H Κυριακή της Ορθοδοξίας είναι μια πολύ σημαντική γιορτή για την χριστιανοσύνη και αυτήν την ημέρα τιμάμε την αναστήλωση των εικόνων από την αυτοκράτειρα Θεοδώρα στο Βυζάντιο το 842 μ.Χ. Πρόκειται για μια ημερομηνία σταθμό για την Ορθόδοξη Εκκλησία καθώς αποτελεί την αρχή του τέλους της μεγάλης διαμάχης ανάμεσα στους εικονομάχους και τους εικονολάτρες, που δίχασε τους Χριστιανούς του Βυζαντίου για πολλά χρόνια.
Αυτή η ημέρα καθιερώθηκε για να γιορτάζεται και να τιμάται η αναστήλωση των εικόνων και η επικράτηση της διάσωσης όλων των ιερών κειμηλίων της εκκλησίας. Από τότε καθιερώθηκε από τους Χριστιανούς και τον κλήρο, η γιορτή της Ορθοδοξίας να τιμάται την Πρώτη Κυριακή της νηστείας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής δηλαδή 42 ημέρες πριν την Κυριακή του Πάσχα.
Τι τρώμε την Κυριακή της Ορθοδοξίας;
Η Κυριακή της Ορθοδοξίας συμπεριλαμβάνεται στις Κυριακές της σαρακοστιανής περιόδους. Επομένως μιλάμε για μια περίοδο νηστείας από την οποία δεν εξαιρείται αυτή η ημέρα. Το τραπέζι μας λοιπόν θα πρέπει να έχει νηστίσιμα εδέσματα. Σύμφωνα με την παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν τρώμε κρέας και τρόφιμα που προέρχονται από επεξεργασία κρέατος. Από εκεί και πέρα κάποιοι τηρούν αυστηρή νηστεία και δεν καταναλώνουν ούτε λάδι ενώ άλλοι επιλέγουν απλά θαλασσινά ή λαδερά φαγητά.