Εκκλησία

Οικουμενιστικό κρεσέντο του Πάπα προς το Φανάρι: Μαζί προς την πλήρη ενότητα

Το Βατικανό και το Οικουμενικό Πατριαρχείο επανέλαβαν την παραδοσιακή ανταλλαγή αντιπροσωπειών, η οποία είχε διακοπεί λόγω της πανδημίας του COVID-19.

Με αφορμή την Ημέρα Μνήμης του Αγίου Ανδρέα, θρονική εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μια αντιπροσωπεία της Αγίας Έδρας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας, Καρδινάλιο Kurt Koch, βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Όπως ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Βατικανού τη Δευτέρα, μέλη της αντιπροσωπείας συμμετείχαν στη Θεία λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Με την ευκαιρία αυτή, ο Κοχ έστειλε ένα μήνυμα από τον Πάπα Φραγκίσκο στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, το οποίο διαβάστηκε μετά την Λειτουργία.

Σε αυτό, ο ποντίφικας, μεταξύ άλλων σημείωσε ότι με μεγάλη χαρά θυμάται τη συμμετοχή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη συνάντηση διακεκριμένων εκπροσώπων των μεγάλων παγκόσμιων θρησκειών με θέμα «Προσευχή για την Ειρήνη», η οποία πραγματοποιήθηκε στις 20 Οκτωβρίου στη Ρώμη.

Σύμφωνα με τον Πάπα Φραγκίσκο, οι σχέσεις μεταξύ της Καθολικής Εκκλησίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχουν αναπτυχθεί. Στο μήνυμα προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο Πάπας Φραγκίσκος υπενθυμίζει «τη φιλανθρωπία, τον αποστολικό ζήλο και την επιμονή» του Αγίου Ανδρέα, που λέει πως «αποτελούν πηγή ενθάρρυνσης σε αυτές τις δύσκολες και κρίσιμες στιγμές». «Μαζί με τις προκλήσεις που θέτει η τρέχουσα πανδημία», υπογραμμίζει ο Πάπας, «ο πόλεμος συνεχίζει να πλήττει πολλά μέρη του κόσμου, ενώ νέες ένοπλες συγκρούσεις εμφανίζονται για να αφαιρέσουν τη ζωή αμέτρητων ανδρών και γυναικών».

Σημειώνει ότι «όλες οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται από εθνικές και διεθνείς οντότητες με στόχο την προώθηση της ειρήνης είναι χρήσιμες και απαραίτητες». Ωστόσο, ο Πάπας Φραγκίσκος συνεχίζει, «η σύγκρουση και η βία δεν θα σταματήσουν έως ότου όλοι οι άνθρωποι αντιληφθούν μια βαθύτερη συνειδητοποίηση ότι έχουν αμοιβαία ευθύνη ως αδελφοί».

Το παράδειγμα των χριστιανικών εκκλησιών

 

Υπό το πρίσμα αυτό, ο Πάπας επισημαίνει ότι οι χριστιανικές εκκλησίες, μαζί με άλλες θρησκευτικές παραδόσεις, «έχουν πρωταρχικό καθήκον να προσφέρουν ένα παράδειγμα διαλόγου, αμοιβαίου σεβασμού και πρακτικής συνεργασίας». Εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στον Θεό, ο Πάπας λέει ότι ο ίδιος έχει βιώσει «αυτή την αδελφοσύνη από πρώτο χέρι».

 

Ο δρόμος προς την πλήρη κοινωνία

 

Στο μήνυμά του, ο Πάπας Φραγκίσκος αναγνωρίζει ότι η επιθυμία για μεγαλύτερη στενότητα και κατανόηση μεταξύ των Χριστιανών «εκδηλώθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης πριν η Καθολική Εκκλησία και άλλες Εκκλησίες συμμετάσχουν σε διάλογο».

