Τα κατάφερε η κυβέρνηση και έφερε μπάχαλο σε εκκλησία και κοινωνία με τα άσφαιρα πυρά περί διαχωρισμού Κράτους Εκκλησίας.
Δυο τρεις κυβερνητικοί αξιωματούχοι βγήκαν να πετάξουν την μπανανόφλουδα και εκκλησιαστικοί αλλά και λοιποί παράγοντες που εμπλέκονται -εμμέσως ή αμέσως -την πάτησαν αυτομάτως!!!
Ήδη έχει δημιουργηθεί μέγα θέμα εντός του κυβερνητικού εταίρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων με τον Τέρενς Κουικ να επιζητά τον διαχωρισμό και το επίσημο κόμμα να τον αδειάζει.
Αλλά και σε επίπεδο Ιεραρχίας, άλλα λέει ο ένας Ιεράρχης και άλλα ο άλλος!
Αρνητικός και προβληματισμένος εμφανίστκε ο Μητροπολίτης Θεσαλονίκης Άνθιμος.
Από την άλλη πλευρά ο εκπρόσωπος της νέας γενιάς των Ιεραρχών Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας φάνηκε πολύ πιο διαλλακτικός . "Χρειάζεται να γίνει μία επαναδιαπραγμάτευση, να γίνει ένας επαναπροσδιορισμός, το θέλουμε και εμείς, το ζήτησε η Εκκλησία στην Ιεραρχία που έγινε το 2016 ύστερα από εισήγηση του Αρχιεπισκόπου", δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.
"Όταν έχουμε έναν καταστατικό χάρτη στην Εκκλησία της Ελλάδος ο οποίος έγινε το 1977, σήμερα μιλάμε για τόσες δεκαετίες οι οποίες έχουν παρέλθει. Σίγουρα χρειάζεται να γίνει μία επαναδιαπραγμάτευση των σχέσεων που υπάρχουν μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας" είπε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Γαβριήλ στον realfm 97,8 .
"Η Ελλάδα μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει ήδη περάσει τόσος χρόνος που είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μιλάμε για συνταγματικές συνθήκες, για την περίοδο του μνημονίου που έχουν αλλάξει τα δεδομένα στο ελληνικό Δημόσιο. Σίγουρα και η Εκκλησία μας όπως είναι ως νομικό πρόσωπο δημοσίου Δικαίου έχει πολλά θέματα τα οποία δυσχεραίνουν τη λειτουργία της, δυσχεραίνουν την καθημερινή της αποτελεσματικότητα. Για αυτό τον λόγο χρειάζεται οπωσδήποτε να γίνει μία επαναθεώρηση των σχέσεων Εκκλησίας - Πολιτείας" σημείωσε ο Μητροπολίτης Γαβριήλ και πρόσθεσε:
"Όταν η Εκκλησία αντιτίθεται, αντιτίθεται στην έννοια του όρου 'χωρισμός'. Διότι όπως πολύ σοφά έχει πει και ο Αρχιεπίσκοπος μας, δεν μπορείς να χωρίσεις τη ψυχή από το σώμα... Όταν μιλάμε για χωρισμό, πώς θα χωρίσουμε την ψυχή του Έλληνα από ένα συστατικό της στοιχείο που είναι η πίστη του; Αυτό που θέλουμε είναι έναν επαναπροσδιορισμό των σχέσεων".
"Χρειάζεται να γίνει μία επαναδιαπραγμάτευση, να γίνει ένας επαναπροσδιορισμός, το θέλουμε και εμείς, το ζήτησε η Εκκλησία στην Ιεραρχία που έγινε το 2016 ύστερα από εισήγηση του Αρχιεπισκόπου. Ο ίδιος είπε ότι θέλουμε και πρέπει να δούμε μία επαναδιαπραγμάτευση των σχέσεων μας, με στόχο αυτή να γίνει μέσα από μία διακομματική επιτροπή της Βουλής. Επειδή ο ελληνικός λαός δημοκρατικά έστειλε 300 πρόσωπα στη Βουλή των Ελλήνων, πρέπει αυτή η διαπραγμάτευση να γίνει όχι με την κυβέρνηση αλλά με όλη τη Βουλή" ανέφερε τέλος ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας.
Ήδη για το θέμα έχει χυθεί πολύ μελάνι με τους στρατευμένους κοντυλοφόρους της κυβερνώσας παράταξης να σηκώνουν λάβαρα κατά της Εκκλησίας αλλά και ιντριγκάροντας την κυβέρνηση πως δεν μπορεί να κάνει διαχωρισμό όταν ο Αρχιεπίσκοπος ανεβάζει και κατεβάζει υπουργούς, φέρνοντας ως παράδειγμα όσα συνέβησαν την τελευταία αποπομπή Φίλη από την θέση του υπουργού Παιδείας.
Το ζήτημα όμως δεν είναι εκεί. Το κουτί της Πανδώρας άνοιξε εκ νέου. Με ξεκάθαρο στόχο τον αποπροσανατολισμό. Μόνο που όσο διαρκεί και αυτή η συζήτηση η κυβέρνηση θα εξαρτάται από την βοήθεια της Εκκλησίας, η οποία πάλι θα βγει μπροστά να βοηθήσει επί παραδείγματι τους πληγέντες της Μάνδρας καλύπτοντας την εγκληματική ολιγωρία των αρχών.