Ο Άγιος Φίλιππος καταγόταν από την Καισάρεια της Παλαιστίνης και συγκαταλέγεται μεταξύ των επτά διακόνων της πρώτης Εκκλησίας των Ιεροσολύμων.
Κήρυξε το Ευαγγέλιο στη Σαμάρεια, όπου βάπτισε χριστιανό και το Σίμωνα το μάγο. Έπειτα, συνάντησε στο δρόμο του τον Αιθίοπα ευνούχο της βασίλισσας Κανδάκης, τον οποίο αφού τον κατήχησε στην Ορθόδοξη Πίστη και στην ομολογία του αληθινού Τριαδικού Θεού, τον βάφτισε Χριστιανό. Ακολούθως, με τη διδασκαλία του έπεισε όλους σχεδόν τους κατοίκους των Τράλλεων να πιστέψουν στο Χριστό και να βαπτιστούν εις το όνομα του Τριαδικού Θεού.
Στην πόλη των Τράλλεων, αφού έκτισε ναό και οργάνωσε τη χριστιανική κοινότητα, παρέδωσε την ψυχή του στο Θεό.
Οι Δώδεκα Απόστολοι και οι συνεργάτες τους, όπως ο Διάκονος Φίλιππος, έβαλαν τα θεμέλια της ιδρύσεως των κατά τόπους Εκκλησιών με τη χειροτονία Επισκόπων και Πρεσβυτέρων, καθώς και της διάδοσης του ιερού Ευαγγελίου, σύμφωνα με την εντολή του Χριστού «Πορευθέντες οὖν μαθητεύσατε πάντα τὰ ἔθνη, βαπτίζοντες αὐτοὺς εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ ῾Αγίου Πνεύματος» (Ματθ. 28, 19).
Ο Άγιος Ιωνάς, που τιμούμε επίσης σήμερα, είναι ένας από τους Αγίους που ήλθαν στην Κύπρο καταδιωγμένοι από την Παλαιστίνη. Ασκήτεψε κοντά στο χωριό Πέργαμος που βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Ξυλοτύμβου. Στον τόπο της άσκησής του υπήρχε παρεκκλήσι, ερειπωμένο σήμερα. Διατηρούσε πνευματικό σύνδεσμο με τον Άγιο Κενδέα της Αυγόρου και τον Άγιο Κωνσταντίνο της Ορμήδειας.
Σήμερα, πανηγυρίζει η κοινότητα Ξυλοτύμβου, στην οποία ανηγέρθη εκκλησάκι επ’ ονόματι του Οσίου Ιωνά. Ας επικαλεστούμε τις ευχές του για τους νέους της πατρίδας μας να έχουν ανοικτούς ορίζοντες και να διακρίνουν το απαραίτητο και χρήσιμο από το μη αναγκαίο και ψεύτικο.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου