Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη κυκλοφόρησε στοιχεία για περισσότερα από 500 εγκλήματα μίσους κατά Χριστιανών στην Ευρώπη το 2019. Οι πληροφορίες προέρχονται από το ειδησεογραφικό πρακτορείο CNA (Ρ/Καθολικών) και δημοσιεύθηκαν στις 16 Νοεμβρίου με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ανοχής.
Τα περιστατικά περιελάμβαναν επιθέσεις εναντίον ιερέων, κάψιμο εκκλησιών, καταστροφή εικόνων της Παναγίας, βανδαλισμό σε ένα συμβουλευτικό κέντρο εγκυμοσύνης και κλοπή αφιερωμάτων.
Η Γαλλία καταγράφει τα περισσότερα εγκλήματα μίσους που διαπράττονται εναντίον Χριστιανών, με 144 περιστατικά να αναφέρθηκαν το 2019, τα περισσότερα από αυτά κατά ρ/καθολικών εκκλησιών. Ο ΟΑΣΕ ανέφερε επίσης 81 περιστατικά στη Γερμανία, 75 στην Ισπανία και 70 στην Ιταλία. Συνολικά, ο ΟΑΣΕ έχει καταγράψει 595 περιστατικά εναντίον Χριστιανών. Από αυτές, 459 ήταν επιθέσεις σε περιουσία και 80 ήταν επιθέσεις σε ανθρώπους. Σχεδόν το ένα τέταρτο των δεδομένων σχετικά με εγκλήματα κατά Χριστιανών παρασχέθηκαν απευθείας από το Βατικανό.
Ο ΟΑΣΕ δημοσίευσε επίσης δεδομένα σχετικά με εγκλήματα μίσους που προέρχονται από τον αντισημιτισμό, τον ρατσισμό, την προκατάληψη βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού και άλλων κατηγοριών.
Στην έβδομη λίστα αναφέρονται ορισμένα από τα εγκλήματα μίσους που διαπράχθηκαν εναντίον Χριστιανών που τεκμηριώθηκαν από τον ΟΑΣΕ.
Στη Γαλλία και την Ισπανία, έχουν υπάρξει πολλά περιστατικά. Στην Πολωνία, υπήρξαν τέσσερα περιστατικά που ο ΟΑΣΕ έχει χαρακτηρίσει βίαιες επιθέσεις εναντίον ιερέων. Ένας ιερέας μαχαιρώθηκε στο στήθος τον Ιούνιο του 2019. Ένας άλλος ιερέας ξυλοκοπήθηκε από μια ομάδα ανδρών όταν παρενέβη στην προσπάθειά του να αποτρέψει την βεβήλωση στην εκκλησία του το Νοέμβριο του 2019. Δύο άλλοι ιερείς δέχτηκαν επίθεση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2019, αντίστοιχα.
Στην Ισπανία, ένας ιερέας ήταν το θύμα μιας απόπειρας σωματικής επίθεσης όταν τελούσε τη Λειτουργία τον Απρίλιο του 2019. Ένας άλλος ιερέας χτυπήθηκε στο πρόσωπο όταν οι δράστες απείλησαν να κάψουν την εκκλησία του τον Σεπτέμβριο του 2019. Ένας Ινδός ιερέας που ζούσε στην Ισπανία σκοτώθηκε μετά από απειλές και ρατσιστικές προσβολές τον Ιούνιο του 2019 για τις οποίες ο δράστης κατηγορήθηκε για έγκλημα μίσους. Ένας ιερέας στην Ιταλία έχει επίσης κακοποιηθεί και απειληθεί λόγω του έργου του προς υποστήριξη των μεταναστών.
Στην Ιταλία, ένα άγαλμα της Παναγίας αποκεφαλίστηκε και στη συνέχεια έσπασε σε κομμάτια από μια ομάδα ατόμων τον Μάρτιο του 2019. Αρκετά αγάλματα της Παναγίας καταστράφηκαν στην ίδια περιοχή τον Απρίλιο του 2019 και δύο ακόμη αγάλματα της Παναγίας καταστράφηκαν τον Δεκέμβριο του 2019. Ένας ναός στην Ισπανία αφιερωμένος στην Παναγία “βάφτηκε” με περιττώματα. Τα τείχη της εκκλησίας και το άγαλμα του Ιησού Χριστού επίσης.
Υπήρξαν επίσης αρκετές επιθέσεις σε εικόνες της Παναγίας στη Γαλλία. Τα αγάλματα της Παναγίας βανδαλίστηκαν τον Ιούλιο και τον Νοέμβριο και η καταστροφή δύο αγαλμάτων της Παναγίας έγινε τον Απρίλιο και τον Αύγουστο. Ένα άγαλμα κλέφτηκε από ναό τον Οκτώβριο.
Στην Πολωνία, τον Φεβρουάριο του 2019, τέσσερα παρεκκλήσια βεβηλώθηκαν με προσβλητικά γκράφιτι και τον Μάιο ένα άγαλμα της Παναγίας βεβηλώθηκε επίσης με αντιχριστιανικά μηνύματα.
Σύμφωνα με στοιχεία για το 2019, τουλάχιστον 20 πυρκαγιές εκκλησιών καταγράφηκαν στη Γαλλία. Παρόμοιος αριθμός εμπρηστικών επιθέσεων σε χριστιανικές εκκλησίες στη Γερμανία τεκμηριώθηκε το 2019. Επίσης, έξι περιπτώσεις εμπρησμού έχουν τεκμηριωθεί στην Ιταλία. Υπήρξαν οκτώ εμπρηστικές επιθέσεις εναντίον χριστιανικών εκκλησιών στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Φωτιά σε εκκλησία στο Γκέτεμποργκ
Και κερασάκι στην τούρτα χθες βράδυ μια εκκλησία σε μια πυκνοκατηκοιμένη περιοχή μεταναστών τυλίχτηκε στις φλόγες στο Hisingsbacka στο Γκέτεμποργκ. Είναι η δεύτερη επίθεση σε εκκλησίες της πόλης σε σύντομο χρονικό διάστημα και η αστυνομία υποψιάζεται ότι υπάρχει σχέση μεταξύ των εγκλημάτων. Ήταν στις 01:30 η αστυνομία έλαβε σήμα ότι η εκκλησία στο Χισίνγκεν είχε υποστεί σοβαρές ζημιές. Ένας ή περισσότεροι άνθρωποι προσπάθησαν να βάλουν φωτιά στο κτίριο και έσπασαν τα παράθυρα της εκκλησίας με πέτρες. Σύμφωνα με τον πάστορα, για κάποιο διάστημα υπήρξαν προβλήματα με συμμορίες που συγκεντρώθηκαν στην εκκλησία και χρησιμοποιούσαν τον τόπο ως βάση για τις πωλήσεις ναρκωτικών.