Εκκλησία

Οικουμενικός Πατριάρχης: Εκτυλίσσεται τρίτος παγκόσμιος πόλεμος εναντίον της φύσεως - Η επίσκεψη στη Χίο (Βίντεο)

Στη Χίο βρίσκεται από το απόγευμα της Πέμπτης (5/9) ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ.Βαρθολομαίος για τετραήμερη επίσκεψη κατόπιν πρόσκλησης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προκειμένου να συμετάσχει στην επιστημονική Ημερίδα του 3ου Φεστιβάλ Χίου.

Με αφετηρία το Τσεσμέ της Μικράς Ασίας, ο Παναγιώτατος μετέβη ακτοπλοϊκώς στη Χίο στο πλαίσιο τετραήμερης επίσκεψης έως την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024, προκειμένου να παραστεί στην επιστημονική Ημερίδα του 3ου Φεστιβάλ Χίου, ανταποκρινόμενος σε σχετική πρόσκληση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Υποδοχή με τιμές αρχηγού Κράτους

Με δόξα και τιμή μετά από εννιά χρόνια επισκέφτηκε ξανά τη Χίο ο οικουμενικός πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος έτυχε υποδοχής αρχηγού κράτους στο λιμάνι του νησιού.

Τον Παναγιώτατο υποδέχθηκε ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Μουτζούρης μαζί με τον βουλευτή της Ν.Δ. κ. Νότη Μηταράκη, του ΚΙΝΑΛ κ. Σταύρο Μιχαηλίδη και  εκπροσώπους των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του τόπου, καθώς και του συνόλου σχεδόν του τοπικού κλήρου, ενώ επί της υποδοχής ήταν και ο εφοπλιστής κ. Γιώργος Προκοπίου.

Η ομιλία του Οικουμενικού Πατρίαρχη για την κλιματική αλλαγή

Η ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, στο πλαίσιο της ημερίδας για την κλιματική αλλαγή στο 3ο Φεστιβάλ Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, αποτέλεσε μια βαθιά και στοχαστική τοποθέτηση για τις παγκόσμιες περιβαλλοντικές προκλήσεις και τις ηθικές, πνευματικές και κοινωνικές τους διαστάσεις.

Ο Πατριάρχης ξεκίνησε την ομιλία του με την παραδοχή ότι η κλιματική αλλαγή είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η ανθρωπότητα. Στην ομιλία του, χαρακτήρισε την εποχή μας ως την πιο βίαιη στην ιστορία της ανθρωπότητας, όχι μόνο λόγω των πολεμικών συγκρούσεων, αλλά κυρίως λόγω της ασύστολης βίας που ασκεί ο άνθρωπος στο φυσικό περιβάλλον.

Η καταστροφή της φύσης από τον σύγχρονο άνθρωπο, που περιλαμβάνει τη μόλυνση της ατμόσφαιρας, των θαλασσών, των υδάτινων πόρων, καθώς και την καταστροφή της πανίδας και της χλωρίδας, είναι σύμφωνα με τον Πατριάρχη μια μορφή «τρίτου παγκόσμιου πολέμου» κατά της φύσης.

Η ομιλία επεσήμανε ότι οι καταστροφικές επιπτώσεις της οικολογικής κρίσης δεν γνωρίζουν γεωγραφικά ή πολιτισμικά σύνορα. Αντίθετα, οι συνέπειες αυτής της κρίσης απειλούν όχι μόνο την ανθρωπότητα, αλλά γενικά τη ζωή στον πλανήτη. Παρά τις επιστημονικές και τεχνολογικές προόδους, ο σύγχρονος άνθρωπος αποτυγχάνει να προστατεύσει το περιβάλλον και συνεχίζει να παραμένει αδιάφορος απέναντι στις περιβαλλοντικές καταστροφές.

Ο Πατριάρχης δεν παρέλειψε να θίξει τις αιτίες της κλιματικής κρίσης, οι οποίες είναι βαθιά ανθρωπογενείς. Η αλόγιστη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, η ραγδαία μείωση της βιοποικιλότητας, η μόλυνση των θαλασσών και της ατμόσφαιρας, καθώς και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, πυρκαγιές και πλημμύρες, οφείλονται στις ανθρώπινες δραστηριότητες. Όπως τόνισε, αυτές οι δραστηριότητες οδήγησαν και στην εμφάνιση νέων ασθενειών και επιδημιών, όπως έγινε εμφανές με την πανδημία του COVID-19.

Στη συνέχεια, ο Πατριάρχης επεσήμανε την ανάγκη για μια «πνευματική αναστροφή» στον τρόπο που αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος τη σχέση του με το φυσικό περιβάλλον. Η καταστροφή του περιβάλλοντος ξεκινά μέσα στο νου του ανθρώπου, και από εκεί πρέπει να ξεκινήσει και η θεραπεία της. Η αλλαγή νοοτροπίας και ηθικής είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της οικολογικής κρίσης. Όπως σημείωσε, η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, όπως η καθιέρωση το 1989 της 1ης Σεπτεμβρίου ως ημέρας προσευχής για το φυσικό περιβάλλον.

