Ο Παναγιώτατος επισημαίνει ότι η ευθραυστότητα του φυσικού περιβαλλόντος είναι αποτέλεσμα των λανθασμένων επιλογών και της απληστίας του ανθρώπου, ο οποίος, προσθέτει, ακόμα προσπαθεί να κατανοήσει τη σχέση μεταξύ της ίδιας της ύπαρξής μας και της προστασίας του κοινού μας Οίκου.
Υπενθυμίζει ότι, από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 η Ορθόδοξη Εκκλησία, πρωτοστατούντος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, υπογράμμισε την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, αναδεικνύοντας την πνευματική και ηθική διάσταση του ζητήματος, στο πλαίσιο της σχέσης του ανθρώπου με τον Θεό και τη Δημιουργία του.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημειώνει την αλληλεξάρτηση φυσικού περιβάλλοντος και ανθρωπότητας, η οποία, όπως τονίζει, είναι υπεύθυνη για τον κόσμο που θα κληροδοτήσει στις επόμενες γενιές. Προσθέτει δε, πως αν δεν καταφέρουμε να μεταδώσουμε το μήνυμα ότι οι σημερινοί άνθρωποι είμαστε διαχειριστές και όχι απόλυτοι κυρίαρχοι του γαλάζιου πλανήτη μας, θα αναγκαστούμε να υποφέρουμε όλο και πιο συχνά φυσικές καταστροφές που θα πλήττουν τον κόσμο.
Κατακλείοντας την επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, ο Παναγιώτατος επαναλαμβάνει ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο προσεύχεται για να κατασβεσθούν το ταχύτερο οι καταστροφικές πυρκαγιές, αλλά και για να ενισχύει ο Δημιουργός όσους αγωνίζονται για να σωθεί το φυσικό περιβάλλον της όμορφης Σαρδηνίας.
Υπενθυμίζεται, με την ευκαιρία, ότι ο Πατριάρχης και ο Πρόεδρος έχουν πολύ φιλικές σχέσεις, ο δε Εξοχώτατος έχει απονείμει στον Παναγιώτατο το ανώτατο παράσημο της Ιταλικής Δημοκρατίας.