Ο Πάπας Φραγκίσκος αποχαιρέτισε σήμερα το Ιράκ, ολοκληρώνοντας το 33ο αποστολικό ταξίδι του, και την πρώτη επίσκεψη ενός ποντίφικα στη χώρα της Μέσης Ανατολής.
Η τετραήμερη επίσκεψη, η οποία ξεκίνησε την Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε μετά από ένα κενό λίγο πάνω από 15 μήνες, λόγω της πανδημίας του Covid-19. Το τελευταίο του διεθνές ταξίδι ήταν στην Ταϊλάνδη και την Ιαπωνία τον Νοέμβριο του 2021. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών στο Ιράκ, ο Πάπας Φραγκίσκος είχε βάση τη Βαγδάτη αλλά επισκέφθηκε και τις Νατζάφ, Ουρ, Ερμπίλ, Μοσούλη και Καρακίς.
Στο πνεύμα του ρητού του αποστολικού ταξιδιού - «Είστε όλοι αδελφοί» - από το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, ο 84χρονος Πάπας ενθάρρυνε τους Ιρακινούς να πορευτούν σε αυτό το μονοπάτι, λέγοντας ότι μόνο όταν μαθαίνουν να κοιτάζουν πέρα από τις διαφορές τους και να βλέπουν ο ένας τον άλλον ως μέλη της ίδιας ανθρώπινης οικογένειας θα μπορέσουν να ξεκινήσουν μια αποτελεσματική διαδικασία ανοικοδόμησης της χώρας. Έτσι, θα αφήσουν στις μελλοντικές γενιές έναν καλύτερο, πιο δίκαιο και πιο ανθρώπινο κόσμο.
Η επίσκεψη του Πάπα έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο για το Ιράκ αλλά και για ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής, ειδικά για τη Συρία. Στα βήματα του Χριστού, αναζήτησε το ποίμνιό του, που ταλανίζεται από θρησκευτικές διαμάχες και τρομοκρατία. Τους διαβεβαίωσε ότι δεν θα ξεχαστούν.
Η Κυριακή, η τρίτη μέρα, ήταν η πιο συγκινητική των 4 ημερών, αφού πετώντας προς τα βόρεια για να επισκεφθεί την Ερμπίλ, τη Μοσούλη και την Καρακίς, εκεί επανέλαβε την έκκλησή του για αδελφότητα, ελπίδα και ειρήνη.
Ακούγοντας τους μουσουλμάνους και τους Χριστιανούς της κατεστραμμένης πόλης της Μοσούλης, να μιλούν για τη βαρβαρότητα που αντιμετώπισαν υπό τον τρόμο του Ισλαμικού Κράτους (IS), ο Πάπας Φραγκίσκος ευλόγησε την αποφασιστικότητά τους να αναβιώσουν από τη στάχτη τους, ενώνοντας τα χέρια. «Η αδελφότητα είναι πιο ανθεκτική από την αδελφοκτονία, η ελπίδα είναι πιο ισχυρή από το μίσος, η ειρήνη πιο ισχυρή από τον πόλεμο», είπε ο Πάπας κατά τη διάρκεια προσευχών για τους νεκρούς.
Η χριστιανική κοινότητα του Ιράκ, μια από τις παλαιότερες στον κόσμο, έχει καταστραφεί ιδιαίτερα από τα χρόνια της σύγκρουσης, και μειώθηκε σε περίπου 300.000 από περίπου 1,5 εκατομμύριο πριν από την εισβολή των ΗΠΑ το 2003.
Εκμεταλλευόμενοι το χάος που ακολούθησε, οι μαχητές των IS κατέλαβαν τα βόρεια του Ιράκ το 2014 σε μια προσπάθεια να ιδρύσουν ένα χαλιφάτο στην περιοχή. Πραγματοποίησαν τη βάναυση επίθεση εναντίον Χριστιανών, μειονοτήτων και ακόμη και μουσουλμάνων που τους αντιτάχθηκαν. Μεγάλο μέρος της παλιάς πόλης της Μοσούλης καταστράφηκε το 2017 κατά τη διάρκεια της αιματηρής μάχης με τις ιρακινές δυνάμεις και έναν διεθνή στρατιωτικό συνασπισμό για την απομάκρυνση των τρομοκρατών.
Στη Μοσούλη, ο Πάπας συγκινήθηκε όταν έγινε μάρτυρας στην εκτεταμένη καταστροφή μέσα στα συντρίμμια.
Στο Qaraqosh, ένα χριστιανικό προπύργιο που κατακλύστηκε από μαχητές του IS, ο Πάπας επισκέφθηκε την Εκκλησία της Αμόλυντης Σύλληψης, της οποίας η αυλή χρησιμοποιήθηκε από τους μαχητές ως σκοπευτήριο για εξάσκηση. Προέτρεψε την τοπική χριστιανική κοινότητα να ανοικοδομήσει τις κοινότητές της με βάση τη συγχώρεση και την αδελφότητα.
Πριν επιστρέψει στη Βαγδάτη την Κυριακή, ο Φραγκίσκος τέλεσε μια Λειτουργία για περίπου 10.000 άτομα στο στάδιο του Ερμπίλ. Στο τέλος της ευχαριστιακής γιορτής, η οποία ήταν η τελευταία δημόσια εκδήλωση του ταξιδιού του, ο Πάπας Φραγκίσκος αποχαιρετούσε το έθνος λέγοντας «Το Ιράκ θα παραμείνει πάντα μαζί μου, στην καρδιά μου».
