχοντα τον μαρτυρικό Πατριάρχη άγιο Γρηγόριο Ε΄, ο οποίος πλήρωσε με την ζωή του την απόφαση του να μείνει στην Πόλη και να θυσιαστεί για να αποσοβήσει την γενική σφαγή του Ελληνισμού. Δικαίως ειπώθηκε ότι ο κάτω από το σχοινί του μάρτυρα Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄, στην είσοδο του Πατριαρχικού Ναού, είναι μαζεμένο όλο το 1821.

Ο άγιος Εθνοϊερομάρτυρας Μελχισεδέκ, Επίσκοπος Κισάμου και Σελίνου πρωτεργάτης της Επανάστασης στην Κρήτη, μετά του ιεροδιακόνου του Καλλινίκου του Βεροιέως, ανάμεσα στο νέφος των μαρτύρων, οι οποίοι μαρτύρησαν «υπέρ πίστεως και πατρίδος» καθώς, ως σημειώνει και ο καθηγητής κ.Δεληκωνσταντής, οι Χριστιανοί κατά την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας προσέδιδαν θρησκευτικό χαρακτήρα στην υπόθεση της εθνικής τους ελευθερίας..», και κατέληξε ο ομιλών Ιεράρχης κ. Αμφιλόχιος: «Ας δώσουμε σήμερα εδώ, σε τούτο τον μαρτυρικό και ιστορικό τόπο, κάτω από τον πλάτανο που απαγχονίστηκαν οι μάρτυρες αυτοί, υπό την σκιά των αγίων μορφών τους, ας δώσουμε μια υπόσχεση. Ποια; Πως δεν θα λησμονήσουμε ότι η ιστορία είναι η ατομική και η εθνική μας μνήμη.

Για να συνεχίζει, αγέρωχα και θαλερά, και τα επόμενα 200 και όχι μόνον χρόνια, αυτή η «όμορφη και παράξενη πατρίδα», όπως λέει ο Ελύτης, «να στήνει στην γη καράβι, κήπο στα νερά». Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Χανίων κ. Παναγιώτη Σημαντηράκη, ο οποίος ευχαρίστησε τον ομιλητή και αναφέρθηκε εις την σπουδαιότητα των επετειακών γεγονότων. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με απόδοση του Εθνικού Ύμνου από παραδοσιακό καλλιτέχνη, υπό τους ήχους της Κρητικής λύρας. Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής, Δήμαρχοι του Νομού Χανίων, εκπρόσωποι Αρχών και Φορέων και αρκετοί ενδιαφερόμενοι συμμετείχαν εις το επετειακό αυτό γεγονός.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...