Ημέρα χαράς και ιερών πανηγυρισµών για την αγία µας Εκκλησία αποτελεί ή ημέρα της εορτής κάθε Αγίου, που ταυτίζεται συνήθως µε την ήµεροµηνία της κοιμήσεως του - εφ' όσον την γνωρίζουμε ακριβώς. Εκτός όμως από αυτές τις ημέρες εορτάζουμε µε ειδική λαμπρότητα ξεχωριστά μέσα στον αγιολογικό - έορτολογικό κύκλο και θαυμαστά γεγονότα και αναμνήσεις όπως ανακομιδή η εύρεση ιερών Λειψάνων των Αγίων και αλλά. 'Ένα τέτοιο γεγονός ή 'Ορθόδοξος Εκκλησία µας εορτάζει µέσα στο καλοκαίρι στις 28 Ιουνίου. Πρόκειται για την εορτή της ευρέσεως των τιµίων Λειψάνων ενός από τα ζεύγη των τόσο δημοφιλών αγίων Αναργύρων, του Κύρου και του Ίωάννου.
Για τους αγίους µας αυτούς δεν έχουμε πολλές µαρτυρίες. 'Έζησαν και έµαρτύρησαν κατά την εποχή του αύτοκράτορος Διοκλητιανού (284-305 µ.Χ.).
'Ο άγιος Κύρος κατήγετο από την Αλεξάνδρεια. Και ό άγιος Ίωάννης από την 'Έδεσσα της Μεσοποταμίας. 'Όταν ξέσπασε ό διωγμός του Διοκλητιανού, ό Κύρος έφυγε από την Αλεξάνδρεια, έγινε µοναχός και παρέμεινε για κάποιο διάστηκα σε παραθαλάσσια περιοχή της Αραβίας. 'Ο δε Ίωάννης κατάφυγε στα '1εροσόλυµα και μετά ήρθε στην Άλεξάνδρεια.
Και οι δύο 'Άγιοι ήσαν Ιατροί. Σύντομα τους βλέπουμε μαζί στην Αλεξάνδρεια. Τούς ένωνε βαθειά ισχυρή πνευματική φιλία και κοινός ιερός στόχος. 'Έθεσαν και οι δύο ως σκοπό τους να περιοδεύουν σε πόλεις και χωριά και να θεραπεύουν τον ανθρώπινο πόνο, να σκύβουν µε στοργή σε κάθε άρρωστο αδιακρίτως, να προσφέρουν αφιλοκερδώς τις Ιατρικές τους υπηρεσίες και να ανακουφίζουν τους ανθρώπους. Σε κάθε άρρωστο έβλεπαν την εικόνα του Θεού. Δεν παρέλειπαν ποτέ να ομιλούν σε όλους για τον µεγάλο 'Ιατρό των ψυχών και των σωμάτων, τον Κύριο Ιησού Χριστό, να αναλύουν την θεία του διδασκαλία και να ρίχνουν φως στα σκοτάδια των ψυχών τους. Με τη διπλή αυτή Ιδιότητα των ιατρών και ιεραποστόλων οι 'Άγιοι έβοήθησαν πλήθος κόσμου να ανακαλύψει τον Χριστόν!
Πολλοί εΙδωλολάτρες µετεστράφησαν στη χριστιανική πίστη. Έπείθοντο, γιατί έβλεπαν µπροστά τους δύο ώλοκληρωµένες προσωπικότητες που έθυσιάζοντο γι'
αυτούς, που αγαπούσαν χωρίς συμφέροντα όλο τον κόσμο, που παρέμεναν πτωxoί και ήσαν οι αληθινά «ανάργυροι» (=χωρίς «αργύρια», χρήματα).
Είχαν όμως οι δύο αυτοί Άγιοι και άλλη αποστολή: να ενισχύουν την πίστη των Χριστιανών, και πιο πολύ κατά τις δύσκολες ώρες των µαρτυρίων τους. 'Έτσι, όταν πληροφορήθηκαν ότι κάποια ευσεβής χήρα, ή αγία Αθανασία, συνελήφθη µε τις τρεις κόρες της Θεοδότη, Θεοκτίστη και Εύδοξία, έτρεξαν και ήρθαν κοντά τους και τις ενίσχυσαν στον δρόμο της ομολογίας και του µαρτυρίου. Και έτσι αυτές δεν δείλιασαν. Προχώρησαν µε θάρρος μητέρα και τρεις κόρες και εµαρτύρησαν όλες µαζ] στις 31 Ιανουαρίου τό 292 µ.Χ την ίδια ημέρα επεφύλαξε ό Κύριος και στους δυο Ιατρούς µας Κύρον και 1ωάννην τό ένδοξο στεφάνι του µαρτυρίου.
