Χωρίς κορώνες, χωρίς κραυγές υστερίας, χωρίς τάση για πολιτική εκμετάλλευση του θέματος όπως άλλοι, χωρίς επιθέσεις του καναπέ ή του Facebook, με ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έδειξε τον σωστό δρόμο αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος. Ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος πολλάκις στο παρελθόν έχει επισημάνει πως πρέπει να εστιάσουμε στο ποιοι είναι αυτοί οι ισχυροί που οδηγούν τους μετανάστες στην προσφυγιά , με νηφαλιότητα και χθες από τον Έβρο εστίασε στην ουσία του προβλήματος.
Κατά την επίσκεψή του στον Έβρο προκειμένου εκ του σύνεγγυς να παρακολουθήσει τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα και να εκφράσει την συμπαράσταση της Εκκλησίας τόσο στις δυνάμεις που υπερασπίζονται με γενναιότητα τα σύνορα της Πατρίδας μας όσο και για να στηρίξει τους κατοίκους των ακριτικών αυτών περιοχών με την συνοδεία των τεσσάρων Μητροπολιτών της Θράκης, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, Ξάνθης κ. Παντελεήμων, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος και Μαρωνείας κ. Παντελεήμων, ο κ. Ιερώνυμος έθεσε το θέμα στην πραγματική του διάσταση.
Ειδικότερα στο Φυλάκιο στη Γέφυρα του Πετάλου στις Φέρες, όπου τον ξενάγησε ο Διοικητής της XII Μεραρχίας Στρατηγός Άγγελος Χουδελούδης ο κ. Ιερώνυμος απευθυνόμενος στο ένστολο προσωπικό του Φυλακίου είπε, μεταξύ άλλων· «Αισθάνομαι συγκίνηση και υπερηφάνεια. Λυπάμαι αυτές τις ψυχές των ανθρώπων που σπρώχνονται προς τα εδώ, γιατί γίνονται εργαλεία στα χέρια άλλων… Επειδή τα σύνορά μας είναι τα ευρωπαϊκά σύνορα, πρέπει να είμαστε απαιτητικοί. Η Ευρώπη δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια μπροστά σε τέτοια φαινόμενα… Ο λαός μας θαυμάζει και σέβεται όλους εσάς που με θυσιαστικό φρόνημα υπερασπίζεσθε τα σύνορα και είμεθα υπερήφανοι για σας. Είμεθα συγχρόνως προβληματισμένοι, βλέποντας τις τραγικές σκηνές, οι οποίες προβάλλονται για την εκμετάλλευση των ανθρωπίνων υπάρξεων. Βεβαιωθήκαμε για μια ακόμα φορά ότι επιτελείτε το καθήκον σας και για το ακμαίο φρόνημά σας. Ο στρατός μας είναι εκείνος ο οποίος εμπνέει το λαό μας και εμείς καμαρώνουμε και προσευχόμεθα για αυτόν».
Τα μηνύματα ήταν σαφή και προς το εσωτερικό και προς το εξωτερικό.
Το μεσημέρι από τις Καστανιές μετά από μια σύντομη δέηση ενώπιον της εικόνος της Υπερμάχου Στρατηγού και του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο επισημαίνοντας ότι η παρουσία του στα σύνορα έχει πολλαπλούς συμβολισμούς και είναι λίαν ευεργετική, τόσο για τους ένστολους όσο και για τους ακρίτες, «στη δεδομένη χρονική στιγμή, που η καρδιά της Ελλάδος χτυπάει στις Καστανιές».
