Με ένα Motu proprio (μια επίσημη πράξη που έχει ληφθεί χωρίς επίσημο αίτημα από άλλο μέρος) που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα, ο Πάπας Φραγκίσκος διατύπωσε ότι από τώρα και στο εξής τα καθήκοντα των Lector (αναγνώστου) και Acolyte (βοηθός σε τελετουργία) θα είναι ανοιχτά στις γυναίκες, σε σταθερή και θεσμοποιημένη μορφή μέσω συγκεκριμένης εντολής.
Βέβαια, με αυτήν την απόφαση δεν προκύπτει τίποτα νέο για τις γυναίκες που κηρύσσουν τον Λόγο του Θεού κατά τη διάρκεια λειτουργικών εορτασμών ή που εκτελούν μια υπηρεσία στο βωμό. Σε πολλές κοινότητες σε όλο τον κόσμο, αυτές οι πρακτικές έχουν ήδη εγκριθεί από τοπικούς επισκόπους.
Ωστόσο, μέχρι τώρα ,αυτό συνέβαινε χωρίς πραγματική και σωστή θεσμική εντολή, ως εξαίρεση από αυτό που είχε καθιερώσει ο Πάπας Παύλος VI όταν, το 1972, ακόμη και κατά την κατάργηση των λεγόμενων «μικρών εντολών», αποφάσισε να διατηρήσει το γεγονός ότι η πρόσβαση σε αυτά παρέχεται μόνο σε άνδρες, επειδή αμφότερα θεωρήθηκαν προπαρασκευαστικά για την ενδεχόμενη είσοδο στο ιερατείο.
Τώρα, μετά την διάκριση που προέκυψε από τις τελευταίες Συνόδους των Επισκόπων, ο Πάπας Φραγκίσκος ήθελε να επισημοποιήσει την αλλαγή και να θεσμοθετήσει την παρουσία των γυναικών στο βωμό.
Με το Motu proprio Spiritus Domini, το οποίο τροποποιεί την πρώτη παράγραφο του Κανονισμού 230 του Κώδικα Νόμου, ο Πάπας Φραγκίσκος, επομένως, αποδεικνύει ότι οι γυναίκες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα καθήκοντα και ότι αυτό αναγνωρίζεται μέσω μιας λειτουργικής πράξης που τις καθιερώνει επίσημα.
Το Motu proprio συνοδεύεται από μια επιστολή που απευθύνεται στον επικεφαλής της Συνέλευσης του Δόγματος της Πίστης, Καρδινάλιο Λουίς Λαδάρια, στην οποία ο Πάπας Φραγκίσκος εξηγεί τα θεολογικά κίνητρα πίσω από την απόφασή του.
Ο Πάπας γράφει ότι "εντός του φάσματος της ανανέωσης που εντοπίζεται από την Β΄Βατικάνεια Σύνοδο ο επείγων χαρακτήρας γίνεται όλο και πιο αισθητός σήμερα για να ανακαλύψουμε εκ νέου τη συνυπευθυνότητα όλων των βαπτισμένων στην Εκκλησία και την αποστολή του λαϊκού με συγκεκριμένο τρόπο"
Στην επιστολή του προς τον Καρδινάλιο, αφού υπενθύμισε τα λόγια του Ιωάννη Παύλου Β 'ότι «σχετικά με τα χειροτονημένα καθήκοντα, η Εκκλησία δεν έχει καθόλου την ικανότητα να παρέχει ιερατική χειροτονία στις γυναίκες», προσθέτει ο Πάπας Φραγκίσκος ότι «σχετικά με τα μη χειροτονημένα καθήκοντα , είναι δυνατόν, και σήμερα φαίνεται σκόπιμο, να ξεπεράσουμε αυτήν την διάκριση»