Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας Αντιοχείας προσεύχονται ώστε «οι πνευµατικοί και ιστορικοί δεσµοί µεταξύ του ρωσικού και του ουκρανικού λαού, που έχουν αναδυθεί από την ίδια κολυµβήθρα του βαπτίσµατος, θα συνέβαλαν στην επίλυση της σύγκρουσης, την επίτευξη της συµφιλίωσης και την εδραίωση της ειρήνης». Αυτά αναφέρονται στην ανακοίνωση, που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση της Συνόδου στις 2 Μαρτίου 2022 στο Μπαλαμάντ του Λιβάνου. Οι Αντιοχειανοί ιεράρχες επίσης αναπέμπουν προσευχές, ώστε ο Κύριος να ενδυναμώνει τις Αρχές να ξεκινήσουν την οδό των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να αποφευχθούν οι ανθρώπινες θυσίες και καταστροφές.
Εξέφρασαν τη συμπάθειά τους στους ποιμένες και τους πιστούς της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας με επικεφαλής τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Ονούφριο, «κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης στιγμής για τον ουκρανικό λαό».
Η Ιερά Σύνοδος προέβαλε εκ νέου την απαίτηση να απελευθερωθούν οι απαχθέντες τον Απρίλιο του 2013 ηγέτες των χριστιανικών κοινοτήτων του Χαλεπίου, τον ιεράρχη της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αντιοχείας μητροπολίτη Χαλεπίου και Αλεξανδρέτας Παύλου και του μητροπολίτη Χαλεπίου μαρ Γρηγορίου Ιωάννη (της Συριακής Εκκλησίας της Ανατολής). Συμπάθεια και υποστήριξη προς τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιωάννη Ι΄ καὶ τον επικεφαλής της Συριακής Εκκλησίας της Ανατολής Πατριάρχη Ιγνάτιο Ζάκε Α΄ Ίβας εκείνες τις ημέρες είχε εκφράσει ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλος.
Επίσης είχε απευθυνθεί στους ηγέτες διαφόρων χωρών και διεθνών οργανισμών με έκκληση να συμπράξουν με κάθε τρόπο στην απελευθέρωση των απαχθέντων χριστιανών ηγετών του Χαλεπίου. Βαθύτατη ανησυχία για την τύχη των απαχθέντων στη Συρία χριστιανών ιεραρχών εξέφρασαν το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και βουλευτές της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας, ενώ το αίτημα ώστε να γίνει κάθε τι απαραίτητο για την ταχεία απελευθέρωσή τους υπέβαλαν ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλος και ο Πάπας Φραγκίσκος στην κοινή διακήρυξη κατόπιν της συνάντησής τους στην Αβάνα το 2016.
Στη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αντιοχείας με μεγάλη λύπη διαπιστώθηκε ότι γενικά σε διεθνές επίπεδο το θέμα αυτό αποσιωπάται πολλά χρόνια.
Αναλογιζόμενοι τις τελευταίας εξελίξεις στην Ορθόδοξη Εκκλησία και την κρίση, που απειλεί την ορθόδοξη ενότητα, οι μετέχοντες της συνεδριάσεως διαπίστωσαν επίσης την ανάγκη να λαμβάνονται οποιεσδήποτε αποφάσεις συνοδικά. «Η συναίνεση και η ομοψυχία εγγυώνται την ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας», επεσήμανε η Σύνοδος. Επίσης εξετάσθηκε και σειρά άλλων ζητημάτων.