Εκκλησία της Ελλάδος

Παρούσα η Εκκλησία στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στις 4 Φεβρουαρίου

O χρόνος μετράει αντίστροφα για το συλλαλητήριο της Κυριακής στο κέντρο της Αθήνας για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, με τους διοργανωτές να φιλοδοξούν πως θα στείλει ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση Τσίπρα.

Την Τρίτη ο δήμος Αθηναίων κατέληξε στο Συντονιστικό των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου, μετά την κατάθεση εγγράφων υποστήριξης φορέων και τα καταστατικά τους, όπως είχε ζητηθεί. Οι υπηρεσίες του δήμου έκριναν ότι το αίτημα είναι πιο αντιπροσωπευτικό των φορέων που θα μετέχουν στο συλλαλητήριο δίνοντας τους το τελικό «ΟΚ».

Τη Συντονιστική Επιτροπή του συλλαλητηρίου, αποτελούν οι  Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και βέβαια η  «Κίνηση Θερμαϊκός Ώρα Μηδέν» που είχε και τον κύριο συντονισμό του συλλαλητηρίου στον Λευκό Πύργο.

Παράλληλα έχουν κινητοποιηθεί, μέχρι στιγμής,  οι Μακεδονικοί Σύλλογοι Αθηνών, η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Θεσσαλονίκης, η Ένωση Αποστράτων Αστυνομικών Ελλάδας, διάφορα Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία και από την ομογένεια η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, το International Hellenic Association και το Alexander the Great Foundation.

Η άδεια του δήμου Αθηναίων προβλέπει την τοποθέτηση εξέδρας στην πλατεία Συντάγματος με τους όρους και προϋποθέσεις που έχουν ήδη γνωστοποιηθεί.  Όπως έγινε γνωστό θα υπάρξει μεγαλύτερη ηχητική κάλυψη, σε σχέση με το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, γύρω από την πλατεία Συντάγματος και στις οδούς Ακαδημίας, Πανεπιστημίου και Σταδίου έως το ύψος της πλατείας Κλαυθμώνος. Επιπλέον στη Βασιλίσσης Σοφίας έως το ύψος του Πολεμικού Μουσείου και από την άλλη πλευρά έως τις αρχές της λεωφόρου Συγγρού.

Στο επίσημο facebook event της διοργάνωσης («Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στην Αθήνα | 4 Φεβρουαρίου 2018»), έχει  αναρτηθεί λίστα λεωφορείων με διαδηλωτές που θα καταφθάσουν στην Αθήνα, από ολόκληρη τη χώρα, ενώ η κινητοποίηση βρίσκεται σε εξέλιξη. Το Συντονιστικό των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου, θεωρεί βέβαιο πως ο αριθμός των διαδηλωτών θα ξεπεράσει κατά πολύ το πλήθος της Θεσσαλονίκης, που σύμφωνα με τις δική του εκτίμηση άγγιξε τις 500 χιλιάδες. «Θα είναι ένα μεγάλο μήνυμα και προς την παγκόσμια κοινότητα και προς την ελληνική κυβέρνηση, η οποία έρχεται σε μεγάλη κόντρα με την κοινωνία αν την αψηφήσει» δήλωσε το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Στέργιος Καλόγηρου, ιδιοκτήτης του Smile TV και διευθυντής προγράμματος της «Βεργίνα TV» στην Θεσσαλονίκη.

Η Συντονιστική Επιτροπή έχει προσκαλέσει τον κορυφαίο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη να  βρεθεί στην εξέδρα του συλλαλητηρίου και να απευθύνει σχετικό χαιρετισμό. Ο ίδιος δεσμεύτηκε πως εφόσον δεν το καταφέρει, θα αποστείλει ηχογραφημένο ηχητικό μήνυμα, εκφράζοντας την υποστήριξη του στο αίτημα να μην συμπεριληφθεί ο όρος Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων.

Στη λίστα των ομιλητών,  σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, περιλαμβάνονται ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης,  αλλά και ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, που θα διαβάσει σχετική ανακοίνωση της ΔΙΣ, έχοντας δίπλα του επάνω στην εξέδρα τους μητροπολίτες Δράμας, Παύλο και Χίου, Μάρκο. Η επίσημη παρουσία αντιπροσωπείας της ΔΙΣ στο συλλαλητήριο της Αθήνας, αποτελεί ουσιαστικά αλλαγή της έως πρότινος στάσης του αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου κατά των διαδηλώσεων.

Την Τρίτη ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών δέχτηκε αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής του συλλαλητηρίου, όπου επανέλαβε τη θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος, που δεν αποδέχεται τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγό του ως συστατικό του ονόματος των Σκοπίων, ενώ  διευκρίνισε και τις εκκλησιαστικές πτυχές του ζητήματος. Παράλληλα υπογράμμισε ότι «στο πλαίσιο της ελευθερίας εκφράσεων των κληρικών και λαϊκών μελών της, η Εκκλησία σέβεται το δικαίωμα αυτών να πράττουν κατά συνείδηση, με σύνεση και υπευθυνότητα».

Οι βολιδοσκοπήσεις της Συντονιστικής Επιτροπής, για τους υπολοίπους ομιλητές συνεχίζονται, ενώ βέβαιη θεωρείται -για συμβολικούς λόγους- η παρουσία απογόνων Μακεδονομάχων στην εξέδρα. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν, όπως συνέβη και στην Θεσσαλονίκη, εκπρόσωποι Ομοσπονδιών Ποντίων, Βλάχων, Σαρακατσάνων, Θρακιωτών κ.α. ενώ έντονη θα είναι και η παρουσία Κρητών.

Το συλλαλητήριο της Αθήνας, αναμένεται να κεντρίσει το ενδιαφέρον μεγάλων τηλεοπτικών δικτύων, ενώ ερώτημα παραμένει τι θα πράξει η ΕΡΤ και εάν θα το μεταδώσει ζωντανά.

Υπέρ του συλλαλητήριου το 65%

Αντίθετοι σε μία σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, εμφανίζεται το 59% των πολιτών που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για λογαριασμό του καναλιού Action 24, με το 35% να δηλώνει ότι συμφωνεί.

Στην ίδια δημοσκόπηση το 65% των ερωτηθέντων αξιολογεί θετικά τα συλλαλητήρια και αντίστοιχες ενέργειες για το "Σκοπιανό". Ανάμεσά τους και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι σε ποσοστό 57% κρίνουν σίγουρα και μάλλον θετικά τα συλλαλητήρια. Μάλιστα, το 72% των ερωτηθέντων θεωρούν το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ πολύ ή αρκετά σημαντικό για τη χώρα.

Επιπλέον, το 32% των ερωτηθέντων δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για τη διαχείριση και λύση του Σκοπιανού στον Κυριάκο Μητσοτάκη έναντι 24% που εμπιστεύονται τον Αλέξη Τσίπρα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