Μέσα από την ομιλία του, ο Πατριάρχης υπογράμμισε ότι η Εκκλησία δεν απευθύνεται μόνο στους χριστιανούς, αλλά σε όλη την ανθρωπότητα, καλώντας όλους να συμμετάσχουν στη συλλογική προσπάθεια για την προστασία της δημιουργίας. Η θεολογική προσέγγιση του Πατριάρχη για την οικολογία συνδέεται άμεσα με τη χριστιανική ανθρωπολογία και κοσμολογία, θεωρώντας ότι η καταστροφή της φύσης είναι προέκταση της αμαρτίας του ανθρώπου.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Πατριάρχης τόνισε ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ορθόδοξη πίστη. Η Εκκλησία, με τις αρχές της, διδάσκει την ευθύνη και τη σωστή διαχείριση της δημιουργίας. Η ορθόδοξη θεολογία αντιλαμβάνεται τον άνθρωπο όχι μόνο ως φύλακα και οικονόμο της φύσης, αλλά και ως ιερέα της δημιουργίας, καλώντας τον να συμβάλλει στην ανάπτυξη και την καλλιέργεια της φύσης, ώστε να τη μεταμορφώνει σε κάτι καλύτερο.

Η ομιλία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου ήταν μια εκτενής και πλούσια ανάλυση της περιβαλλοντικής κρίσης, εστιάζοντας στη βαθύτερη πνευματική διάσταση των προβλημάτων. Προέτρεψε την ανθρωπότητα να αναλάβει δράση και να αλλάξει στάση απέναντι στη φύση, προβάλλοντας την ανάγκη για αλληλεγγύη και σεβασμό προς την κτίση.

Προηγήθηκε τοποθέτηση του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, που επικεντρώθηκε σε θέματα διεθνούς δικαίου, τονίζοντας ότι το «οπλοστάσιο» εδώ είναι ισχυρό πλην όμως τα πυρά είναι άσφαιρα αφού δεν προβλέπεται καμιά κύρωση για τις παραβιάσεις της νομοθεσίας προστασίας του Περιβάλλοντος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο Ιερό Τάγμα Αγίου Παντελεήμονος Χίου

Χθες Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024, μετά την επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου «Άγιος Αγαπητός», όπου ανακηρύχθηκε Επίτιμος Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης, ο Παναγιώτατος επισκέφτηκε το Ιερό Τάγμα Αγίου Παντελεήμονος, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από το Διοικητικό Συμβούλιο, αντιπροσωπείες με παραδοσιακές φορεσιές και πλήθος κόσμου.

Δείτε βίντεο

Θα εγκαινιάσει την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, αύριο, Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα τελέσει τα εγκαίνια των εγκαταστάσεων της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού και του Ναυτικού Λυκείου της «Τσάκος Ναυτιλιακή Παιδεία», που υλοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του Χιώτη Άρχοντος Οφφικιαλίου της Μ.τ.Χ.Ε. Καπετάν Παναγιώτη Τσάκου. Επιπλέον, θα επισκεφθεί το Κοιμητήριο στο Βασιλεώνοικο, προκειμένου να τελέσει τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου πρώην Βελγίου κυρού Παντελεήμονος.

Ο κ.κ.Βαρθολομαίος θα πραγματοποιήσει, ακόμη, επίσκεψη στο Μουσείο Μαστίχας στο Πυργί, όπου και θα παρακαθήσει σε γεύμα, που διοργανώνει προς τιμήν του η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

Την τελευταία ημέρα της επίσκεψής του στο νησί, την Κυριακή, ο Παναγιώτατος θα χοροστατήσει κατά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλλιμασιάς, όπου και θα τελεστεί Μνημόσυνο Πατριαρχών.
Από το νησί της Χίου, θα αναχωρήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης το μεσημέρι της Κυριακής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

lcs dendias
Οπλικά συστήματα 0

Λάβρος ο Δένδιας κατά ΗΠΑ: «Ήθελαν να μας δώσουν προβληματικά τα σκάφη LCS-Τους είπα χίλιες φορές όχι, δεν με ενδιαφέρει που είναι τσάμπα»

Ο Δένδιας ανακοίνωσε και επίσημη την απόρριψη της πρότασης Μπλίνκεν για δωρεάν παραχώρηση της κλάσης πλοίων παράκτιας...
ukrania polemos
Ένοπλες Συρράξεις 0

Ο ποταμός Sukhi Yaly του Κουράχοβο έγινε ο «υγρός τάφος» της 79ης ουκρανικής ταξιαρχίας! Την ξεκλήρισαν οι Ρώσοι και προέλαυσαν 300 μέτρα

Ο ποταμός Sukhi Yaly είναι καίριας σημασίας για την κατεύθυνση του Κουράχοβο και οι Ρώσοι καταλαμβάνουν περισσότερος...