Ο κ. Ιερώνυμος απαντώντας εξέφρασε τη βαθιά συγκίνηση του και τον θαυμασμό του για τους υπερασπιστές των συνόρων. Σκιαγραφώντας το προφίλ των μεταναστών – προσφύγων, που από την Παρασκευή επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα από τη γειτονική Τουρκία, μίλησε «για ανθρώπους αυτούς που είδαν πολέμους και είναι πονεμένοι· ανθρώπους με ψυχές τους οποίους τους συμπονούμε και τους οποίους κατά καιρούς βοηθήσαμε… Δυστυχώς οι άνθρωποι αυτοί κάτω από στρεβλή καθοδήγηση γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης. Σ’ αυτή την περίπτωση οι επιτήδειοι τους χρησιμοποιούν για εκβιασμό, τους κοροϊδεύουν και ευτελίζουν την αξιοπρέπειά τους». Διευκρίνισε πως με αυτούς τους ανθρώπους «δεν έχουμε τίποτα, δεν είμαστε αντίθετοι, τους πονάμε… δεν τους μισούμε, τους λυπούμεθα, αλλά δεν είμαστε εμείς εκείνοι οι οποίοι θα πρέπει πάντοτε να δεχόμαστε αναντίρρητα, όλα όσα κάποιες δυνάμεις απεργάζονται εις βάρος αυτού του τόπου και του λαού».
Αυτήν την διάκριση την οποία υπογράμμισε ο κ. Ιερώνυμος θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους και οι μεν και οι δε, που καπηλεύονται το μεταναστευτικό ζήτημα.
Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος και οι Αρχιερείς επισκέφθηκαν τον χώρο επιχειρήσεων και διεπίστωσαν, «ιδίοις όμμασι», την σφοδρότητα της πίεσης, την επικινδυνότητα της κατάστασης, αλλά και το ακμαίο φρόνημα των φρουρών της Πατρίδος. Επαναλαμβάνοντας τη συγκίνηση και την υπερηφάνεια που αισθάνεται ο Αρχιεπίσκοπος, εξέφρασε τις ευχαριστίες και τις ευχές του για τους ένστολους που φρουρούν τα σύνορα, τονίζοντας: «εδώ είναι τα σύνορα όχι μόνο της Ελλάδος αλλά και τα σύνορα της Ευρώπης και αυτή τη στιγμή δεν θα έπρεπε σ’ αυτά τα σύνορα να είστε μόνο εσείς, για τους οποίους άλλωστε αισθανόμεθα υπερήφανοι, όχι μόνο να είναι ο στρατός μας… θα έπρεπε να είναι και οι φίλοι μας οι Ευρωπαίοι, οι εταίροι μας και οι σύμμαχοί μας, διότι μαζί έπρεπε να υπερασπιζόμεθα αυτά εδώ τα σύνορα. Είναι ιερά, έχουν ποτιστεί με αίμα, γι’ αυτό πρέπει να τα υπερασπισθούμε», είπε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε: «Η Ελληνική Πολιτεία κάνει τις δικές της προσπάθειες για να αναδείξει το θέμα. Εκείνο που μας προβληματίζει όμως είναι η Ευρώπη τι κάνει; Καλή είναι και η οικονομική βοήθεια στις δύσκολες ώρες. Αυτό όμως που θέλουμε είναι οι Ευρωπαίοι να υπερασπισθούν τις αξίες για τις οποίες έγινε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτά τα ιδεώδη για τα οποία υποτίθεται δημιουργήθηκε, αυτά θα πρέπει και να υπερασπίζεται εμπράκτως».
Ο κ. Ιερώνυμος, λοιπόν, δεν μάσησε τα λόγια του, εν αντιθέσει με τους πολιτικάντηδες που δεν τολμούν να πουν ούτε κουβέντα για την ΕΕ μήπως και χάσουν τα...ριάλια!!!
O Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στον Έβρο, συσκέφθηκε στο Επισκοπείο της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου με τους Σεβ. Μητροπολίτες Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονα, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό και Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα, και προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
Δήλωση Αρχιεπισκόπου
O Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στον Έβρο, συσκέφθηκε στο Επισκοπείο της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου με τους Σεβ. Μητροπολίτες Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονα, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό και Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα, και προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, όραμα των ιδρυτών της Ενωμένης Ευρώπης, κινδυνεύει αυτή την ώρα να γκρεμιστεί στα σύνορα του Έβρου, τα οποία αποτελούν και σύνορα της Ευρώπης.
