Εκκλησία
Ενημερώθηκε στις:

Φάκελος για να γίνει Αγία η Γερόντισσα Μακαρία της Νέας Μάκρης - Είχε βρει το σκήνωμα του Αγίου Εφραίμ

Φάκελο με όλα τα στοιχεία για την Αγιοκατάταξη της γερόντισσας Μακαρίας Δεσύπρη, η οποία ήταν εκείνη που ανακάλυψε το ιερό σκήνωμα του Αγίου Εφραίμ της Νέας Μάκρης τον Ιανουάριο του 1950, κατέθεσε προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κύριλλος. 

Την είδηση έκανε γνωστή η εκκλησιαστική ιστοσελίδα ope.gr., σύμφωνα με την οποία ο φάκελος στη συνέχεια θα διαβιβαστεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Μάλιστα, με αφορμή την κατάθεση του φακέλου, ο Μητροπολίτης Κηφισίας ιερούργησε στη Μονή του Οσίου Εφραίμ.

Ποια ήταν η γερόντισσα Μακαρία

Η Μαργαρίτα Δεσύπρη, όπως ήταν το κοσμικό της όνομα, είχε γεννηθεί στις 12 Μαρτίου 1911 στο χωριό Φαλάταδο της Τήνου. Σε ηλικία 19 ετών αποφάσισε να γίνει μοναχή. Τα χρόνια της Κατοχής φρόντιζε τα παιδιά των κρατουμένων στις γυναικείες φυλακές Αβέρωφ. Το 1945 πήγε στην τότε σταυροπηγιακή μονή στο Όρος Αμώμων, όπου έζησε για αρκετά χρόνια κάτω από δύσκολες συνθήκες, καθώς κοιμόταν στα ερείπια του μοναστηριού, χωρίς παράθυρα και σκεπάσματα. Εκείνη την εποχή η υγεία της δοκιμάστηκε πολλές φορές. Σύμφωνα με τον επίσκοπο Ρωγών, από θεία παρόρμηση, έφτιαξε ένα μικρό κελί και άρχισε να καθαρίζει τα ερείπια του παλαιού ναού για να τον ανακατασκευάσει. Σκεφτόταν τους μοναχούς που είχαν περάσει από εκείνα τα χώματα και προσευχόταν να της φανερωθεί κάποιος από αυτούς.

«Σκάψε και θα βρεις αυτό που επιθυμείς» άκουσε μέσα της μια σιγανή φωνή, που με τον καιρό γινόταν δυνατότερη στην ψυχή της, μέχρι που της υπέδειξε ένα σημείο στο προαύλιο του μοναστηριού.

Στις 3 Ιανουαρίου 1950 ανέθεσε σε εργάτη να σκάψει στο συγκεκριμένο σημείο, όπου βρισκόταν ένα μισογκρεμισμένο τζάκι, μαζί με αντικείμενα που καταδείκνυαν ότι εκεί κάποτε υπήρχε κελί κάποιου μοναχού. Μάλιστα, ο χώρος ανέδιδε μια ευωδιά. Και κάπως έτσι, η ηγουμένη Μακαρία βρέθηκε μπροστά στο ιερό λείψανο του Αγίου Εφραίμ. Ήταν φανερό ότι επρόκειτο για κληρικό, καθώς το ράσο του είχε παραμείνει άθικτο.

«Γονάτισα με ευλάβεια και ασπάστηκα το σκήνωμα του αγίου και αισθάνθηκα βαθιά την έκταση του μαρτυρίου του. Η ψυχή μου γέμισε από αγαλλίαση, απέκτησα μεγάλο θησαυρό και, παίρνοντας το χώμα με προσοχή, έβλεπα την αρμονία του σκηνώματός του, που, αν και τόσους αιώνες μέσα στη γη, δεν είχε αλλοιωθεί», έγραψε η γερόντισσα Μακαρία. Αφού ξέθαψε με ιδιαίτερη προσοχή το σκήνωμα, και κατόπιν εμφάνισης του Αγίου στον ύπνο της, το τοποθέτησε σε μια θυρίδα στο ιερό του ναού, όπου και βρίσκεται έκτοτε. Το ίδιο βράδυ ο Άγιος παρουσιάστηκε ξανά στον ύπνο της, την ευχαρίστησε και της φανέρωσε και το όνομά του: Εφραίμ.

Η ηγουμένη Μακαρία, χωρίς οικονομικούς πόρους, συντηρούσε, μέχρι το 1980, ορφανοτροφείο με περίπου 70 παιδιά σχολικής ηλικίας, στα οποία παρείχε στέγη, τροφή, ενδυμασία και παιδεία στοιχειώδους βαθμίδος. Αν και δεν διέθετε πανεπιστημιακή μόρφωση, προέβη σε έκδοση πατρικών κειμένων («Λόγοι ασκητικοί του Μεγάλου Βασιλείου») και σε σύνταξη Παρακλητικού Κανόνος και Ακολουθίας Χαιρετισμών προς τον Άγιο Εφραίμ, τον οποίο υπεραγαπούσε. Μάλιστα, κατέγραψε και εξέδωσε σε 16 τόμους τα θαύματά του. Η γερόντισσα έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών και αναπαύεται σε τάφο που η ίδια είχε σκάψει στον αύλειο χώρο της μονής, στην οποία υπήρξε ηγουμένη επί μισό αιώνα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