Τους ενθάρρυνε να «συνεργαστούν» με ενότητα για ένα μέλλον ειρήνης και ευημερίας που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω και δεν θα κάνει διακρίσεις σε κανέναν.«Προσεύχομαι τα μέλη των διαφόρων θρησκευτικών κοινοτήτων, μαζί με όλους τους άνδρες και τις γυναίκες καλής θέλησης, να συνεργαστούν για να σφυρηλατήσουν δεσμούς αδελφοσύνης και αλληλεγγύη στην υπηρεσία του καλού και της ειρήνης» . Ολοκληρώνοντας απηύθυνε χαιρετισμό που σημαίνει «ειρήνη, ειρήνη, ειρήνη» στα αραβικά!
Η αιτία των μεταναστών
Ένα σημαντικό γεγονός έλαβε χώρα μετά τη Λειτουργία, όταν ο Πάπας συνάντησε τον πατέρα του τρίχρονου Alan Kurdi, ο οποίος έγινε σύμβολο των τραγικών ταξιδιών μεταναστών στη Μεσόγειο Θάλασσα το 2015 όταν το πτώμα του βρέθηκε έξω από τις τουρκικές ακτές μαζί με τη μητέρα και τον αδελφό του καθώς προσπάθησαν να εισέλθουν στην Ευρώπη.
Διαθρησκευτικός διάλογος και φιλία
Την προηγούμενη μέρα, το Σάββατο, ο Πάπας πέταξε στη Νατζάφ στο κέντρο του Ιράκ, όπου συναντήθηκε ιδιωτικά με τον Μεγάλο Αγιατολάχ Αλί αλ-Σιστάνι, μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες του κόσμου μεταξύ Σιιτών Μουσουλμάνων, που αποτελούν περίπου το 60% του πληθυσμού του Ιράκ. Κατά τη διάρκεια της εξαιρετικά σημαντικής συνάντησης, το Γραφείο Τύπου της Αγίας Έδρας είπε, πως «ο Άγιος Πατέρας τόνισε τη σημασία της συνεργασίας και της φιλίας μεταξύ θρησκευτικών κοινοτήτων για τη συμβολή - μέσω της καλλιέργειας αμοιβαίου σεβασμού και διαλόγου - στο καλό του Ιράκ, της περιοχής και ολόκληρης της ανθρώπινης οικογένειας». «Η συνάντηση ήταν μια ευκαιρία για τον Πάπα να ευχαριστήσει τον Μεγάλο Αγιατολάχ αλ-Σιστάνι που μίλησε - μαζί με τη σιιτική κοινότητα - για την υπεράσπιση των πιο ευάλωτων και διωγμένων εν μέσω της βίας και των μεγάλων δεινών των τελευταίων ετών, και για την επιβεβαίωση της ιερότητας της ανθρώπινης ζωής και τη σημασία της ενότητας του ιρακινού λαού» .
Από τη Νατζάφ, ο ποντίφικας προχώρησε στην Ουρ των Χαλδαίων, η οποία σύμφωνα με την παράδοση είναι η βιβλική παραπομπή περί του σπιτιού του Αβραάμ, της Βιβλικής μορφής που λατρεύεται από Εβραίους, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους. Μετά από μια προσευχητική συνάντηση με εκπροσώπους των τριών θρησκειών, πέταξε πίσω στη Βαγδάτη, όπου, το βράδυ, τέλεσε την πρώτη του Λειτουργία, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωσήφ. Σε μια ομιλία, ανέφερε πώς οι Χριστιανοί μπορούν να βοηθήσουν τον Θεό να εκπληρώσει τις υποσχέσεις Του για τον κόσμο ζώντας και μαρτυρώντας την αγάπη στους Μακαρισμούς.
Πρόκληση για ανοχή και αδελφική αλληλεγγύη
Υπενθυμίζεται, πως ο Πάπας ξεκίνησε την επίσκεψή του στο Ιράκ όταν προσγειώθηκε στη Βαγδάτη την Παρασκευή το απόγευμα. Στην πρώτη σημαντική συνάντηση της ημέρας, επεσήμανε στις αρχές της χώρας, τις ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και τους διπλωμάτες την πορεία προς μια πραγματική ανάκαμψη του έθνους μετά από χρόνια συγκρούσεων και τρομοκρατίας. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το έθνος μπορούν να ξεπεραστούν με την οικοδόμηση μιας κοινωνίας που βασίζεται στην αδελφική ένωση, την αλληλεγγύη και τη συμφωνία μέσω συγκεκριμένων πράξεων φροντίδας και εξυπηρέτησης, ειδικά για τους ευάλωτους και εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Μετά από μια κρίση, αυτό που βοηθά στην ανοικοδόμηση του κόσμου καλύτερα από ό, τι πριν, είπε, είναι η αρετή της αδελφικής αλληλεγγύης και της συνύπαρξης.
Αργότερα εκείνη την ημέρα, συναντήθηκε με επισκόπους, κληρικούς και θρησκευτικούς εκπροσώπους στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας της Σωτηρίας στη Βαγδάτη, υπογραμμίζοντας τη σημασία της σποράς σπόρων συμφιλίωσης και αδελφικής συνύπαρξης που μπορούν να οδηγήσουν σε αναγέννηση ελπίδας για όλους.