Τα ελλείμματα της ευρωπαϊκής προσφυγικής πολιτικής απειλούν να καταστρέψουν το ευρωπαϊκό κοινό όραμα, με την εικόνα του Αϊλάν, του νεκρού τρίχρονου παιδιού, να στοιχειώνει τη σκέψη και την ψυχή κάθε αληθινού ευρωπαίου πολίτη.
Δυστυχώς, τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό πρόβλημα και την Τουρκία – ποιος δε θυμάται την κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας το 2016; - έχουν γίνει θανάσιμα όπλα στα χέρια του Τούρκου Προέδρου.
Δεν είναι δυνατόν η Τουρκία, που ουσιαστικά κηρύττει στην Ελλάδα έναν ασύμμετρο πόλεμο, ενθαρρύνοντας και οργανώνοντας την εισβολή στο έδαφός μας, να «διαπραγματεύεται» με την Ε.Ε. και, γιατί όχι, να ζητά και συγχωροχάρτι!
Ήρθε πλέον η ώρα η παγκόσμια κοινότητα να αναλάβει ενεργές δράσεις, αποτελεσματικές πρωτοβουλίες και άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού προβλήματος. Προτού να είναι αργά για την ίδια την ανθρωπότητα.
Στον Έβρο, είδα μία Ελλάδα για την οποία πρέπει να είμαστε όλοι υπερήφανοι. Στο άκουσμα του «Υπερμάχω», που έψαλλε αυθόρμητα και πηγαία ο λαός, ένιωσα για μία ακόμη φορά πόσο δυνατή είναι η ψυχή του Έλληνα.
Είναι πραγματικά συγκινητικός και αξιοθαύμαστος ο σκληρός αγώνας που καθημερινά δίνουν ο Στρατός μας, η Αστυνομία μας, η Πυροσβεστική μας και όλα τα Σώματα Ασφαλείας της πατρίδας μας για την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας του τόπου και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι αληθινά συγκλονιστική η συσπείρωση όλων ανεξαιρέτως των Ελλήνων πολιτών και η εθελοντική συνδρομή τους σε 24ωρη βάση στον εθνικό αυτό αγώνα.
Οι Έλληνες είμαστε μαθημένοι στα δύσκολα και στους αγώνες για την υπεράσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας. Ακόμη και αν πολλές φορές, στο διάβα της ιστορίας μας, δίνουμε έναν μοναχικό αγώνα, χωρίς συμμάχους, χωρίς συμπαραστάτες, μένοντας πάντα πιστοί σε όσα μας δίδαξαν οι πρόγονοί μας, όλοι μαζί, ενωμένοι, μία γροθιά για την πατρίδα μας, την πίστη μας και τις αρχές και τις αξίες του πολιτισμού μας».
Ο Αρχιεπίσκοπος είχε κρατήσει αυτήν την στάση της διάκρισης και πρόσφατα όταν υπεγράφη σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του «Κέντρου Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων» της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Διεθνούς Οργανισμού Μεταναστών στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Εκεί ο Αρχιεπίσκοπος καλωσόρισε τον επικεφαλής του Οργανισμού κ. Gianluca Rocco, σημειώνοντας πως «υπάρχει η διάθεση να στηριχθεί το πρόγραμμα ασυνόδευτων παιδιών, αλλά υπό προϋποθέσεις». Εξήγησε ότι πρέπει να γίνει προσεκτική επιλογή των παιδιών με βάση την ηλικία τους, αλλά και να είναι δεδομένη η οικονομική ενίσχυση, ενώ είχε επαναλάβει πως «τα σύνορα της Ευρώπης είναι στην θάλασσα και όχι στην Μακεδονία και όλοι οι φίλοι μας και εταίροι έχουν υποχρέωση να φυλάμε αυτά τα σύνορα μαζί».