Ή πλούσια χριστιανική δράσις τους µε τις τόσο θαυμαστές νίκες του Κυρίου Ιησού Χριστού εκίνησαν τον φθόνο των ειδωλολατρών, οι όποιοι τους συνέλαβαν και τους εθανάτωσαν τελικώς µε αποκεφαλισµό στις 31 Ιανουαρίου του έτους 292 µ.Χ Οι πιστοί Χριστιανοί µε ιερό δέος παρέλαβαν τα µαρτυρικά τους σώματα και τα έθαψαν. Τα έκρυψαν στην βασιλική του αγίου Μάρκου στην Αλεξάνδρεια, για να µη βεβηλωθούν, και παρέμειναν εκεί κρυµµένα. Επί βασιλέως Αρκαδίου και Πατριάρχου Άλεξανδρείας Θεοφίλου (400 µ.Χ), ό πανάγαθος Θεός εφανέρωσε τους τίμιους αυτούς θησαυρούς. Αναρίθμητα πλήθη πι στων ανθρώπων και ασθενών κατέφθασαν για να αποδώσουν τιμητική προσκύνηση στους αγίους αυτούς Μάρτυρας. Πολλά θαύματα έγιναν τότε. Δαιµονισµένοι ελευθερώθηκαν από πονηρά πνεύματα, τυφλοί ανέβλεψαν, χωλοί περιεπάτησαν ... Και όλοι εδόξαζαν τον Θεό. Αργότερα ό άγιος Κύριλλος έκαμε µετακοµιδη των ιερών Λειψάνων σε Ναό της Μανουθέ. Ό τόπος αυτός (από τον ΣΤ αιώνα) έγινε προσκυνηµατικό κέντρο και πηγή πολλών ευλογιών και πολλών θαυµάτων από τους Άγίους.
Εντυπωσιακό είναι και τό θαύμα που συνέβη στον άγιο Σωφρόνιο Πατριάρχη Ιεροσολύμων (580-638). Ευρισκόμενος ό άγιος Πατήρ στην Άλεξάνδρεια κατά τό 620 µ.Χ, προσεβλήθη ξαφνικά από ανίατη ασθένεια των οφθαλμών. Κατέφευγε λοιπόν µε πιστή στο Ναό των αγίων Άναργύρων Κύρου και Ίωάννου στο Άµπουκίρ (κωµόπολι της Κάτω Αιγύπτου) και εθεραπεύθη τελείως. Με πολλή ευγνωμοσύνη ό άγιος Σωφρόνιος (εορτάζει 11 Μαρτίου) κατέγραψε τότε τό γεγονός αυτό. Συνέλεξε και έγραψε ακόμη 70 θαύματα των αγίων. Και συνέταξε ακόμη και εγκώμιο συγκινητικό προς τους ευεργέτας του άγίους αυτούς Αναργύρους.
'Ας ευχαριστήσουμε τον άγιο Θεό, διότι χάρισε στην αγία µας Ορθόδοξο Έκκλησία τόσους πολύτιµους θησαυρούς: εκατοντάδες χαριτόβρυτων ιερών Λειψάνων Αγίων και Μαρτύρων.
'Ας καταφεύγουμε µε πιστή σ' αυτούς. 'Ας τους άσπαζώµαστε µε ευλάβεια, µε συναίσθησι ότι είναι οι πιο αγαπητοί µας - μετά τον Θεό - φίλοι και συµπαραστάται, οι θερμότεροι πρεσβευταί µας προς τον Θεό στα δυσκολότερα προβλήματα µας.
'Ας τους ικετεύουμε µε πιστή και τότε θα λαµβάνουµε, «κατά τό συμφέρον της ψυχής» µας, πολλά δωρήματα, πολλές ιάσεις.
«Θαυματουργοί και ιατροί, ιατρεύσατε ήµων τάς άσθενείας, Κύρε και Ίωάννη και τας όρµάς των παθών, εις τρίβους ενθέους ίθύνατε, όπως κατά χρέος, ύµας άνευφηµωµεν». 'Ιατροί και θαυµατουργοί, Κύρε και Ίωάννη, θεραπεύσατε τις άσθένειές µας. Και τις όρµες των αδυναμιών και παθών µας να τις µετατρέψετε σε αρετές και να οδηγήσετε τα βήματα µας σε άλλη κατεύθυνση, στους δρόμους των ένθέων και έναρέτων πράξεων. Κι εμείς γεμάτοι ευγνωμοσύνη θα σας υπερευχαριστούμε.