Ο Πάπας συνεχίζει ότι αυτό μπορεί να φανεί ξεκάθαρα στην εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου που απευθύνεται στις Εκκλησίες παγκοσμίως πριν από εκατό χρόνια ακριβώς, και η οποία, παρατηρεί, «παραμένει επίκαιρη σήμερα». «Μπορούμε να ευχαριστήσουμε τον Θεό γιατί οι σχέσεις μεταξύ της Καθολικής Εκκλησίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχουν αναπτυχθεί πολύ τον τελευταίο αιώνα, καθώς συνεχίζουμε να λαχταρούμε τον στόχο της αποκατάστασης της πλήρους κοινωνίας που εκφράζεται μέσω της συμμετοχής στον ίδιο Ευχαριστιακό βωμό», λέει ο Πάπας.

Αναγνωρίζοντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια στο δρόμο προς την ενότητα, αναγνωρίζει ο Πάπας αλλά λέει επίσης ότι είναι πεπεισμένος ότι «βαδίζοντας μαζί με αμοιβαία αγάπη και ακολουθώντας τον θεολογικό διάλογο, θα επιτύχουμε αυτόν τον στόχο».

Αυτή η ελπίδα, καταλήγει, “βασίζεται στην κοινή μας πίστη στον Ιησού Χριστό, που έστειλε ο Άγιος Πατέρας για να συγκεντρώσει όλους τους ανθρώπους σε ένα σώμα, και τον ακρογωνιαίο λίθο της Μίας και Αγίας Εκκλησίας, του ιερού ναού του Θεού, στον οποίο όλοι μας είμαστε ζωντανοί λίθοι, ο καθένας σύμφωνα με το δικό του χάρισμα ή διακονία που του αποδίδει το Άγιο Πνεύμα”

Ο Βαρθολομαίος και η "χριστιανική ανθρωπολογία" 

Αλλά και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο τέλος της Θείας Λειτουργίας εξέφρασε κατά την ομιλία του τη σημασία του διαλόγου μεταξύ Ρ/Καθολικών και Ορθόδοξων, ο οποίος ξεκίνησε ακριβώς πριν από 40 χρόνια.

"Ας προχωρήσουμε με επιμονή και ρεαλισμό και με πλήρη εμπιστοσύνη στη Θεία Πρόνοια, σε αυτό το μονοπάτι που θα μας οδηγήσει στον στόχο της πολύ επιθυμητής πλήρους ενότητας, ακόμη και πάνω από όλους εκείνους που έχουν λίγη σημασία για την αξία της θεολογίας (ονομάζεται επίσης θεολογικός μινιμαλισμός) ή που θεωρούν τον οικουμενισμό ως ουτοπία" είπε. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι με τον Πάπα Φραγκίσκο έχουν κοινές ανησυχίες και ευαισθησίες, αλλά και πανομοιότυπες απόψεις για το πώς να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας.

Πρόσθεσε ότι τα ηθικά και ανθρωπολογικά ζητήματα έχουν μεγάλη σημασία, και επισήμανε πως "δεν είναι δυνατόν για την Εκκλησία του Χριστού να δεχτεί παράλληλους μονόλογους και συνύπαρξη ανάμεσα σε αντίθετα μέλη μέσα της, ούτε να προσαρμόσει τις ηθικές και ανθρωπολογικές αρχές εμπνευσμένες από τον Θεό στις «εναλλακτικές επιλογές» του σύγχρονου εκκοσμικευμένου πολιτισμού". 

Σε αυτό το πνεύμα, ο Πατριάρχης πιστεύει ότι η διαμόρφωση μιας κοινώς αποδεκτής χριστιανικής ανθρωπολογίας και ο εκ των πραγμάτων σεβασμός των αρχών της "θα αποτελέσουν σημαντική υποστήριξη στην πορεία των σχέσεων μεταξύ των Εκκλησιών μας"

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο τον περασμένο μήνα στη Ρώμη, σημειώνοντας ότι «κάθε πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τον αδελφό Πάπα Φραγκίσκο είναι μια ειδική εμπειρία αδελφότητας, η οποία ενισχύει την επιθυμία και των δύο να πολεμούμε μαζί στην πορεία μας προς τον Κοινό Ποτήριον της Ευχαριστίας ".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